Τόσα καλοκαίρια…


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΛΔΑΤΟΥ*

Ιούνιος, ο τελευταίος σχολικός μήνας, ο πρώτος καλοκαιρινός. Τα πάντα πλέον εντός κι εκτός σχολικών μονάδων στην καθημερινότητα κυρίως των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών, προϋπαντούν το πολυπόθητο καλοκαίρι. Η θεματολογία των μαθημάτων, οι πρόβες για τις τελικές γιορτές, οι καιρικές συνθήκες, η διάθεση, τα παγωτά στο κυλικείο.

Ο ερχομός του καλοκαιριού όμως είναι και πολύπαθος για μεγάλη μερίδα συναδέλφων μου. Κάθε καλοκαίρι που έρχεται είναι ακόμη ένα καρφί στην ταφόπλακα του καταλόγου διοριστέων και ταυτόχρονα στο τι μέλλει γενέσθαι με όσους θα βρίσκονται μόνο στον εν λόγω κατάλογο, είτε ως αορίστου χρόνου, είτε ως συμβασιούχοι, είτε ως αντικαταστάτες και θα πρέπει να διαγραφούν όπως προνοεί η νομοθεσία.

Η κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027 θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, τα οποία θα λειτουργήσουν με τη μορφή ντόμινο. Η μια δυσάρεστη συνέπεια θα έχει αντίκτυπο σε άλλη παράμετρο. Πώς θα εξασφαλιστούν οι τόσες ανάγκες για αντικαταστάσεις στα σχολεία, όταν δε θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί διαθέσιμοι στον κατάλογο διορισίμων; Σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι μιλάμε για συνάδελφους που για χρόνια τώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της υπηρεσίας για να αντικαταστήσουν όποιον εκπαιδευτικό απουσιάζει σ΄ οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου, ώστε να συνεχιστεί το εκπαιδευτικό έργο αδιάκοπα. Βλέπουμε λοιπόν, ότι το πρόβλημα εκτός από το προσωπικό επίπεδο του καθενός γίνεται και κοινωνικό, αφού το κράτος δε θα μπορεί να παρέχει την απαιτούμενη ποιότητα εκπαίδευσης.

Ο κατάλογος διοριστέων δεν πρέπει να καταργηθεί. Ο κατάλογος διοριστέων χρειάζεται στην εκπαίδευση. Χρειάζεται να παραταθεί για περισσότερα χρόνια, έστω και μέχρι το 2030 που θα υπάρχουν οι μαζικές αφυπηρετήσεις και θα λύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η κατάργηση του το 2027.

Είναι ένα δύσκολο και καυτό θέμα το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει να απασχολεί άμεσα το ΥΠΑΝ και να δοθεί λύση πριν τροχοδρομηθούν νέα εργασιακά θέματα, που ήδη άρχισαν να φαίνονται στον εκπαιδευτικό ορίζοντα και εμπλέκονται στο ντόμινο των προβλημάτων.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό το κράτος,  με την νέα του κυβέρνηση, θα δει με διαφορετικό φακό και ευαισθησία και να προστατεύσει τους συνάδελφοι μας που πιθανό να κινδυνεύσουν να «θυσιαστούν στο βωμό» της κατάργησης του καταλόγου το 2027.

Τέσσερα καλοκαίρια για το 2027. Τόσα καλοκαίρια έχουν φύγει ήδη. Μην αφήσουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένος.

*Πρόεδρος Επιτροπής Κλαδικής Αντικαταστατών ΠΟΕΔ Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1562