Η εκπαίδευση αποτελεί επένδυση και όχι δαπάνη...


ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΚΑΝΙΑ* ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ**

Η εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα κάθε παιδιού, όπως δηλώνεται στη  σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών. Ένα δικαίωμα σύμφωνα με το οποίο κάθε κράτος υποχρεούται να παρέχει δωρεάν σε κάθε παιδί,  απρόσκοπτα και χωρίς περικοπές που θα επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και ουσιαστικά την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Τόσο στα Δημοτικά, όσο και στα Νηπιαγωγεία, αλλά και στα Ειδικά Σχολεία θα πρέπει ο προϋπολογισμός να γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα τις εκπαιδευτικές ανάγκες και την εύρυθμη λειτουργία και όχι στη βάση οικονομικίστικων προσεγγίσεων. Ο προϋπολογισμός πρέπει να αφορά σε θέματα στελέχωσης, υλοποίησης εκπαιδευτικών πολιτικών, εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Η στελέχωση των σχολείων θα πρέπει να γίνεται βάσει των εκπαιδευτικών αναγκών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υποστελέχωση στις διοικητικές θέσεις. Χρειάζεται αύξηση των  οργανικών θέσεων επιθεωρητών και διευθυντών, ιδιαίτερα στην προδημοτική και ειδική εκπαίδευση. Όπως και αύξηση σε θέσεις των υποστηρικτικών δομών όπως είναι οι ειδικοί σύμβουλοι και οι συνδετικοί λειτουργοί, αλλά και η στήριξη της διευθυντικής ομάδας που χρειάζεται αύξηση του διοικητικού της χρόνου.

Επιπλέον, η υλοποίηση εκπαιδευτικών πολιτικών θα πρέπει να γίνεται βάσει των εκπαιδευτικών αναγκών. Χρειάζεται, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων σε συνδυασμό με ουσιαστική υλικοτεχνική αναβάθμιση, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες και προκλήσεις της εποχής. Ένα σχολείο που  θα αλλάξει ακόμη περισσότερο με την προσθήκη χώρων που απουσιάζουν από τη σχολική μονάδα (π.χ. χώρος εκτόνωσης και ηρεμίας – stress room κ.ο.κ.)

Τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να επηρεαστεί από την προσπάθεια, την οποία και επικροτούμε, για σχεδιασμό μη ενεργοβόρων σχολείων, που θα αποσκοπούν στην μηδενική κατανάλωση ενέργειας. (πράσινες οροφές, παθητικά συστήματα δροσισμού και θέρμανσης, θερμομόνωση τοίχων και οροφών κ.ά.)

Η υλοποίηση των πιο πάνω δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται και χρόνος και χρήμα. Παρ' όλα αυτά, το ΥΠΑΝ έχει υποχρέωση να τα προχωρήσει, γιατί η εκπαίδευση αποτελεί επένδυση και όχι δαπάνη. Επένδυση που θα αποφέρει κέρδη στο άτομο αλλά και στην κοινωνία, μια και η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας σχετίζεται θετικά με την οικονομική ανάπτυξη της.

*Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Λεμεσού

**Εκπαιδευτικός, Μέλος Γραμματείας ΠΟΕΔ, Στέλεχος ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1280