Για τα δικαιώματα και ωφελήματα Αορίστου Χρόνου Εκπαιδευτικών
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, με ανακοίνωσή της «εκφράζει την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά της για τον όλο χειρισμό που έτυχε το θέμα των δικαιωμάτων και ωφελημάτων των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον προηγούμενο πρόεδρο της δημοκρατίας, με αποτέλεσμα πρόνοιες μια δίκαιης και σωστής νομοθεσίας, που βρήκε σύμφωνη την τεράστια πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου, να κριθούν αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο στη χθεσινή του απόφαση, βάσει της οποίας έκρινε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και υπερψηφίστηκε δύο φορές από την πλειοψηφία της Βουλής για τα δικαιώματα και ωφελήματα των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών, κάνει ξεκάθαρο ότι αυτά ρυθμίζονται με αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών.
Δεδομένου ότι τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών έχουν ρυθμιστεί πρόσφατα με τη νέα νομοθεσία για το νέο επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων κρατικών υπαλλήλων, καθώς και οι άδειες ασθενείας και ανάπαυσης έχουν εξομοιωθεί με αυτές των μόνιμων εκπαιδευτικών με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας όπως προχωρήσει το συντομότερο και στην κάλυψη του κενού που αφορά τις άδειες απουσίας άνευ απολαβών για τους αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς (άδεια άνευ απολαβών είτε για εκπαιδευτικούς λόγους, εκπαιδευτική άδεια, είτε για άλλους προσωπικούς λόγους).
Την ίδια στιγμή, σημειώνουμε ότι μια σημαντική πρόνοια του νομοσχεδίου, η οποία αφορά την απαγόρευση καθ’ οιονδήποτε χρόνο τερματισμό της απασχόλησης των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών λόγω πλεονασμού, βάσει διατάξεων του περί Τερματισμού της Απασχολήσεως Νόμου, δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική. Η συγκεκριμένη πρόνοια ισχύει για τους αορίστου χρόνου κρατικούς υπάλληλους στον δημόσιο τομέα και αδίκως δεν εφαρμόζεται στην εκπαίδευση. Καλούμε λοιπόν την πολιτεία όπως εφαρμόσει στην κείμενη νομοθεσία τη συγκεκριμένη πρόνοια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και ο εκπαιδευτικός κόσμος, ο οποίος υπηρετεί στην εκπαίδευση για χρόνια υπό το καθεστώς του αορίστου χρόνου».