Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή…


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΟΥΡΑ*

Το 2015 έχει προστεθεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ο κατάλογος διορισίμων που προέρχεται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιτυγχάνουν σε εξετάσεις κάθε 2 χρόνια. Μέχρι σήμερα, βλέποντας κανείς τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων εύκολα αντιλαμβάνεται πως η αλλαγή αυτή δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα των εμπνευστών της καινοτομίας αυτής.

Σε σημαντικές ειδικότητες μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, γύρω στο 10%, βρίσκεται στους καταλόγους διορισίμων με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξουν αλλαγές το 2027 το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο να οδηγείται στο άγνωστο. Χαρακτηριστικά, στη Δημοτική εκπαίδευση ενώ οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς είναι πέραν των 1000, στον κατάλογο οι επιτυχόντες είναι γύρω στους 400. Άρα ο κατάλογος διοριστέων διασφαλίζει την ύπαρξη ενός έτοιμου "αποθέματος" εκπαιδευτικών για την άμεση κάλυψη των αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος.

Γι' αυτό, επιτακτική ανάγκη είναι να προχωρήσουν αλλαγές, ώστε οι διορισμοί από τον κατάλογο διοριστέων να συνεχίσουν και μετά το 2027, με ταυτόχρονη διατήρηση του καταλόγου αυτού. Εννοείται πως δεν αμφισβητώ το δικαίωμα του διορισμού συναδέλφων που μόχθησαν για να επιτύχουν στις εξετάσεις και να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα από τον κατάλογο διορισίμων.

Όμως οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σήμερα στο δημόσιο σχολείο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, ανεξαρτήτως καταλόγου από τον οποίο προέρχονται . Εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως δικαιωματικά διορίζονται και πως ο καλός εκπαιδευτικός κρίνεται μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι από οποιεσδήποτε εξετάσεις. 

Συνάδελφοι με αρκετά χρόνια υπηρεσίας, οι οποίοι πέρασαν από διάφορα σχολεία και τάξεις, με αρκετή εμπειρία, βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας για το μέλλον τους. Ο κατάλογος διοριστέων περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς με εμπειρία και τεχνογνωσία, η οποία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Η απώλεια αυτού του ανθρώπινου δυναμικού θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σε αβεβαιότητα βρίσκονται, ασφαλώς, και οι συνάδελφοι αντικαταστάτες, η συνεισφορά των οποίων είναι καταλυτική για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων δεν έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα διορισμού από τον κατάλογο διορισίμων. Αντίθετα, οι δύο θεσμοί μπορούν να συνυπάρξουν και να αλληλοσυμπληρωθούν, προς όφελος του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

 

Συνεπώς, η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας, της ισότητας ευκαιριών, της εύρυθμης λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος και της αναγνώρισης της προσφοράς των εκπαιδευτικών. Θεμιτό να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, οι οποίες όμως με βρίσκουν απέναντι τους. Ξεκάθαρα τάχθηκα από την αρχή και συνεχίζω να τάσσομαι ΥΠΕΡ της Διατήρησης και ΜΗ Κατάργησης του καταλόγου διοριστέων. Ταυτόχρονα υποστηρίζω τη ΜΗ θυματοποίηση κανενός εκπαιδευτικού που εργάζεται και προσφέρει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα από όποιον κατάλογο και αν προέρχεται. Εξάλλου, αυτό αποτελεί και επίσημη θέση της ΠΟΕΔ αλλά και της Παράταξης στην οποία ανήκω, της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία.

Το επόμενο λοιπόν διάστημα, επιβάλλεται το ΥΠΑΝ να προχωρήσει σε εκείνες τις αποφάσεις που θα έχουν ως βασικό άξονα το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης, στη βάση της αρχής της μη θυματοποίησης κανενός εκπαιδευτικού. Ο δρόμος είναι μακρύς και όπως είπε ο Ελύτης «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή». Είναι αυτός ο λόγος που επιβάλλει όλες και όλοι να είμαστε ενωμένοι έτσι ώστε ο στόχος να επιτευχθεί. 

*Συμβασιούχος Εκπαιδευτικός
Στέλεχος ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία
Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Λευκωσίας

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










764