Προοδευτική Καθηγητών: Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών και απαιτούμε τη λήψη μέτρων


Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών με ανακοίνωσή της «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το σοβαρό επεισόδιο βίας από μαθητή/ές που οδήγησε σε τραυματισμό εκπαιδευτικού, καθώς και άλλες επιθετικές συμπεριφορές εναντίον εκπαιδευτικών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ εκφράζουμε και γενικότερα τη μεγάλη ανησυχία μας για τα σοβαρά περιστατικά βίας που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα σχολεία. Τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι, δυστυχώς, μόνο κάποια παραδείγματα μιας ραγδαία εξελισσόμενης και αυξανόμενης σχολικής παραβατικότητας, η οποία εκδηλώνεται με βίαιο και σκληρό πρόσωπο και ταλαιπωρεί αφάνταστα τις σχολικές μονάδες.

Η αύξηση τέτοιων ακραίων περιστατικών βίας δεν είναι τυχαία και δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε ατομικούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες που επιστρατεύονται συνήθως για την ερμηνεία τους. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα των αποτυχημένων και αλλοπρόσαλλων  εκπαιδευτικών πολιτικών των τελευταίων ετών, καθώς επίσης και της έλλειψης προνοητικότητας και δράσεων εκ μέρους του ΥΠΑΝ έναντι της σχολικής παραβατικότητας, το οποίο αντί να ενισχύει διαρκώς τις σχετικές πολιτικές, αποψίλωσε τα τελευταία χρόνια ακόμα και θεσμούς που λειτουργούσαν αποτελεσματικά (ΟΑΠ, ΣΕΑΥΠ κ.ά).

Ταυτόχρονα, το ΥΠΑΝ επέδειξε μια αδικαιολόγητη ολιγωρία στα αιτήματά μας για λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας μετά την πανδημία Covid-19, ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις από ειδικούς που μιλούσαν για την πιθανότητα αύξησης τέτοιων φαινομένων στα σχολεία ως αποτέλεσμα και των συνεπειών της πανδημίας στην εκπαίδευση.

Απτή απόδειξη της αδράνειας του ΥΠΑΝ αποτελεί το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά, δεν κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή τη Νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή το 2020 για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. 

Τραγικό αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω αστοχιών του ΥΠΑΝ είναι να αφήσει ουσιαστικά μόνα,  αβοήθητα και ανοχύρωτα τα σχολεία (διευθύνσεις και εκπαιδευτικούς) στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, χωρίς να έχουν την αναγκαία θεσμική υποστήριξη, χωρίς δομημένα προγράμματα, προσεκτική και εξατομικευμένη αξιολόγηση των αναγκών τους, με ανύπαρκτη πρόληψη και με την αντιμετώπιση να βαριανασαίνει στον αναπνευστήρα, γιατί έχει απλά μετατραπεί σε ακόμη μια γραφειοκρατική και τυποποιημένη διαδικασία (βλ. ΟΑΠ κ.ά).

Δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, μας τρομάζει όμως ειλικρινά η έλλειψη προνοητικότητας και αδράνειας του ΥΠΑΝ, που ακόμα και τώρα δείχνει να μην έχει αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης, αν αναλογιστούμε και την τελευταία ανακοίνωση μέτρων για την παραβατικότητα, που είναι ελλιπή και ανεπαρκή, με το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά για ακόμη μια φορά στα σχολεία, μέχρι αυτά να γονατίσουν.

Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση και τις επιθετικές συμπεριφορές / παρεμβάσεις μαθητών και γονέων, που έχουν καταστεί γάγγραινα για τις διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα προασπιστούμε το κύρος και την αξιοπρέπειά των Καθηγητών με κάθε τρόπο, μέσο και μέτρο, καταθέτοντας σχετικές προτάσεις στα αρμόδια σώματα της ΟΕΛΜΕΚ».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1514