Θερινά Σχολεία: Περί αργοπορίας ο λόγος


*ΤΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΣΑΠΗ, ΚΛΑΙΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΗ

«Επαγγελματισμός είναι να ξέρεις πώς να το κάνεις, πότε να το κάνεις και να το κάνεις».

FrankTyger, Αμερικανός Σκιτσογράφος

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς παρατηρείται μια έντονη κωλυσιεργία από μέρους του ΥΠΑΝ και ασυνέπεια στα χρονοδιαγράμματα.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διαφάνηκε η αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας για έγκαιρη ενημέρωση των αδιόριστων εκπαιδευτικών όσον αφορά τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου (Π.Ο.Σ). Τονίζεται ότι οι συνάδελφοι κλήθηκαν να κάνουν αίτηση ενδιαφέροντος, με πλήρη άγνοια των όρων εργοδότησης και μισθοδοσίας. Η απουσία επίσημης ενημέρωσης οδήγησε σε σύγχυση και αναστάτωση, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι βομβαρδίζονταν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από δεξιά και αριστερά. Όταν προσλαμβάνεσαι σε μία εργασία, πρώτα γνωρίζεις τα δικαιώματα και τη μισθοδοσία και έπειτα αποδέχεσαι. Οι όροι εργασίας θεωρούνται απαραίτητοι, όπως σε κάθε εργασία, να δίνονται εκ των προτέρων στους ενδιαφερόμενους και όχι εκ των υστέρων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσουν οι ίδιοι, χωρίς να βαδίζουν στα τυφλά, αν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Σημειώνεται ότι, συνάδελφοι που επέδειξαν αρχικά ενδιαφέρον για εργασία στα Π.Ο.Σ συμπληρώνοντας την αίτηση, όταν στην πορεία πληροφορήθηκαν για τη μισθοδοσία αναγκάστηκαν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Την ίδια στιγμή, λόγω απόσυρσης του ενδιαφέροντός τους για θέση στα Π.Ο.Σ «τιμωρήθηκαν» από το σύστημα για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αντικατάσταση.

Παρόμοια κατάσταση εκτυλίχθηκε και με τους συναδέλφους Εργασίας Ορισμένου Χρόνου (Ε.Ο.Χ) στα Θερινά Δημόσια Σχολεία (Θ.Δ.Σ), οι οποίοι για ακόμη μία φορά κλήθηκαν να δηλώσουν ενδιαφέρον χωρίς να γνωρίζουν τους όρους εργασίας και τη μισθοδοσία, αλλά στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ, ημερομηνίας 10/06/2024 με θέμα την στελέχωση των Θ.Δ.Σ γινόταν αναφορά μόνο στη μισθοδοσία του μόνιμου/αορίστου χρόνου/συμβασιούχου προσωπικού. Μια ακόμη παραδοξότητα που παρατηρήθηκε αφορά τα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών. Στην ίδια εγκύκλιο γνωστοποιούνται μόνο τα κριτήρια επιλογής μόνιμου/αορίστου χρόνου/συμβασιούχου προσωπικού. Τα κριτήρια επιλογής για συναδέλφους εργασίας ορισμένου χρόνου (Ε.Ο.Χ) ή τουλάχιστον η διαδικασία πρόσληψης πότε δεν ανακοινώθηκαν επίσημα γεγονός που δημιουργεί εύλογες υποψίες. 

Οι θεσμοί των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (Π.Ο.Σ) και των Θερινών Δημόσιων Σχολείων (Θ.Δ.Σ) είναι δύο πολύ σημαντικοί κοινωνικοί θεσμοί με προσθετική παιδαγωγική και εκπαιδευτική αξία τους οποίους και χαιρετίζουμε. Και τα δύο αυτά προγράμματα στελεχώνονται από ικανούς εκπαιδευτικούς με σπουδαία προσόντα, όρεξη και μεράκι. Αν το ΥΠΑΝ πιστέψει πραγματικά στην αξία τους τότε το όφελος για τα παιδιά και την κοινωνία θα είναι τεράστιο. Αν όμως συνεχίσει να υφίσταται η μη επαγγελματική αντιμετώπιση των συναδέλφων εργασίας ορισμένου χρόνου (Ε.Ο.Χ) όπως έχει περιγραφεί πιο πάνω τότε οι θεσμοί αυτοί θα φθαρούν με τα χρόνια και δε θα επιτελούν τον πραγματικό τους σκοπό.

Η κωλυσιεργία που ενίοτε παρατηρείται, η μη έγκαιρη γνωστοποίηση των όρων εργασίας και μισθοδοσίας και η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες πρόσληψης θα πρέπει επιτέλους να αντικατασταθούν από έγκαιρο προγραμματισμό και διαφανείς διαδικασίες με σεβασμό προς κάθε εργαζόμενο και βεβαίως προς όφελος της Παιδείας.

*Στελέχη Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών (Α.Κί.ΔΑ)




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










798