Εν αναμονή του «λευκού καπνού» προσφοράς συμβάσεων στη Δημοτική Εκπαίδευση από την ΕΕΥ


ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ ΣΕΡΓΙΟΥ*

Πολλές εκατοντάδες εκπαιδευτικών της Δημοτικής αναμένουν αγωνιωδώς την ανακοίνωση της ΕΕΥ για τους διορισμούς με σύμβαση στην Ειδική και Δημοτική Εκπαίδευση.

 Φέτος ειδικά, προφανώς λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας,  η αναμονή του «λευκού καπνού» διαρκεί περισσότερο. Και ενώ όλοι εργάζονται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα για το ομαλό ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, γίνεται πια καταφανής η αδήριτη ανάγκη για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης τελικής λύσης  του προβλήματος που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι και που δυσχεραίνει πρώτιστα την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων  και ακολούθως τις προσωπικές ζωές των ατόμων που εμπλέκονται.

Δεν είναι και επουσιώδες, κάποιος να πληροφορείται τον χώρο εργασίας του, που πιθανόν να είναι και εκτός της έδρας του,  παραμονές του ανοίγματος των σχολείων. Ούτε και λίγη η απαίτηση να πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να βρει λύσεις σε προσωπικά και οικογενειακά  προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν.

Η λύση είναι μία, πολυσυζητημένη και αποδεκτή από όλους τους εμπλεκομένους:  Η Πολιτεία  θα πρέπει άμεσα  να προχωρήσει στην προσφορά επιπλέον οργανικών θέσεων και στην  μονιμοποίηση μεγάλου αριθμού συναδέρφων. Η σχετική συζήτηση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΠΟΕΔ και ΥΠΑΝ τα τελευταία χρόνια, οριοθετεί την προσφορά εργασίας με συμβάσεις  στο 7% του ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, το ποσοστό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών ( αορίστου και ορισμένου χρόνου) ξεπερνά αρκετά αυτό το ποσοστό στην Δημοτική και Προδημοτική , ενώ στην Ειδική αγγίζει σχεδόν το 50%.

Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην εφαρμογή της πιο πάνω δέσμευσης από πλευράς του ΥΠΑΝ και των υπόλοιπων Υπουργείων που εμπλέκονται, αφού στην ουσία το κόστος είναι πολύ μικρό και τα οφέλη τεράστια.  Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δε θα έχουμε τα γνωστά παρατράγουδα κάθε καλοκαίρι, αλλά κυρίως, θα επιλυθούν  σωρεία άλλων προβλημάτων και στρεβλώσεων που υπάρχουν: Μείωση του αριθμού των αορίστου συναδέλφων και κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ύπαρξη σταθερού μόνιμου προσωπικού στα σχολεία   και βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, μείωση του έργου της ΕΕΥ ώστε να επικεντρωθεί στο υπόλοιπο πολύ σοβαρό έργο της, καλύτερος προγραμματισμός εκ μέρους του Υπουργείου και των Επαρχιακών του Γραφείων, που τρέχουν τελευταία στιγμή να στελεχώσουν τα σχολεία, ενώ έχουν να ασχοληθούν με  πλειάδα θεμάτων που αναδεικνύονται  στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς.

Εν αναμονή λοιπόν, του « λευκού καπνού», η απαίτησή μας για προσφορά μόνιμων, οργανικών θέσεων  γιγαντώνεται. Είναι δε πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι και η αντίδρασή μας σε πιθανή νέα αναβολή της συζήτησης για να οριστικοποιηθεί επίσημα ο σχεδιασμός εφαρμογής της πιο πάνω λύσης, θα πρέπει να είναι σφοδρή.

*Πρόεδρος Ε.Γ Π.Ο.Ε.Δ  Λεμεσού

Μέλος του Δ.Σ  Π.Ο.Ε.Δ εκ μέρους της ΠΑΔΕΔ- Πρωτοπορία




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2828