Παραβατικότητα: Η «γάγγραινα» του εκπαιδευτικού συστήματος


ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ* ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΙΜΠΙΜΠΑΚΗ**

Το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας, είναι κάτι σύνθετο και πολυεπίπεδο και επηρεάζεται από εκατοντάδες παράγοντες. Οι προσπάθειες των αρμοδίων για βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των μαθησιακών αποτελεσμάτων, συνήθως εστιάζονται στον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων, στην επικαιροποίηση των διδακτικών εγχειριδίων, στην αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος, στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, στη χρήση της τεχνολογίας, στην υλικοτεχνική υποδομή και άλλα. Δικαίως γίνεται προσπάθεια για βελτίωση όλων αυτών των παραμέτρων, όμως η μεγαλύτερη βελτίωση στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα μαθησιακά προβλήματα θα έρθει από την αποτελεσματική διαχείριση της παραβατικότητας στις σχολικές μονάδες.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα οργιάζει και το φαινόμενο πλέον αποτελεί πραγματικότητα και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πλείστων σχολικών μονάδων. Η οικονομική κρίση, η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας, η αποσάθρωση του θεσμού της οικογένειας, η μη έγκαιρη παρέμβαση είναι μερικά από τα αίτια αυτού του φαινομένου. Σε προηγούμενο άρθρο[1], πριν έναν ακριβώς χρόνο, είχαν κατατεθεί 20 εισηγήσεις για αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, σε κοινωνικό επίπεδο.

Σε επίπεδο σχολικής μονάδας όμως τι μπορεί να γίνει; Ποιος ο ρόλος των εκπαιδευτικών και της ΠΟΕΔ; Πώς μπορεί να βοηθήσει η Οργάνωση στην αντιμετώπιση του φαινομένου;

Η Οργάνωση σε πρώτο επίπεδο οφείλει να αφουγκραστεί τα μέλη της, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η απόγνωση που εκφράζει μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών αλλά και γονιών είναι εκκωφαντική και δύσκολο να αγνοηθεί.

Σε δεύτερο επίπεδο, η ΠΟΕΔ οφείλει να αναδείξει το ζήτημα και να πιέσει τους αρμόδιους να το αντιμετωπίσουν. Το ΥΠΑΝ ανακοίνωσε[2] την 1η Νοεμβρίου 2023 μια σειρά από μέτρα τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αρκετά από αυτά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα εφαρμόζονταν από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Η ΠΟΕΔ οφείλει να παρακολουθήσει την εφαρμογή αυτών των μέτρων, να καταθέσει προτάσεις για βελτίωσή τους ή/και να εισηγηθεί νέα μέτρα. Μετά από πρόταση της Α.Κί.ΔΑ. στο Διοικητικό Συμβούλιο, η ΠΟΕΔ έχει ζητήσει συνάντηση με το ΥΠΑΝ για συζήτηση και ενημέρωση σε σχέση με τα μέτρα του ΥΠΑΝ. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από πλευράς ΥΠΑΝ.

Παράλληλα, είχαμε εισηγηθεί η Οργάνωση να ζητήσει από το ΥΠΑΝ να ετοιμάσει ολοκληρωμένο οδηγό με τις επιλογές των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών για διαχείριση της παραβατικότητας και της βίας. Επιλογές που υπάρχουν σε επίπεδο σχολικής μονάδας αλλά και σε συνεργασία με άλλους φορείς. Δυστυχώς ούτε αυτή η εισήγηση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, παρόλο που έχει ζητηθεί από την ΠΟΕΔ.

Με την ολοκλήρωση των εκλογών της ΠΟΕΔ, η νέα ηγεσία οφείλει άμεσα και αποφασιστικά να καταρτίσει πλάνο αντιμετώπισης της παραβατικότητας, το οποίο να περιλαμβάνει:

-  Ενημέρωση από το ΥΠΑΝ για την εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε.

-  Απαίτηση να ετοιμαστεί από το ΥΠΑΝ οδηγός αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε επίπεδο εκπαιδευτικού και σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

-  Άνοιγμα διαλόγου με τα μέλη της ΠΟΕΔ για να εισακουστούν τα προβλήματα, να καταγραφούν οι αδυναμίες του συστήματος και των διαφόρων φορέων αλλά και εισηγήσεις των συναδέλφων.

-   Απαίτηση όπως ενισχυθούν και στελεχωθούν οι διάφοροι υποστηρικτικοί μηχανισμοί και υπηρεσίες.

-   Καταρτισμό επιτροπής που να αποτελείται από αξιωματούχους της ΠΟΕΔ αλλά και μάχιμους εκπαιδευτικούς, η οποία θα παρακολουθεί το θέμα και θα καταθέτει εισηγήσεις.

-   Επικοινωνία με ακαδημαϊκούς, αλλά και Εκπαιδευτικές Οργανώσεις άλλων χωρών για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.

Η νέα ηγεσία της Οργάνωσης οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα τη διαχείριση του φαινομένου της σχολικής παραβατικότητας. Η δράση της ΠΟΕΔ στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να είναι διαρκής και χωρίς χρονικό ορίζοντα. Η ΠΟΕΔ έχει τα μέσα και τους πόρους να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, βελτιώνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών. Το οφείλει στις εφτά και πλέον χιλιάδες μέλη της και στην 70ετή της ιστορία.

*Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ., Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ

**Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ. Λευκωσίας


[1] https://www.philenews.com/apopsis/article/1309006/ora-miden-neaniki-paravatikotita-se-exarsi/

[2] https://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp16262a




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










534