Προοδευτική Δασκάλων: Με λόγια και υποσχέσεις δεν εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των έκτακτων εκπαιδευτικών


Τοποθέτηση στο έκτακτο ΔΣ της ΠΟΕΔ 21/11/2023 για το θέμα της αύξησης των Οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

«Μετά και τη συνάντηση της ΠΟΕΔ με τον ΠτΔ στις 20/11/2023, αλλά και την κατάθεση από πλευράς κυβέρνησης του έκτακτου προϋπολογισμού του Νοεμβρίου στη Bουλή, ως Προοδευτική σημειώνουμε τα εξής:

  1. Οι τελευταίες μας ελπίδες για υλοποίηση του αιτήματός μας τη φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις του ΔΣ έχουν εξαφανιστεί.
  2. Δυστυχώς οι προβλέψεις και εκτιμήσεις της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών για το ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Νοέμβρη δε θα συμπεριλαμβάνει αύξηση των οργανικών θέσεων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν επαληθευτεί.
  3. Η φετινή χρονιά έχει χαθεί και αυτή, με αποτέλεσμα η ομάδα των εκτάκτων εκπαιδευτικών (πέραν των 1500 αορίστου και συμβασιούχοι) να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
  4. Σημειώνουμε εμφατικά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει πιο έντονα, με περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις το συγκεκριμένο αίτημα, στα σωστά χρονικά πλαίσια, βάσει και των ευκαιριών που του έχουν δοθεί. Όλες οι προτάσεις της Προοδευτικής προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμα και στο τελευταίο ΔΣ της ΠΟΕΔ αρχές Νοεμβρίου, για κινητοποιήσεις και δυναμική διεκδίκηση του αιτήματος, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην εργοδοτική πλευρά εγκαίρως, έχουν απορριφθεί από τις άλλες Κινήσεις.
  5. Οι όποιες δικαιολογίες στόχο έχουν να «χρυσώσουν το χάπι» και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από πλευράς της Προοδευτικής. Οι υποσχέσεις του ΥΠΑΝ ήταν για ακόμα μια φορά κενού περιεχομένου. Δυστυχώς, μόνο υποσχέσεις έχουμε λάβει και στη συνάντηση με τον ΠτΔ! Η απουσία γραπτής δέσμευσης από πλευράς ΥΠΑΝ να συμπεριλάβει τουλάχιστον το 50% των θέσεων στον προϋπολογισμό του 2024, έτσι ώστε να γίνουν μονιμοποιήσεις από τον Σεπτέμβρη του 2024 δείχνει την έλλειψη πραγματικής πρόθεσης προς την κατεύθυνση αυτή.
  6. 6.      Απαίτηση μας είναι όπως δοθεί γραπτώς στην Οργάνωση, και μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ, η πρόθεση της Κυβέρνησης για τον αριθμό των μονιμοποιήσεων, τα χρονοδιαγράμματα και η συμφωνία για τη διατήρηση του ποσοστού του 7% εκτάκτων στην εκπαίδευση.
  7. Ένα αίτημα που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της ΠΟΕΔ, για το οποίο η Οργάνωση πήρε και εξουσιοδότηση από τη βάση για δυναμικά μέτρα (μαζί με άλλα αιτήματα) προϋποθέτει δυναμικούς τρόπους διεκδίκησης, αντί να περιορίζεται σε συναντήσεις ή επιστολές, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και δύο χρόνια οι όποιες κυβερνητικές υποσχέσεις κατ’ επανάληψη δεν υλοποιούνται.
  8. Αποτελεί εκτίμησή μας ότι το όλο ζήτημα δεν έχει διεκδικηθεί μεθοδικά και δυναμικά από την ΠΟΕΔ από το 2019 οπόταν και προτάχθηκε, γι’ αυτό και δεν έχει επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  9. Από τη στιγμή που στόχος ήταν να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις σε Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική εντός του 2023, η πολιτική που έχει επιλέξει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΔ προς επίτευξη του στόχου αυτού έχει ΑΠΟΤΥΧΕΙ. Με τις πλειοψηφικές αποφάσεις του ΔΣ το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως είχαμε προειδοποιήσει έχουν χαθεί οι ευκαιρίες και τα χρονικά ορόσημα, κατά τα οποία θα ήταν εφικτή η υλοποίηση των όποιων υποσχέσεων.
  10. Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση της ΠΟΕΔ να διεκδικήσει και να αγωνιστεί με κάθε μέσο που διαθέτει για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, αλλά και της εργασιακής ασφάλειας των μελών της μέσα από τη μονιμοποίηση της νέας γενιάς εκπαιδευτικών.
  11. Η εργασιακή ηρεμία, η ομαλή λειτουργία, τα κίνητρα, η έγκαιρη και σωστή στελέχωση των σχολικών μας μονάδων θα επέλθουν μόνο μέσα από την αύξηση των οργανικών θέσεων και τη μείωση των εκτάκτων εκπαιδευτικών.
  12. Μπορεί η μάχη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να έχει χαθεί, αλλά έχουμε υποχρέωση να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα προς επίτευξη του τελικού στόχου για αύξηση των οργανικών θέσεων. Σίγουρα η Οργάνωση δεν μπορεί να τυγχάνει εμπαιγμού επανειλημμένως για το συγκριμένο θέμα. Αυτή τη φορά αναμένουμε να τεθεί πλάνο αντίδρασης, με κλιμακωτά μέτρα, κινητοποιήσεις και ακόμα πιο δυναμικούς τρόπους διεκδίκησης, εάν χρειαστεί, πριν να είναι για άλλη μια φορά αργά».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










536