Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, 30 χρόνια ζωής και δράσης… η άλλη «φωνή»


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Συμπληρώνονται σήμερα την 1η Μαΐου, 30 χρόνια ζωής και συνδικαλιστικής δράσης της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Η Κίνηση ιδρύθηκε ως μία ανάγκη δημιουργίας μιας άλλης «φωνής», μιας προοδευτικής «φωνής», που θα αντιστεκόταν σε οτιδήποτε συντηρητικό και οπισθοδρομικό υπήρχε στο διδασκαλικό κίνημα. Την ημέρα εκείνη 150 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μαζεύτηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δασκάλων και ίδρυσαν τη «Δημοκρατική Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών» (Δ.Α.Σ.Κ), η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε «Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών».

Σε όλα αυτά τα 30 χρόνια συνδικαλιστικής δράσης, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών δε φοβήθηκε, δε συμβιβάστηκε, δεν έκανε μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά μπήκε μπροστά και πρόταξε μια διαφορετική «φωνή», πρόταξε μια «προοδευτική φωνή» με ξεκάθαρους διεκδικητικούς στόχους, που πάντα αφουγκραζόταν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των μελών της ΠΟΕΔ. Η Προοδευτική, ως η άλλη «φωνή», δεν αναλωνόταν στο να αναπαράγει τα συναισθήματα φόβου και αβοηθησίας, δεν αναλωνόταν στο ΤΙ πρέπει να διεκδικεί ο εκπαιδευτικός κόσμος, αλλά στο ΠΩΣ. Η Προοδευτική υπεύθυνα, θαρραλέα και με τεκμηριωμένες απόψεις έδειξε τον δρόμο της συνδικαλιστικής δράσης, με αποκορύφωμα την αντίδραση το καλοκαίρι του 2018, όταν κάποιοι άλλοι μας χαρακτήριζαν «δασκαλούθκια».

Σε όλα αυτά τα 30 χρόνια, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών πρωτοπορούσε και διαφοποιούνταν σε διάφορους τομείς. Είχε έντονη πολιτιστική δράση, προωθούσε δράσεις επαναπροσέγγισης, προσέγγιζε με μαχητικότητα και διαφορετική οπτική διάφορα συνδικαλιστικά ζητήματα, έθετε σε προτεραιότητα διαφορετικά εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα και αντιστεκόταν σε οποιαδήποτε συντηρητική, ρατσιστική και σοβινιστική ιδεολογία μπορούσε να εισχωρήσει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, σε μια προσπάθεια να προσδώσει έναν πιο προοδευτικό χαρακτήρα σε αυτό.  

Στα 30 χρόνια συνδικαλιστικής δράσης, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών μπήκε μπροστά και αντιστάθηκε σε πολιτικές που στόχευαν σε περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση και στη μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού κόσμου, σε απολύσεις εκπαιδευτικών, στην αύξηση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τάξη και σε πολιτικές γενικά που οδηγούσαν τόσο στην αποψίλωση του δημόσιου σχολείου όσο και στη θυματοποίηση της νέας γενιάς εκπαιδευτικών. Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών μπήκε μπροστά και διεκδίκησε ένα Δημοκρατικό και Ανθρώπινο σχολείο για ΟΛΑ τα παιδιά, μια πραγματικά δωρεάν δημόσια παιδεία και μια διεκδικητική ΠΟΕΔ με ξεκάθαρους στόχους, συγκεκριμένη στρατηγική και πλάνο για την επίτευξή της.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια έντονης και παραγωγικής παρουσίας στα συνδικαλιστικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Τριάντα χρόνια αγώνων και προσφοράς προς τον διδασκαλικό κλάδο. Συνεπής στην 30χρονη ιστορία της, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ θα συνεχίσει και φέτος να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου και την ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Θα συνεχίσει και φέτος να παλεύει ενάντια σε όλες εκείνες τις νεοφιλελεύθερες μεθοδεύσεις που θέλουν να πλήξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, αλλά και την προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης του τόπου, για ένα σχολείο στην πράξη και όχι στα λόγια, που θα είναι πραγματικά Δημοκρατικό και Ανθρώπινο για ΟΛΑ τα παιδιά.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










861