Συνεργασία στη Σχολική Μονάδα


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΥΡΑΤΖΗ*

Φτάνοντας στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, νιώθω έντονα την ανάγκη να παραθέσω με σύνεση και διαλλακτικότητα, κάποια προσωπικά σχολικά βιώματα.Αποπειρούμενη έτσι να οριοθετήσω την πραγματικότητα του χθες και του σήμερα καθώς και να σχεδιάσω το αύριο.

Πολλάκις έχει τονιστεί μέσα από τα διάφορα μοντέλα διοίκησης, η ανάγκη για διαμόρφωση σχολικού οράματος.Ένα σχολικό όραμα, το οποίο να εκφράζει, μέσα από συλλογικές δράσεις, τη θέληση και τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων στο σχολικό γίγνεσθαι (ΥΠΑΝ, Εκπαιδευτικών, Μαθητών,  Γονέων).

Σε συνάφεια με τα πιο πάνω, η Έντιμη Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ.Αθηνά Μιχαηλίδου, έχει διατυπώσει ξεκάθαρα ως αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής του Υπουργείου την επιδίωξη για ένα Δημοκρατικό και Συμπεριληπτικό Σχολείο, ένα Σχολείο ανοικτό προς όλους.

Τόσο η Έντιμη Υπουργός, όσο και οι Διευθύνσεις των Υπουργείων εργάζονται συντονισμένα προς την καλλιέργεια δημοκρατικών πολιτών με κοινωνική συνείδηση και κοινωνική ενσυναίσθηση.

Σε επίπεδο σχολικής μονάδας, το σχολικό οργανόγραμμα επιτάσσει ουσιαστικές παρεμβάσεις ως προς το σχολικό όραμα.

Υπάρχει μια πυραμίδα ιεραρχίας, ξεκινώντας από τη βάση, με τους εκπαιδευτικούς, βοηθούς, το βοηθητικό εν γένει προσωπικό και προχωρούμε προς την κορυφή, όπου συναντούμε τους Συντονιστές των μαθημάτων και των τμημάτων, των επιτροπών, τους Βοηθούς Διευθυντές και τέλος τους Διευθυντές/ντριες καθώς και τους Επιθεωρητές/τριες.

Σε αυτό το οργανόγραμμα, υπάρχουν οι επιμέρους εξωτερικοί παράγοντες, π.χ., οι τοπικές αρχές, οι σχολικές εφορείες, οι συνδέσμοι γονέων κλπ.

Η περιπλοκότητα των διαφορετικών φορέων είναι μια πρόκληση για την Ιεραρχία της Σχολικής Μονάδας.Καμμιά φορά οι διαφορετικές προσωπικότητες, οι διαφορετικές απόψεις καθώς και τα μοντέλα ηγεσίας, που υιοθετούνται εκατέρωθεν μπορεί να δημιουργήσουν αντιθέσεις που οδηγούν σε πιθανά κενά συνεργασίας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην οδηγούμαστε σε συγκρουσιακές καταστάσεις, όμως πολλές φορές ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια οφείλουν να μην υποχωρήσουν σε ταπεινωτικές και αχρείαστες πιέσεις σε θέματα που αφορούν την αξιοπιστία τόσο των Εκπαιδευτικών, όσο και της σχολικής μονάδας.

Αρχικά, οι Γονείς έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται με το Διευθυντή/ντρια, όποιος/α κι αν είναι αυτός/ή και να τον/την προσκαλούν τουλάχιστον 4 με 5 φορές το χρόνο στις συνεδριάσεις τους, όταν αυτές αφορούν θέματα της αρμοδιότητας του.

Η σωστή και διαρκής ενημέρωση και η διαφάνεια όσον αφορά την πολιτική του σχολείου είναι απαραίτητη για την όλη λειτουργία της σχολικής μονάδας.Ο/Η Διευθυντής/ντρια είναι ο καπετάνιος του πλοίου και η πλεύση πρέπει να είναι απρόσκοπτη και συνεχής.

Εγωιστικά κίνητρα, προσωπικές ατζιέντες και φιλοδοξίες δεν πρέπει να διαδραματίζουν οποιοδήποτε ρόλο στη διατύπωση και εφαρμογή ενός σχολικού οράματος.Η ανάγκη για ομόφωνη και εναρμονισμένη πλεύση είναι ιδιαίτερα σημαντική από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε άλλη περίπτωση το πλοίο μας οδηγείται σε ξέρες και κακοτοπιές.Οι Εκπαιδευτικοί και η Διεύθυνση είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τη διαχείριση της σχολικής μονάδας.Όποιες εξωτερικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται καλοπροαίρετα και με εποικοδομητικό τρόπο.

Έχοντας κατά νου το καλώς νοούμενο συμφέρον της Παιδείας του πολύπαθου  τόπου μας.

Καλό Καλοκαίρι.

*Phd in Bilingualism
University of Manchester, UK.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.