Οι ευθύνες της ηγεσίας της ΠΟΕΔ στο θέμα των Αντικαταστατών


ΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΣΕΑ*

Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα γύρω από το παραπάνω θέμα, νιώθω την ανάγκη να παρέμβω και να προβώ στις πιο κάτω επισημάνσεις, με στόχο να προβληθεί το θέμα στις σωστές του διαστάσεις και να τεθούν έτσι οι βάσεις για οριστική επίλυσή του.

Η αντίθεσή μου στις θέσεις και στους χειρισμούς της απερχούσας  ΠΟΕΔ, που θα παρουσιαστεί στην συνέχεια, τίθενται στο τραπέζι του διαλόγου και ενώπιον των μελών της, με απώτερο στόχο να πείσω ότι είναι επάναγκες η αλλαγή πλεύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα και ταυτόχρονα να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τα δημιούργησαν, μέσω της ψηφοφορίας στις επικείμενες εκλογές.

Η ΠΟΕΔ, όταν ψηφίστηκε το νέο σχέδιο διορισμών το 2015, το αποδέχτηκε με κάποιες χλιαρές επιφυλάξεις... Διακήρυττε, ως θέση αρχής πως, το αναχρονιστικό σύστημα διορισμών που επικρατούσε με τον κατάλογο διοριστέων, του οποίου το μοναδικό κριτήριο ήταν ουσιαστικά η ημερομηνία κατάθεσης του πτυχίου, ήταν ξεπερασμένο και έπρεπε να αναθεωρηθεί. Η στρατηγική που υιοθέτησε σε λεκτικό επίπεδο ήταν η υποστήριξη του νέου συστήματος και η διόρθωσή του όταν και εφόσον προέκυπταν  προβλήματα.

Βάση αυτών των θέσεων, με τις οποίες συμφωνώ, η ΠΟΕΔ έπρεπε να πορευθεί και να εργαστεί με ειλικρίνεια, για την επίτευξή τους. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι δεν συνέβηκε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα:

Η ΠΟΕΔ το 2015, λανθασμένα υποστήριξε και στη συνέχεια η Βουλή ψήφισε σχετική νομοθεσία, η οποία προνοεί ότι «οι αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από τον Κατάλογο Διοριστέων» .

Με την πιο πάνω νομοθεσία ήταν ηλίου φαεινότερο πως θα τορπιλιζόταν  η ομαλή μετάβαση από τον Κατάλογο Διοριστέων στον Κατάλογο Διορισίμων το 2027 και πως θα προέκυπταν αλισυδωτά προβλήματα, που θα λειτουργούσαν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. 

Αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος  και  είναι άξιο απορίας, γιατί οι εμπλεκόμενοι δεν το διαπίστωσαν έγκαιρα… Όταν οι μόνιμοι διορισμοί πραγματοποιούνται εξίσου και από τους δύο καταλόγους και οι αντικαταστάσεις μόνο από τον κατάλογο διοριστέων τι περιμέναμε ότι θα συμβεί… 

  • Δεν ήταν εμφανές ότι όταν ένας μονιμοποιείται  και την ίδια ώρα άλλοι δύο ξεφυτρώνουν αυτό καταντάει λερναία ύδρα; 
  • Ότι πολλοί εκπαιδευτικοί θα γίνονταν Αορίστου, Συμβασιούχοι  και ένας κυκεώνας προβλημάτων θα εμφανιζόταν; 
  • Δεν ήταν επόμενο ότι πολλοί Αντικαταστάτες σε κάποια φάση δεν θα μπορούσαν με τίποτα να διοριστούν και ότι το 2027 που είναι το ορόσημο για κατάργηση του καταλόγου διοριστέων θα μείνουν μετέωροι; 
  • Προς τι λοιπόν αυτή η τακτική και πού είναι η προσήλωση προς τον στόχο που θα έπρεπε να είναι η ομαλή μετάβαση προς τον Κατάλογο Διορισίμων μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων;  

Όλα τα παραπάνω ήταν προβλέψιμα και λέχθηκαν προτού επισυμβούν. Ως εκ τούτου καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Τι έπρεπε να γίνει, λοιπόν,σχετικά με τους αντικαταστάτες;

Το 2015 προτού ψηφιστεί η νομοθεσία για τους αντικαταστάτες είχα εισηγηθεί ότι  όλοι οι υφιστάμενοι Αντικαταστάτες, που προέρχονταν από τον κατάλογο διοριστέων, θα έπρεπε να συνεχίσουν ως Αντικαταστάτες μέχρι να μονιμοποιηθούν και όταν προέκυπταν ανάγκες για νέους Αντικαταστάτες, αυτές θα έπρεπε να ικανοποιούνταν μόνο από τον κατάλογο διορισίμων.

Με αυτή την ανθρωπιστική και συναδελφική προσέγγιση, διασφαλιζόταν η ομαλή μετάβαση από το Κατάλογο Διοριστέων στο Κατάλογο Διορισίμων. Με τους μόνιμους διορισμούς των Αντικαταστατών και από τους δύο καταλόγους εξασφαλιζόταν η εργασιακή ασφάλεια και η εκπαιδευτική εμπειρία των Αντικαταστατών μεταβαλλόταν σε προσθετική αξία για το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τι πρέπει να γίνει τώρα με το θέμα των Αντικαταστατών;

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, εκείνο που εισηγούμαι να εφαρμοστεί υπό τις περιστάσεις, είναι αυτό που δεν έγινε το 2017:  

  1. Οι διορισμοί των Αντικαταστατών να γίνονται από τους υφιστάμενους Αντικαταστάτες του Καταλόγου Διοριστέων και οι  επιπρόσθετοι διορισμοί Αντικαταστατών να πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ από τον Κατάλογο Διορισίμων.
  2. Να καθοριστεί από τώρα ποιος θα είναι ο τελευταίος υποψήφιος που θα μονιμοποιηθεί από τον κατάλογο διοριστέων, με βάση κάποια κριτήρια που θα καθοριστούν. Βαρύνουσα σημασία θα πρέπει να έχει η συνολική υπηρεσία κάποιου εκπαιδευτικού  ως Αντικαταστάτη.
  3. Το ορόσημο του 2027, όπου ο κατάλογος διοριστέων καταργείται, χρειάζεται να τροποποιηθεί, έτσι ώστε, ορόσημο να είναι η χρονιά που θα μονιμοποιηθεί και αυτός ο οποίος έχει ορισθεί ως ο τελευταίος υποψήφιος του καταλόγου διοριστέων.
  4. Να διασφαλίζεται η εργασιακή ασφάλεια σε αυτούς που θα αποδεχτούν να εργαστούν ως Αντικαταστάτες από τον Κατάλογο Διορισίμων. Για να επιτευχθεί το πιο πάνω, είναι απαραίτητη η τροποποίηση της σχετικής  νομοθεσίας που να προβλέπει μόνιμο προβάδισμα στον Κατάλογο Διορισίμων στους εκπαιδευτικούς που θα εργαστούν ως Αντικαταστάτες έτσι ώστε  κανείς άλλος υποψήφιος, που πιθανόν να παρουσιαστεί με  μεγαλύτερη βαθμολογία στη συνέχεια, να  μπορεί να τους εκτοπίσει. Με άλλα λόγια όποιος εργάζεται ως Αντικαταστάτης στην συνέχεια  θα διορίζεται  ότι και αν συμβεί. Αυτό είναι δίκαιο γιατί σημείο σύγκρισης πρέπει να είναι η εκκίνηση την στιγμή που κάποιος ορίζεται Αντικαταστάτης και όχι την στιγμή που θα μονιμοποιηθεί.
  5. Για να  υπάρχει ελεγχόμενη διαχείριση της πιο πάνω πρότασης θα πρέπει οπωσδήποτε  να οριστεί εκ των προτέρων και  ο ανώτατος αριθμός Αντικαταστατών που μπορεί να γίνει αποδεκτός, με διασφάλιση του μόνιμου διορισμού  στην συνέχεια.  
  6. Ο Κατάλογος Διορισίμων δεν πρέπει να θεωρείται ότι εξαντλείται μόνο με τους επιτυχόντες αλλά μέχρι  και με τον τελευταίο σε σειρά βαθμολογίας υποψήφιο που παρακάθησε στις εξετάσεις διορισίμων. Ενόψει του ενδεχομένου να μην υπάρχει επαρκής αριθμός Αντικαταστατών από τον Κατάλογο Διορισίμων είναι επάναγκες με βάση την νομοθεσία που διέπει το Διοικητικό Δίκαιο, για την οποία εκτενής αναφορά  έχει  παρουσιαστεί σε προηγούμενο άρθρο μου, να  αξιοποιηθούν οι εναπομείναντες εκπαιδευτικοί που ΄απέτυχαν΄, σύμφωνα με τη σειρά βαθμολογίας τους. Με αυτό τον τρόπο δενθατίθεται ζήτημα έλλειψης εκπαιδευτικώνπου κάποιοι το προβάλλουν για να αιτιολογήσουν  τις λανθασμένες  πρακτικές που εισηγούνται και εφαρμόζουν

Με τις ξεκάθαρες αυτές τοποθετήσεις, διασφαλίζεται η εργασιακή ασφάλεια των Αντικαταστατών, που η ΠΟΕΔ έπρεπε να είχε ως πρώτο μέλημά της και να διασφαλίσει, ώστε  το συγκρουσιακό περιβάλλον στους κόλπους της εκπαίδευσης που όσο πάει γίνεται εντονότερο, με τα πολλά αρνητικά του, να  χαλιναγωγηθεί.

Με ένα ΥΠΑΝ να μένει  άπρακτο, να στρουθοκαμηλίζει το πρόβλημα των Αντικαταστατών και του Καταλόγου Διορισίμων και ταυτόχρονα να σηκώνει τα χέρια ψηλά περιμένοντας την έκρηξη και μια  ΠΟΕΔ θεατρικά  να το παρακολουθεί, για να δημιουργηθούν το 2027  εκείνες οι συνθήκες που θα είναι ευνοϊκές, για  τα συμφέροντα κάποιων μελών της που ασκούν επιρροή με  την ψήφο τους, στην ανάδειξη της ηγεσίας της, οι προοπτικές άμεσης  επίλυσης του προβλήματός είναι δυσοίωνες…   Είναι ευτύχημα γιατί με τα γεγονότα που συνέβησαν για την αλλαγή του καταστατικού της ΠΟΕΔ κάποιες συναφείς, με το θέμα μας, αλήθειες βγήκαν στην επιφάνεια…

Υπενθυμίζω ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔ δεν ήθελε να δώσει στα μέλη της το δικαίωμα να αποφασίσουν δημοκρατικά την εισαγωγή της Οριζόντιας Ψηφοφορίας ώστε να μπορούν να επιλέγουν τους καλύτερους από όλες τις παρατάξεις και τους ανεξάρτητους υποψήφιους. Δεν ήθελε επίσης να βάλει φραγμό στον αριθμό των  θητειών που μπορεί ένα μέλος να διεκδικήσει για την ηγεσία  της ΠΟΕΔ.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

*Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter