ΑΚΙΔΑ: Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία και αντικαταστάσεις, ώρα μηδέν


«Η Α.Κί.ΔΑ. καλεί τόσο το ΥΠΑΝ όσο και την ΕΕΥ να δράσουν το συντομότερο και να εξεύρουν λύσεις, ώστε να μη δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα και τη φετινή σχολική χρονιά».

ΜΕ ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών και Ειδκών Εκπαιδευτικών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Η απόφαση του ΥΠΑΝ κατά την περσινή σχολική χρονιά να μην επιτρέπει στους εργαζομένους εκπαιδευτικούς στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία να εργάζονται και ως αντικαταστάτες όξυνε το ήδη υπάρχον πρόβλημα της υποστελέχωσης των σχολείων. Παρατηρήθηκαν περιπτώσεις σχολείων, τα οποία είχαν έλλειψη προσωπικού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και για μήνες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν οι εκπαιδευτικοί να ξεπεράσουν κατά πολύ τις δέκα αντικαταστάσεις που καθηκόντως καλούνται να κάνουν στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, τα σχολεία να προχωρούν συχνά σε διαμοιρασμό μαθητών στις τάξεις και να εφευρίσκουν λύσεις λειτουργίας του σχολικού προγράμματος, χωρίς πάντα να μπορούν να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η Α.Κί.ΔΑ. καλεί τόσο το ΥΠΑΝ όσο και την ΕΕΥ να δράσουν το συντομότερο και να εξεύρουν λύσεις, ώστε να μη δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα και τη φετινή σχολική χρονιά. Η άμεση υπέρβαση του προβλήματος είναι εκ των ων ουκ άνευ για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, η απαγόρευση της εργασίας των εκπαιδευτικών σε ΠΟΣ και αντικαταστάσεις δημιουργεί έλλειμα αντικαταστατών δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία. Αφετέρου, η απαγόρευση αυτή είναι αδικαιολόγητη και πλήττει την ήδη επιβαρυμένη θέση των εκπαιδευτικών των ΠΟΣ και των αντικαταστατών.

Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, εργάζονται χωρίς ξεκάθαρους όρους εργασίας, μη ολοκληρωμένες συμβάσεις, οι οποίες κατ’ επέκταση οδηγούν σε χαμηλούς μισθούς και σε συνεχή ανασφάλεια για τη διασφάλιση εργασίας. Η παράλληλη εργασία σε ΠΟΣ και σε αντικαταστάσεις είναι δυνατόν να τους διασφαλίσει έναν ικανοποιητικό μισθό και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην προχωρήσει αυτή η ρύθμιση. Όσον αφορά στην ανασφάλεια σε σχέση με την επαγγελματική εξασφάλιση, ορισμένες δημόσιες τοποθετήσεις αναρμόδιων, για τη μη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων, συμβάλουν στην αύξηση της αβεβαιότητας μιας μεγάλης μερίδας έκτακτων εκπαιδευτικών και τονίζεται ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει αποδεκτό. Η κατάργηση του καταλόγου διοριστέων θα σήμαινε όξυνση των υπαρχόντων προβλημάτων και η Α.Κί.ΔΑ. δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την περαιτέρω ταλαιπωρία των έκτακτων εκπαιδευτικών και των σχολείων. Ενώ υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους καταλόγους διορισίμων και διοριστέων, οι απαράδεκτοι όροι υπηρεσίας και η ακατανόητη επαναφορά της θέσης για κατάργηση του καταλόγου διοριστέων αποτρέπουν τους εκπαιδευτικούς από το να δηλώσουν ενδιαφέρον για εργασία στη θέση αντικαταστάτη/τριας.

Η Α.Κί.ΔΑ. για άλλη μια φορά υπογραμμίζει την άμεση και επιτακτική ανάγκη για βελτίωση των όρων εργασίας των έκτακτων εκπαιδευτικών και για διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027. Οι αρμόδιοι οφείλουν να εξεύρουν λύσεις πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να αποφευχθούν τα επανειλημμένα προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η μη επίλυση του προβλήματος δε θα γίνει ανεχτή και σε τέτοια περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αντιδράσουμε δυναμικά. Τα σχολεία δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς. Η κρίσιμη ώρα των ορθών αποφάσεων, η ώρα μηδέν για τα ΠΟΣ και τις αντικαταστάσεις είναι τώρα και αναμένονται διορθωτικές κινήσεις άμεσα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2286