Μέσα από τη σύγκριση αναδύεται η αναγνώριση


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*

Μέσα από τη σύγκριση (*) αναδύεται η διαχρονική αναγνώριση από πλευράς του ΥΠΑΝ των αρετών των δασκάλων. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κάποιος ότι τον Δεκέμβρη του 2000 επιτεύχθηκε η ισομισθία ανάμεσα σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαίδευσης, από το 1994 όλοι  οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου, μάλιστα με μια σφαιρική παιδαγωγική κατάρτιση, οι διαφορές που δημιουργήθηκαν έκτοτε τι άλλο μπορούν να σημαίνουν από την αναγνώρη ποιοτικών στοιχείων στους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης;

Η αναφορά στο παρόν άρθρο εστιάζει στη διοικητική υποστήριξη του Δημόσιου Σχολείου (**), ως αυτή αναμενόταν να υπάρχει και να εφαρμόζεται στη βάση της συμφωνίας του 2000 αφενός, αφετέρου της ισονομίας και ισοτιμίας όπως οι πολιτικές διακηρύξεις εδώ και δεκαετίες τονίζουν και οι σπουδές καταδεικνύουν.

Ανωτερότητα: Πιστώνεται στον δάσκαλο και τη νηπιαγωγό, οι οποίοι προάγονται σε Βοηθό Διευθυντή ή και Διευθυντή σχολείου η ανωτερότητα στο να εκτελεί τα καθήκοντά του με ευσυνειδησία χωρίς να απαιτεί την εφαρμογή της συμφωνίας του 2000.

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1:
    • Ο Βοηθός Διευθυντής Α΄ στη Μέση Εκπαίδευση βρίσκεται στην κλίμακα Α12(ΙΙ), ο Βοηθός Διευθυντής στην Κλίμακα Α12 και ο Διευθυντής στην Κλίμακα Α13.
    • Ο Βοηθός Διευθυντής στη Δημοτική Εκπαίδευση αμείβεται στην Κλίμακα Α11(ΙΙ) και ο Διευθυντής Α12(ΙΙ).

Απαραίτητος Παιδαγωγός: Διαπιστώνεται εκτίμηση από τους αρμόδιους του ΥΠΑΝ για το αναντικατάστατο του δασκάλου και της νηπιαγωγού μέσα στην τάξη και θετική αποτίμηση του διδακτικού έργου που επιτελεί, ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να συνεχίσει να του αναθέτει διδασκαλία, να έχει ευθύνη τάξης και μαθημάτων παράλληλα με την προσθήκη διοικητικών καθηκόντων που η προαγωγή του προνοεί.

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2:
    • Στη Μέση Εκπαίδευση ο εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος στα Διευθυντικά στελέχη είναι: Διευθυντής 0 δπ, Βοηθός Διευθυντής Α΄ 9 δπ και Βοηθός Διευθυντής 14 δπ ενώ
    • στη Δημοτική Εκπαίδευση: Διευθυντής 7 – 19 δπ και Βοηθός Διευθυντής 23 δπ..
  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Η σύγκριση φαίνεται καλύτερα αν τη δούμε στην αναλογία του διδακτικού χρόνου σε σχέση με το σύνολο του εργάσιμου χρόνου του σχολείου:
    • Διευθυντής σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης: 0% & Διευθυντής σχολείου Δημοτικής Εκπαίδευσης 20% μέχρι 54%,
    • Βοηθός Διευθυντής Α΄ Μέσης Εκπαίδευσης 24%, Βοηθός Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης 37% και Βοηθός Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης 67%).

Πολυδυναμία: Παρά τους χλευασμούς, τους προπηλακισμούς και τις ειρωνείες που ο δάσκαλος και η νηπιαγωγός δέχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, κατά τη διάρκεια του αγώνα για την Ίση Μεταχείριση, από διάφορες ομάδες πίεσης όσο και από παράγοντες της Κυπριακής Κοινωνίας μα και της Πολιτείας, τα οποία οι τότε Υπουργοί άφησαν (εσκεμμένα ίσως; ) αναπάντητα, σήμερα διαπιστώνουμε, μετά το 2000, ότι οι Αρμόδιοι αναγνωρίζουν τους Διευθυντές, τους Βοηθούς Διευθυντές μα και τους Διευθύνοντες των Δημοτικών Σχολείων και των Δημόσιων Νηπιαγωγείων ως πολυδύναμες παρουσίες στα σχολεία και με ικανότητες που ούτε οι ίδιοι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι διέθεταν πριν από την προαγωγή τους.

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4: Διαπιστώνεται κρυστάλλινα το πιο πάνω, αφού για να εκτελούνται τα διοικητικά καθήκοντα, τα οποία αυξάνονται και εντείνονται συνεχώς στο Δημόσιο Σχολείο:
    • Στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης ο εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος του Διευθυντή μηδενίζεται, των δε ΒΔ Α΄ μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κατώτατο διδακτικό χρόνο των απλών συναδέλφων Μέσης Εκπαίδευσης (από 18 δπ σε 9) και των ΒΔ κατά 22% (από 18 σε 14 δπ)
    • Στα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης ο εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος του Διευθυντή μειώνεται από 23 δπ, που είναι ο χρόνος του ΒΔ σε 19 ή 17 ή 15 ή 13 ή 11 δπ, (μείωση από 17% μέχρι52%) ανάλογα με τη δυναμικότητα του σχολείου σε μαθητές και δασκάλους/νηπιαγωγούς και στους ΒΔ κατά 2 δπ σε σχέση με τον κατώτατο διδακτικό χρόνο των απλών συναδέλφων, που είναι 25 δπ (8%).
    • ΣΗΜΕΙΩΣΗ 5: Για την υποστήριξη του διοικητικού έργου των σχολείων εργοδοτείται σε αυτά Γραμματειακό Προσωπικό:
      • Στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης 2 με πλήρες ωράριο, ωράριο Δημόσιας Υπηρεσίας, ανεξάρτητα από τη δυναμικότητα του σχολείου σε αριθμό παιδιών,
      • Στα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης
      • Στα Δημοτικά Σχολεία ημερησίως 7 ή 6 ή 5 ή 4 ημερησίως, ανάλογα με τη δυναμικότητα του σχολείου σε αριθμό παιδιών,
      • Στα Δημόσια Νηπιαγωγεία 3 ώρες εβδομαδιαία. Αυτή η εργασία επιτελείται με την αποχώρηση της Γραμματέα από το γειτονικό Δημοτικό Σχολείο, ανεξάρτητα από τις ώρες εργασίας σε αυτό.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η συντριπτική πλειοψηφία των Βοηθών Διευθυντών στη Δημοτική Εκπαίδευση αναλαμβάνουν και ως Υπεύθυνοι Τμήματος, ρόλος για τον οποίο οι καλοπροαίρετοι αναγνώστες ως επίσης και η Αρμόδια Αρχή γνωρίζουν και κατανοούν τον φόρτο εργασίας και ευθύνης που απαιτείται. Ταυτόχρονα στο σύνολο της η Διευθυντική Ομάδα σε κάθε σχολείο Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης και οι Διευθύνοντες στα πιο μικρά σχολεία καλούνται, με βάση τα πιο πάνω δεδομένα εργασίας τους, να ανταποκριθούν ταυτόχρονα

  • στο διδακτικό τους έργο,
  • στην παιδαγωγική διαχείριση των όποιων ζητημάτων συμπεριφορών, τα οποία εδώ και μια δεκαετία διαπιστώνεται και να αυξάνονται και να εντείνονται και
  • τη διοικητική ευθύνη.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η διευθέτηση των όρων εργασίας και του υποστηρικτικού πλαισίου της Διευθυντικής Ομάδας στη Μέση Εκπαίδευση είναι η ορθή, έτσι ώστε το διοικητικό και συντονιστικό έργο του σχολείου να επιτελείται αποτελεσματικά και να υπάρχει η ετοιμότητα για άμεση ανταπόκριση σε κάθε κατάσταση που δημιουργείται. Η στήριξη, η οποία παρέχεται στο διοικητικό και συντονιστικό έργο στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης από την Αρμόδια Αρχή είναι έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης της σημασίας του για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Διαπιστώνοντας το πόσο ολοένα και πιο απαιτητικό γίνεται το σύνολο του σχολικού έργου, γίνεται σαφές ότι η αναγνώριση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των λειτουργών της Εκπαίδευσης επιβάλλεται να διεκδικηθεί εντονότερα από τη Συνδικαλιστική μας Οργάνωση και να λάβει έμπρακτο χαρακτήρα μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις της Εργοδοτικής Πλευράς.

Συγκεκριμένα:

(i)   η ελαχιστοποίηση έως μηδενισμός του διδακτικού χρόνου των Διευθυντών / Διευθυνόντων των σχολείων όλων των βαθμίδων,

(ii)   η ουσιαστική μείωση του διδακτικού χρόνου των Βοηθών Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων και Δημόσιων Νηπιαγωγείων,

(iii)   η διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τη στελέχωση Διευθυντική Ομάδας στα Δημοτικά Σχολεία,

(iv)  η δημιουργία των αναγκαίων οργανικών θέσεων προαγωγής τόσο στη Δημοτική όσο, κυρίως, στην Προδημοτική Εκπαίδευση,

(v)  η μισθολογική αναβάθμιση των στελεχών της Διοίκησης των Δημοτικών Σχολείων και Δημόσιων Νηπιαγωγείων, στα επίπεδα που πρέπει να βρίσκονται όλα τα διοικητικά στελέχη των Δημόσιων Σχολείων,

(vi)  η εργοδότηση με πλήρες ωράριο Γραμματειακού Προσωπικού σε κάθε Δημοτικό Σχολείο και Δημόσιο Νηπιαγωγείο, ανεξάρτητα του αριθμού των μαθητών,

συνιστούν τις παραμέτρους της διαμόρφωσης της αναγκαίας συνθήκης πραγματικής, ουσιαστικής υποστήριξης της διοίκησης των Δημόσιων Σχολείων και της έμπρακτης αναγνώρισής της από την Πολιτεία.

(*) Όλα τα στοιχεία που παρατίθενται είναι επίσημα στοιχεία της Αρμόδιας Αρχής και των σχολείων.

(**) Η σύγκριση γίνεται στη βάση των δεδομένων Δημόσιων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων, τα οποία παρέχουν τη Δημόσια Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

*Πρόεδρος Α.Κί.ΔΑ.




Comments (1)

  1. ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:
    Aug 06, 2023 at 08:08 PM

    Προτείνω να γίνει επιστημονική αναλογική μελέτη για τις ευθύνες που επωμίζονται τα μέλη της διευθυντικής ομάδας στα Λύκεια και στα Γυμνάσια συγκριτικά με τις ευθύνες που επωμίζονται τα μέλη διευθυντικών ομάδων Δημοτικού Σχολείου.
    Έχω εργαστεί τόσο στη Δημοτική Εκπαίδευση όσο και στη Μέση Εκπαίδευση και εκτιμώ ότι οι ευθύνες που επωμιζονται τα μέλη διευθυντικών ομάδων της Μέσης είναι πάρα πολύ περισσότερες από αυτές της Δημοτικής. Η άποψη μου όμως είναι υποκειμενική και μια αναλογική μελέτη θα μας διαφωτίσει. Καταληκτικά θα έλεγα όμως ότι οι συγκρίσεις διαφορετικών χώρων και διαφορετικών συνθηκών στην εκπαίδευση δεν βοηθούν στην ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Με αγάπη και εκτίμηση λούκας


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter