Η ανάγκη για αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας
*ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη σημερινή κοινωνία αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις που πηγάζουν από την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κοινωνικού πλαισίου. Πέρα από τον κλασικό ρόλο της διδασκαλίας, οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις που σχετίζονται με την αύξηση της μετανάστευσης, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των παιδιών και την ποικιλομορφία στην τάξη.
Διαχείριση της πολυπολιτισμικής τάξης: Η μετανάστευση έχει δημιουργήσει πολυπολιτισμικές τάξεις όπου οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και φόντους. Οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της προσαρμογής της διδασκαλίας και των προγραμμάτων μάθησης, ώστε να αντικατοπτρίζουν την πολυπολιτισμική φύση της τάξης τους. Ασφαλώς, ο ρόλος του αρμόδιου Υπουργείου και της Πολιτείας είναι σημαντικός στην υποβοήθηση των εκπαιδευτικών μας.
Οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των μαθητών: Πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες Οι εκπαιδευτικοί είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτά τα θέματα και προσπαθούν να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια στους μαθητές που την χρειάζονται. Παράλληλα, επιβάλλεται η Πολιτεία να είναι διαρκώς δίπλα στις οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικής ένταξης: Συχνά, παρατηρούνται προβλήματα συμπεριφοράς και δυσκολίες κοινωνικής ένταξης στους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα με κατανόηση και στήριξη, προσφέροντας δραστηριότητες πρόληψης και ενσωμάτωσης στην τάξη. Σε αυτό είναι σημαντικό το αρμόδιο Υπουργείο να προσφέρει κάθε δυνατή διευκόλυνση στους εκπαιδευτικούς και να στηρίζει με προγράμματα και τα αναγκαία κονδύλια, τις σχολικές μας μονάδες.
Ανάγκη για ψηφιακή εκπαίδευση: Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η ψηφιακή εκπαίδευση προσφέρει νέες ευκαιρίες για την προσαρμογή της διδασκαλίας και την ενίσχυση της μάθησης, αλλά απαιτεί συνεχή επιμόρφωση και υποστήριξη. Και είναι σημαντικός ο ρόλος και η υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου να την προσφέρει.
Προσαρμογή στις κοινωνικές αλλαγές: Οι γρήγορες κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές απαιτούν στρατηγικές που θα προωθούν την πολυπολιτισμική κατανόηση και την ανοχή στα σχολεία. Η εκπαίδευση πρέπει να προετοιμάζει τους μαθητές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου. Και σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας.
Κατάρτιση των εκπαιδευτικών: Η συνεχής κατάρτιση και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή στις αλλαγές και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επενδύσεις σε προγράμματα κατάρτισης και υποστήριξης είναι απαραίτητες για την προώθηση της ποιότητας της διδασκαλίας.
Η εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί πλέον περισσότερη προσοχή και ευαισθησία στις ανάγκες των μαθητών, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολυπολιτισμικότητα, κοινωνικές ανισότητες και νέες προκλήσεις όπως η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των καθημερινών ασχολιών των ανθρώπων. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις και να προσφέρουν ένα περιβάλλον μάθησης που θα ενθαρρύνει την επιτυχία και την ανάπτυξη όλων των μαθητών τους. Για να πετύχουν όλα αυτά οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται υποστήριξη, επιμόρφωση και ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητάς τους.
Η δική μας η παράταξη, η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, ως η κίνηση που για χρόνια ηγείται της ΠΟΕΔ, συμβάλει διαρκώς στην επιμόρφωση, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και τη διεκδίκηση των συνθηκών εκείνων που να διευκολύνουν το πολυποίκιλο και πολύπλοκο έργο τους στο χώρο της κυπριακής εκπαίδευσης. Είναι όμως, τεράστια η ευθύνη του Υπουργείου να προσφέρει συστηματική, εντατική και σε εργάσιμο χρόνο επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας, αλλά και ουσιαστική στήριξη στους εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών!
*Στέλεχος ΠΑΔΕΔ Αμμοχώστου και μέλος ΔΣ ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία