Το δράμα των νηπιαγωγών που απασχολούνται σε ΔΡΑΣΕ και Προαιρετικά Ολοήμερα Νηπιαγωγεία


ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

     Δύσκολες στιγμές περνούν οι νηπιαγωγοί που εργάζονται στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας όπως ΔΡΑΣΕ και Προαιρετικά Ολοήμερα Νηπιαγωγεία. Η κατάσταση είναι δραματική καθώς μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα κινδυνεύει να μείνει χωρίς εργασία τη νέα σχολική χρονιά.

    Την τρέχουσα σχολική χρονιά στα προγράμματα ΔΡΑΣΕ απασχολούνται 150 περίπου νηπιαγωγοί με 10 περιόδους την εβδομάδα υπό το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών. Τη νέα όμως σχολική χρονιά αυτές οι 150 θέσεις εργασίας θα μετατραπούν σε 50 περίπου 29ωρες συμβάσεις. Με τις βασικές γνώσεις μαθηματικών κάποιος θα έλεγε ότι χάνονται 100 θέσεις εργασίας. Κι όμως όχι. Ελάχιστες, ίσως και μονοψήφιος αριθμός, από αυτές που εργάζονται τα τελευταία 5-7 χρόνια θα προσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό συμβαίνει διότι οι προσλήψεις θα γίνουν από τους καταλόγους διορισμών μέσω της Εκπαιδευτικής υπηρεσίας κι όχι από τον κατάλογο/μητρώο του προγράμματος ΔΡΑΣΕ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Σίγουρα κάποια νηπιαγωγός που εργαζόταν στο πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ θα έπρεπε να εργάζεται κι αλλού για να βγάζει τα προς το ζην. Οι πλείστες, αν όχι όλες, που εργάζονται στο πρόγραμμα Δράσε, απασχολούνται και στα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία. Δυστυχώς το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στα ολοήμερα σχολεία. Νηπιαγωγοί, κυρίως μητέρες με μικρά παιδιά θα βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο μετά από 8, 10 ή 14 χρόνια εργασίας στα ολοήμερα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί ζήτησαν τα αυτονόητα όπως να είναι μισθωτοί κι όχι αυτοτελώς εργαζόμενοι, να δικαιούνται άδεια ασθενείας και επίδομα ανεργίας κι αντί αυτών φαίνεται να τους πετάνε κυριολεκτικά στο δρόμο χωρίς καμία αναγνώριση της προσφοράς τους στα δημόσια νηπιαγωγεία. Δηλαδή το υπουργείο τους βάζει στο ίδιο καζάνι με τις νηπιαγωγούς που άφησαν για λίγο το επάγγελμα και απασχολούνται σε άλλους κλάδους έστω κι αν πρόσφεραν για ολόκληρη δεκαετία στα δημόσια νηπιαγωγεία.

    Υπερβολές και ακραίο σενάριο θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Κι όμως δεν είναι. Τα νούμερα μιλούν και αυτά που λένε είναι ότι μόνο το 7% των νηπιαγωγών, που εργάζονται στα ολοήμερα νηπιαγωγεία φέτος, θα πάρουν σύμβαση τη νέα σχολική χρονιά σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία των μελών του Παγκύπριου Συνδέσμου Παιδαγωγών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ.). Το υπόλοιπο 93% τι θα απογίνει; Ας ελπίσουμε ότι δε θα γίνει το προφανές.

   Οι 150 περίπου νηπιαγωγοί που χάνουν ξαφνικά την εργασία τους δεν είναι μόνες. Κάποιες ξεκίνησαν κάποτε μόνες αλλά πλέον είναι η Θάλεια με 3 ανήλικα, η Ερατώ με 3 μικρά μωρά, η Καλλιόπη με γιο φοιτητή, η Κλειώ με δύο παιδιά φοιτητές, η Ουρανία που

έχασε και πάλι τη δουλειά της πριν δύο χρόνια όταν το κοινοτικό νηπιαγωγείο μετατράπηκε σε δημόσιο, η Μελπομένη μονογονιός, η Τερψιχόρη που πήρε δάνειο με χίλιες δύο εγγυήσεις για να κτίσει το σπίτι της. Όπως είναι αντιληπτό δεν είναι απλοί αριθμοί αλλά άνθρωποι που ζητούν τα αυτονόητα. Θέλουν πίσω τη δουλειά τους.

   Εν κατακλείδι, απαίτηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα προαιρετικά ολοήμερα νηπιαγωγεία (ΠΟΝ) είναι η στελέχωση των ΠΟΝ να γίνεται πρώτα από τα υφιστάμενα μητρώα κι έπειτα από τους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων ώστε να διασφαλιστεί η εργασία στις νηπιαγωγούς που εργάζονται μέχρι σήμερα στα ΠΟΝ. Οι νηπιαγωγοί των ΠΟΝ βρίσκονται σε απόγνωση αφού εδώ και δύο περίπου μήνες ζουν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον και ελπίζουν ότι το αίτημά τους θα εισακουστεί και θα υλοποιηθεί.

*Νηπιαγωγός στα προγράμματα Δράσε και Προαιρετικά Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Διοικητικό μέλος του ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ.

Τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι τα αληθινά των νηπιαγωγών αλλά τα ονόματα των Μουσών από την Ελληνική Μυθολογία. Οι περιπτώσεις όμως είναι πραγματικές και σαν αυτές κι άλλες πολλές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3830