Αύξηση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση


 ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ*

Αναντίλεκτα, ένα από τα κύρια αιτήματα και θέσεις της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών κατά την τελευταία δεκαετία, είναι η αύξηση οργανικών θέσεων στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση. Για να επιτευχθεί το αίτημα αυτό, διαχρονικά οι εκάστοτε εκπρόσωποι της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών προέβαλαν το θέμα της άμεσης αύξησης των οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στην Γραμματεία αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ. Επίσης, έγινε σκληρή και συστηματική προσπάθεια το αίτημα της αύξησης οργανικών θέσεων να βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα και να συζητείται τακτικά στις συναντήσεις της Συντεχνίας μας με τους εκάστοτε ΥΠΑΝ .

Προχωρώντας, με την ανάληψη των καθηκόντων από την νέα ΥΠΑΝ, κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ενέγραψε το εν λόγω θέμα προς συζήτηση σε τρία συνεχόμενα Διοικητικά Συμβούλια. Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν η αποστολή σχετικής επιστολής από την Συντεχνία μας στην νέα Υπουργό. Στην συγκεκριμένη επιστολή, τίθεται το θέμα της αύξησης των οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, ζητείται όπως στην συνάντηση μεταξύ της συντεχνίας μας και της ΥΠΑΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2023 να δοθεί η τελική πρόταση αναφορικά με την αύξηση οργανικών θέσεων.

Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται η αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς 2023-2024, η οποία θα συμβάλει στην έγκαιρη στελέχωση των σχολείων. Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών δεν πρόκειται να δεχθεί περαιτέρω αναβολή σχετικά με την απόφαση για αύξηση των οργανικών θέσεων από το

 

 

ΥΠΑΝ, γιατί πέραν από το δίκαιο του αιτήματος, ή μη αύξηση οργανικών θέσεων επηρεάζει αρνητικά την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων και δημιουργεί και στρεβλώσεις στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας, έγινε ξεκάθαρο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ ότι έχοντας στην φαρέτρα μας την πρόσφατη απόφαση του κλάδου για λήψη μέτρων θα πρέπει άμεσα να ληφθεί απόφαση για συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα αντίδρασης με στόχο την ικανοποίηση του αιτήματος.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι μετά από σχεδόν 10 χρόνια συναντήσεων και δεσμεύσεων από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις δεν έχει επιτευχθεί απολύτως τίποτα για το εν λόγω θέμα. Γίνεται πλέον φανερό, ότι η λήψη μέτρων από την Κίνηση μας αλλά και την Συντεχνία μας δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε «λαϊκισμός» αλλά μονόδρομος, αφού έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου.

Εν κατακλείδι, αν επιτευχθεί το αίτημα αυτό, θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον εκπαιδευτικό χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα βοηθήσει σημαντικά στην σωστή και έγκαιρη στελέχωση των σχολείων και κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε μια ποιοτικότερη εκπαίδευση.

Κωνσταντίνος Χατζηθωμάς
Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

 

 

Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1699