Προοδευτική Δασκάλων: Το ΥΠΑΝ προσπαθεί με νομοσχέδιο να καταργήσει τους καταλόγους διορισίμων


Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίζεται…

Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Το ΥΠΑΝ αντί να μελετήσει και να βρει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί με την ψηφίσει του Νέου Σχεδίου Διορισμού στην Εκπαίδευση το 2015, τις αδικίες, τις παραδοξότητες και την αγωνία που προκαλεί η κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027, προσπαθεί με πρόταση νόμου να καταργήσει και τους καταλόγους διορισίμων από το 2031 και οι προσλήψεις εκτάκτων στην εκπαίδευση να γίνονται μόνο με εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, το τροποποιητικό νομοσχέδιο που έχει αποσταλεί για συζήτηση στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και αφορά το «Νέο Σχέδιο Διορισμού στην Εκπαίδευση» προβλέπει τη διατήρηση της βαθμολογίας της εξέτασης μόνον για δύο χρόνια, αντί δέκα που είναι σήμερα, γεγονός που επί της ουσίας καταργεί τη λογική του καταλόγου για σκοπούς διορισμού. Επιπλέον, μειώνει και καταργεί την 31η Αυγούστου τη μοριοδότηση στη γραπτή εξέταση που θα λάβουν οι συμμετέχοντες/ουσες στις εξετάσεις του 2023, 2025 και 2027. Βάσει της λογικής αυτής, ένας/μία εκπαιδευτικός για να παραμείνει στην εκπαίδευση πέραν των 2 χρόνων και να διατηρήσει τη θέση τους πρέπει να πετύχει δύο φορές σε εξετάσεις διορισμού και ταυτόχρονα να είναι και ψηλή η βαθμολογία του και τις δύο φορές, πράγμα πολύ δύσκολο και άδικο για τους/τις νέους/νέες εκπαιδευτικούς.

Σημειώνουμε, εμφαντικά, ότι η πρόθεση αυτή του ΥΠΑΝ είχε αποσυρθεί από το τραπέζι των συζητήσεων τον Ιανουάριο του 2023, μετά και την αντίδραση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων τον Δεκέμβριο του 2022, όταν και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΝ για αυτές τις προθέσεις. Αντί αυτού και παρά τις διαβεβαιώσεις και ενημερώσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ότι δεν ήταν στο τραπέζι αυτή η πρόθεση/πρόταση, το ΥΠΑΝ τη μετέτρεψε σε νομοσχέδιο.

Το ΥΠΑΝ αντί να ασχοληθεί με τις χιλιάδες των νέων εκπαιδευτικών που αδικούνται με την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027 και να βρει τρόπους να μη βρεθεί στους δρόμους και στην ανεργία όλος αυτός ο κόσμος με τόση εμπειρία στην εκπαίδευση, είτε με παράταση της κατάργησης του καταλόγου διοριστέων είτε με διασφάλιση όσων θα έχουν υπηρεσία στο δημόσιο σχολείο μέχρι το 2027, αντιμετωπίζει τους νέους εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμους, αγνοεί εντελώς τον ανθρώπινο παράγοντα και προσπαθεί να επιβάλει μια ατέρμονη, απάνθρωπη και αντιπαιδαγωγική διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο σχολείο.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών στέκεται για ακόμη μια φορά στο πλευρό των νέων εκπαιδευτικών, απέναντι σε αντινεανικές και αντιπαιδαγωγικές πολιτικές. Η απομάκρυνση από τα πέτρινα χρόνια Αναστασιάδη απαιτεί μαζικούς αγώνες, συλλογικές διεκδικήσεις και οργανωμένες αντιδράσεις. Καλούμε τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, όπως άμεσα προχωρήσουν συντονισμένα σε οργανωμένα μέτρα αντίδρασης και αντίστασης, έτσι ώστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μην κατατεθεί στη Βουλή».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1938