Τα νεότερα για τα Ολοήμερα 2024-2025 και ποια είναι η θέση μας


ΤΩΝ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ και ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Η νέα σχολική χρονιά άρχισε, και μαζί της η ανανέωση και οι προκλήσεις που συνοδεύουν την εκπαίδευση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την εργοδότηση των εκπαιδευτικών στα Ολοήμερα Σχολεία (ΠΟΣ/ΠΟΝ). Ως κίνηση, πιστοί στο καθήκον μας για ενημέρωση των συναδέλφων μας, αλλά και της συνδικαλιστικής διεκδίκησης, παραθέτουμε τα κιότερα στοιχεία των αλλαγών στα ΠΟΣ/ΠΟΝ. Υπενθυμίζουμε την ενημέρωση που είχαμε δώσει σε σχετικά πρόσφατη αρθρογραφία των στελεχών της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, Χαράς Τσούντα και Στάλως Ευαγγέλου. 

Οι πληροφορίες μας για τις αποφάσεις του ΥΠΑΝ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ενώπιόν μας, η απόφαση του ΥΠΑΝ περιλαμβάνει, επιγραμματικά, τα ακόλουθα στοιχεία:

Σύμφωνα με ΥΠΑΝ

Σχολική Χρονιά 2023-2024 Αρ. Εκπ/κών

Σχολική Χρονιά 2024-2025
 
Αρ. Εκπ/κών

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 20/29

30

περίπου 255

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 15/29

487

περίπου 510

ΣΥΝΟΛΟ

517

Μέχρι 772 (προϋπολογισμός)

  • Οι συμβάσεις 20/29 θα εργάζονται, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, για 4 δπ καθημερινά (θα πηγαίνουν στη σχολική μονάδα από 12:00-16:00) και θα αναλάβουν καθήκοντα διοίκησης/οργάνωσης του  ΠΟΣ (σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο).
  • Επιπλέον οι συμβάσεις των 20/29 αναμένεται να κατανεμηθούν από το ΥΠΑΝ ως ακολούθως: 8 Ειδικά Σχολεία, 92 περίπου Νηπιαγωγεία και 155 περίπου Δημοτικά Σχολεία.
  • οι συμβάσεις 15/29 θα εργάζονται, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, από 13:05-16:00 με 3 δπ καθημερινά και ένα κενό (η σίτιση θα θεωρηθεί ως διδακτικός χρόνος).

Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών ΠΟΣ:

  • Η κλίμακα θα είναι Α8-2 και το ποσό κατανέμεται ανάλογα με τις διδακτικές περιόδους.
  • Επίσης, θα δοθεί και αναλογία 13ου μισθού.
  • Μισθοδοσία Α8-2 (με συμβάσεις 20/29): €1408 ακαθάριστα
  • Μισθοδοσία Α8-2 (με συμβάσεις 15/29): €1056 ακαθάριστα
  • Αποκοπές: ΤΚΑ 8.8%, ΓΕΣΥ 2,65%, ΠΟΕΔ 0,5% (τα ποσά αυτά υπόκεινται σε φορολογικές εκπτώσεις κλπ)

Τρόπος επιλογής των συμβασιούχων μερικής απασχόλησης:

  • Εναλλάξ από Διοριστέων και Διορισίμων κάθε ειδικότητας. Υπενθυμίζουμε βάβαια ότι στη Δημοτική ο κατάλογος Διορισίμων έχει εξανλτηθεί. Αυστηρά η σειρά καταλόγων.
  • Η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή προτιμήσεων.
  • Βάζουμε με σειρά τα σχολεία που προσφέρονται αφού λάβουμε υπόψη τοποθεσία, διδακτικές περιόδους κλπ.

Υπαναχώρηση αρμοδίων για το δικαίωμα σε αντικαταστάσεις των εκπαιδευτικών που θα εργάζονται στα ΠΟΣ/ΠΟΝ, σύμφωνα με   ανακοίνωση της ΕΕΥ στις 12/9.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που παρατηρήθηκε στην αύξηση των συμβάσεων 20/29, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπου η Αρμόδια Αρχή φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει σε σχέση με προγενέστερη της ανακοίνωση.

Ιδιαίτερα, φαίνεται να υπάρχει υπαναχώρηση των αρμοδίων στο να δίνονται αντικαταστάσεις στους/στις συναδέλφους/ισσες των ΠΟΣ/ΠΟΝ, γεγονός που πλήττει τη λειτουργικότητα των σχολείων.

Η εκπαιδευτική κοινότητα επιθυμεί σταθερότητα και σαφήνεια, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών/τριών και να εξασφαλίσει μια παραγωγική και θετική σχολική χρονιά. Η αλλαγή της αρχικής τους απόφασης (θυμίζουμε ότι είχε εκδοθεί ανακοίνωση από την ΕΕΥ στην οποία γινόταν αναφορά στο δικαίωμα για αντικαταστάσεις) δεν συμβάλλει στην ομαλή στελέχωση των σχολείων μας στο ζήτημα των αντικαταστατών.

Άδειες για προσωπικούς λόγους Εκπαιδευτικών στα Ολοήμερα

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί ΠΟΣ/ΠΟΝ είχαν μονάχα το δικαίωμα σε (αναλογική) άδεια ασθενείας. Από εκεί και πέρα, το ΥΠΑΝ δεν έδινε το δικαίωμα σε άδεια για προσωπικούς λόγους, όπως και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί πλήρους απασχόλησης. Από ότι διαφαίνεται μέχρι στιγμής, δεν θα δοθεί η άδεια για προσωπικούς λόγους στα ΠΟΣ/ΠΟΝ. Αυτό, ασφαλώς, ΔΕΝ μας βρίσκει σύμφωνους ως ΠΟΕΔ και ως ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία.

Η αξιολόγηση της απόφασης του ΥΠΑΝ και οι δικές μας θέσεις

Πολύ ορθά, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, μέσα και από τη δημόσια ανάδειξη των θεμάτων έθεσε έγκαιρα τις διεκδικήσεις της ΠΟΕΔ, που αφορούν ειδικά τα ΠΟΣ/ΠΟΝ. Όπως προκύπτει από τις δημόσιες αναφορές της Προέδρου μας, η ΠΟΕΔ ενημερώθηκε για τη θέση του ΥΠΑΝ για το πώς προτίθεται η υπηρεσία να προχωρήσει με τη στελέχωση των ΠΟΣ/ΠΟΝ τη νέα χρονιά 2024-2025. Δυστυχώς όμως σε κάποια σημεία, οι θέσεις της ΠΟΕΔ είναι διαφορετικές από αυτές του ΥΠΑΝ, με την Πρόεδρο της ΠΟΕΔ να τονίζει αυτό το δεδομένο ξεκάθαρα εδώ και μέρες. Υπάρχουν δηλαδή, εκπαιδευτικές πολιτικές του κράτους όπου συμβαδίζουν απόλυτα με τις θέσεις της Οργάνωσης, υπάρχουν όμως και άλλες πολιτικές του ΥΠΑΝ που ΔΕΝ είναι κοντά στις θέσεις της ΠΟΕΔ, όπως για παράδειγμα η λειτουργία των ΠΟΣ/ΠΟΝ.

Το κύριο ζητούμενο βέβαια είναι να ξεκινήσει η νέα χρονιά με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα σε ότι αφορά τη στελέχωση των Ολοημέρων όπως και να διορθωθούν τα ζητήματα που διαφανήκαν έντονα κατά την περσινή σχολική χρονιά. Η ύπαρξη πολλών συμβάσεων των 15/29 ωρών είναι ένα από τα θέματα που δεν ικανοποιεί την ΠΟΕΔ. Εκείνο όμως που όλοι πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η ΠΟΕΔ θα παλεύει και θα πιέζει μέχρι την τελευταία στιγμή για το καλύτερο.

Η δική μας θέση περιληπτικά:

Ως ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία θεωρούμε ότι τo Ολοήμερο Σχολείο είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός. Πάνω απ’ όλα είναι παιδαγωγικά ωφέλιμος για τα παιδιά και την κοινωνία, γι’ αυτό και όλες μας οι ενέργειες αποσκοπούν στη μείωση των στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν του 2023-2024, λόγω των «θεαματικών αλλαγών» στη λειτουργία του και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για περαιτέρω στήριξη του θεσμού. Θεωρούμε επάναγκες ήδη από  το 2024-2024 να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε να αρχίσει επιτέλους η πολυπόθητη σύνδεση πρωινού και απογευματινού σχολείου και σταδιακά, αλλά όχι σε βάθος χρόνου, να προσφερθούν πλήρεις συμβάσεις των 29δπ στο προσωπικό (κατά το πρότυπο του ΕΟΣ).  

Επιπρόσθετα, βασική μας θέση ήταν και παραμένει η επέκταση του θεσμού των Ολοήμερων σχολείων σε όσο το δυνατό περισσότερα σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες, εκεί και όπου υπάρχουν, προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας. Τέλος, θεωρείται σημαντικό όπως δοθεί το δικαίωμα των εργαζομένων στα ΠΟΣ/ΠΟΝ, σε αντικαταστάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί και το άλλο σοβαρό πρόβλημα, της έλλειψης αντικαταστατών.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε όμως και την τόσο σημαντική ανάγκη ενίσχυσης του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού ρόλου του Ολοήμερου Σχολείου παρεμβαίνοντας προς την Αρμόδια Αρχή ώστε να πεισθεί και να διορθώσει τις περσινές στρεβλώσεις, παρέχοντας καλύτερους όρους εργασίας για τους εκπαιδευτικούς. 

Χρειάζεστε ΒΟΗΘΕΙΑ; Η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία δίπλα στα μέλη ΠΟΕΔ!

Για πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα στελέχη ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία:

https://bit.ly/PADEDepikoinonia2024

*Στελέχη ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










684