Διορισίμων ή Διοριστέων; Ποιος κατάλογος να ζήσει και ποιος να μη ζήσει;


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ *

Το 2015 ψηφίζεται η νέα νομοθεσία για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Μαζί με τον Κατάλογο Διοριστέων δημιουργείται ένας νέος, ο Κατάλογος Διορισίμων. Οι δύο αυτοί κατάλογοι θα συνυπάρχουν για ένα χρονικό διάστημα, πρώτα μέχρι το 2023 και μετά μέχρι το 2027 και στη συνέχεια ο Διοριστέων «πάππαλα»... Σύσσωμος τότε ο εκπαιδευτικός κόσμος της Δημοτικής Εκπαίδευσης, προειδοποιούσε για την ύπαρξη πολλών στρεβλώσεων, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα αναδεικνύονταν και θα οδηγούσαν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Βρισκόμαστε στο 2023 και οι φόβοι του εκπαιδευτικού κόσμου επιβεβαιώνονται. Οι στρεβλώσεις εμφανίζονται και οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται και στους δύο καταλόγους ζουν μια εργασιακή ανασφάλεια:

(α) οι συνάδελφοι του Καταλόγου Διορισίμων λόγω της συχνής ανανέωσης του κάθε δύο χρόνια και της αφαίρεσης των εκπαιδευτικών που δεν θα τύχουν μόνιμου διορισμού στα 10 χρόνια και

(β) οι συνάδελφοι (Αορίστου, Συμβασιούχοι, Αντικαταστάτες) του Καταλόγου Διοριστέων λόγω της επερχόμενης κατάργησης του θα μείνουν εκτός επαγγέλματος από τη μια μέρα στην άλλη.

Αυτοί οι συνάδελφοι, όμως, από όποιο κατάλογο και να διορίζονται, έχουν διαμορφώσει τη ζωή τους βάσει συγκεκριμένων δεδομένων, προσφέροντας στην εκπαίδευση και φυσικά είναι και οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα λάθη του συστήματος.

Σημαντική παράμετρος που πρέπει να προβληματίσει όλους αποτελεί και η ακόλουθη: με βάση τους αριθμούς των εκπαιδευτικών και στους δύο καταλόγους σήμερα, δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες σε κλάδους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόβλημα αναμένεται ότι θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο το 2027, αφού δικαίωμα διορισμού θα έχουν μόνο όσοι εκπαιδευτικοί είναι στο κατάλογο των Κατάλογος Διορισίμων, αφού ο Κατάλογος Διοριστέων θα καταργηθεί.

Η ΠΑΔΕΔ-Πρωτοπορία στηρίζει την υλοποίηση των διαχρονικών αποφάσεων της ΠΟΕΔ για το Νέο Σύστημα Διορισμών και με τις ενέργειες της, επιδιώκει να διασφαλίσει ότι δεν θα αδικηθεί κανείς, θωρακίζοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Στην πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΔ (τέλη Ιουλίου 2023), η ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία τάχθηκε  εκ νέου υπέρ των προαναφερόμενων θέσεων, για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν και να εκμηδενιστούν οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από το Νέο Σύστημα Διορισμών. Οι θέσεις της ΠΟΕΔ, όπως ορίζονται από σχετικές αποφάσεις της Παγκύπριας Γενικής Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων, τέθηκαν και στην συνάντηση με την νέα Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ στις 02/08/2023 και βασίζονται σε τέσσερις άξονες:

(1)  Να μην θυματοποιηθεί κανένας εκπαιδευτικός που ανήκει είτε στον κατάλογο διοριστέων, είτε στον κατάλογο διορισίμων.

(2)  Διατήρηση του καταλόγου Διοριστέων και μετά το 2027, αφού οι εκπαιδευτικές ανάγκες το επιβάλλουν.

(3)   Άμεσα να συσταθεί Διακινησιακή Επιτροπή η οποία θα μελετήσει σφαιρικά το θέμα, χαρτογραφώντας τις στρεβλώσεις και προτείνοντας λύσεις.

(4)        Να γίνουν ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση ώστε να δοθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο όλο ζήτημα.

Δυστυχώς και παρά τις πολλές μας παρεμβάσεις, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη θεσμικός διάλογος για να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που δεν θα θυματοποιούν εκπαιδευτικούς, ας μου επιτραπεί ο όρος, των καταλόγων. Οι όποιες «προτάσεις» τέθηκαν μέχρι στιγμής, από την επίσημη πλευρά (όπως πχ. τον Δεκέμβρη του 2022), δεν διασφάλιζαν τους τέσσερις άξονες που τέθηκαν από την ΠΟΕΔ και ευτυχώς, μετά από την επιτυχή παρέμβαση της ΠΟΕΔ, δεν τέθηκαν καν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ως κίνηση, δηλώνουμε την ξανά ότι είμαστε έτοιμοι με κάθε τρόπο να συζητήσουμε το πρόβλημα στην ολότητά του και να βρούμε εκείνες τις λύσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διόρθωση των υφιστάμενων στρεβλώσεων με απώτερο πάντα στόχο τη στήριξη όλων των συναδέλφων και τη θωράκιση των δικαιωμάτων τους.

Γι’ αυτό και έπρεπε ο θεσμικός διάλογος να είχε ήδη ξεκινήσει. Λύσεις μπορούν να βρεθούν φθάνει να υπάρχει θέληση. Η εργασιακή ανασφάλεια μόνο επιζήμια είναι για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ως επίσης και δημόσιες τοποθετήσεις ή πολιτικές που ξεκάθαρα στοχεύουν στη διάσπαση της ενότητας και κοινής συμπόρευσης των εκπαιδευτικών και από τους δύο καταλόγους.

*Μέλος ΠΟΕΔ Κερύνειας

Προεδρεύων ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία Κερύνειας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter