ΑΚΙΔΑ για αντικαταστάτες: Απαράδεκτη στασιμότητα στη διεκδίκηση εργασιακών όρων


«Καλούμε την ΠΟΕΔ να επαναφέρει το θέμα, τόσο στη νέα πολιτική προϊστάμενο του ΥΠΑΝ, όσο και στη νέα Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, ζητώντας να επαναρχίσει άμεσα ο διάλογος».

Με ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Ως Κίνηση, έχουμε επανειλημμένα αναδείξει το θέμα των αντικαταστατών, με προτάσεις και εισηγήσεις, στα Συλλογικά Σώματα της ΠΟΕΔ, σε σχέση με τους όρους εργοδότησης και την απαράδεκτη απουσία βασικών δικαιωμάτων τους. Το θέμα τα τελευταία χρόνια εγγράφηκε αρκετές φορές στην ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ και λήφθηκαν αποφάσεις, με στόχο να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις. Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως το θέμα παραμένει στάσιμο και η Επίσημη Πλευρά δείχνει απρόθυμη να το εξετάσει. Είναι σαφές πως επιβάλλεται να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για: 1) καθορισμό όρων εργασίας των αντικαταστατών (που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν), 2) θεσμοθέτηση και παροχή άδειας ασθενείας και απουσίας στους αντικαταστάτες, 3) εργοδότηση αντικαταστατών με πλήρες ωράριο, 4) δημιουργία δεξαμενής αντικαταστατών, 5) παροχή προσαυξήσεων και στους αντικαταστάτες όπως στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, 6) βελτίωση της διαδικασίας κοινοποίησης των αναγκών για αντικαταστάσεις από τα σχολεία στο ΥΠΑΝ, 7) διασφάλιση της εργασίας και του επαγγελματικού μέλλοντος των αντικαταστατών μετά το 2027 και την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων.

Το θέμα των αντικαταστατών ήταν και είναι πάντα ψηλά στις προτεραιότητες τόσο της Α.Κί.ΔΑ, όσο και της ΠΟΕΔ, αλλά κρίνουμε πως παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον απαιτούμενο θεσμικό διάλογο. Υπενθυμίζουμε πως το υπό αναφορά θέμα, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη ΜΙΤΕΠΕΥ, η οποία συνεδρίασε στις 15 Ιουλίου 2022. Το αποτέλεσμα από τα όσα έλαβαν χώρα στην εν λόγω συνεδρία, ήταν απογοητευτικό, αφού διαφάνηκε χάσμα στην προσέγγιση του θέματος, σε σχέση με το ΥΠΑΝ. Ενώ το θέμα, θα έπρεπε να παραπεμφθεί στη ΜΕΠΕΥ, εξαιτίας του αδιεξόδου που προέκυψε στη ΜΙΤΕΠΕΥ, έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε.

Καλούμε την ΠΟΕΔ να επαναφέρει το θέμα, τόσο στη νέα πολιτική προϊστάμενο του ΥΠΑΝ, όσο και στη νέα Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, ζητώντας να επαναρχίσει άμεσα ο διάλογος. Ενδεχομένως να πρέπει να διερευνηθεί, κατά πόσο η νέα Γενική Διευθύντρια, έχει διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό της, για το θέμα. Εξάλλου, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, αναμένεται να δοθούν συμβάσεις με όρους εργασίας σε εργαζόμενους στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, οπότε είναι παράδοξο και μη αποδεκτό, να συνεχίζει να υπάρχει μια τεράστια μερίδα συναδέλφων μας, που θα εργάζονται με ελάχιστα έως καθόλου εργασιακά δικαιώματα (άδεια ασθενείας, άδεια απουσίας, προσαυξήσεις κλπ.).  Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από πλευράς Υπουργείου, θεωρούμε πως η ΠΟΕΔ πρέπει να ζητήσει επιτακτικά, τη σύγκληση ΜΕΠΕΥ, για να εξεταστεί το θέμα των αντικαταστατών εις βάθος, με στόχο ουσιαστικές και οριστικές λύσεις.

 

Ενημερώνουμε δε την ΠΟΕΔ, πως αν δεν δρομολογηθούν ενέργειες για το θέμα ή δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Υπουργείου, έχουμε πρόθεση στο τέλος του Νοέμβρη, να εγγράψουμε το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, για αξιολόγηση της κατάστασης και ενδεχόμενη αντίδραση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1252