Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος για την αύξηση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ*

Η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Αθηνά Μιχαηλίδου έχει ήδη ολοκληρώσει τις επαφές με όλους τους εμπλεκόμενος φορείς, στον τομέα της παιδείας, εφόσον έχουν περάσει οι πρώτοι 3 μήνες από την ημέρα που ανέλαβε το Υπουργείο. Την Τρίτη, 23 Μαΐου 2022, έγινε συνάντηση της ΥΠΑΝ με την ΠΟΕΔ. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν κυρίως πάγια αιτήματα της ΠΟΕΔ και έχει θέσει η ΠΟΕΔ ως προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στα θέματα συζητήθηκε και ενημερώθηκε η ΠΟΕΔ ήταν  και το θέμα της αύξησης των οργανικών θέσεων στη Δημοτική, Προδημοτική  και Ειδική Εκπαίδευση. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έκβαση της συνάντησης είχε θετικό πρόσημο, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι το ΥΠΑΝ αποφάσισε ότι σε βάθος τετραετίας οι έκτακτοι σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης δεν θα υπερβαίνουν το 7% του συνόλου των εκπαιδευτικών που εργάζονται. Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι το ΥΠΑΝ αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα στην Ειδική Εκπαίδευση είναι σοβαρότερο και κατ’ επέκταση θα δώσει περισσότερες  μονιμοποιήσεις από την πρώτη χρονιά στη συγκεκριμένη βαθμίδα. Το ΥΠΑΝ δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί στην ΠΟΕΔ το τελικό χρονοδιάγραμμα με αριθμούς προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και εφόσον ξεκαθαρίσει και ο τρόπος στελέχωσης των σχολικών μονάδων ΔΡΑΣΕ+.

Σε προηγούμενη πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή μου, στο άρθρο με τίτλο «Αύξηση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή είχαν επεξηγηθεί οι λόγοι που πρέπει να υπάρξει άμεση και σημαντική αύξηση των οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε συνέχεια λοιπόν, των λόγων που επιβάλλεται να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αναμένεται από το ΥΠΑΝ να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των προφορικών υποσχέσεων που δόθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση της ΥΠΑΝ με την ΠΟΕΔ. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν πρακτικές του παρελθόντος, όπου δεν υλοποιήθηκαν οι προφορικές υποσχέσεις ή δεν εφαρμόστηκαν τα χρονοδιαγράμματα με πρόφαση την άρνηση άλλων εμπλεκόμενων Υπουργείων ή κρατικών θεσμών, θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα και στοχευμένα  μέτρα αντίδρασης από την ΠΟΕΔ. Το γεγονός αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την πρόσφατη απόφαση του κλάδου για λήψη μέτρων προς υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος των εκπαιδευτικών αναφορικά με την αύξηση των οργανικών θέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνοψίζοντας, αναφέρω ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την εφαρμογή της πιο πάνω δέσμευσης, λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα που αντιμετώπισε το αίτημα η νέα ΥΠΑΝ με την ανάληψη του Υπουργείου. Η αύξηση των οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση πέραν του ότι θα μειώσει αισθητά τον αριθμό των εκτάκτων στη δημόσια εκπαίδευση, θα οδηγήσει και στην καλύτερη και εγκαιρότερη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

*Μέλος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1262