ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ*
Στο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΚΑ΄ το εκπαιδευτικό προσωπικό, η Διεύθυνση, η σχολική σύμβουλος και η εκπαιδευτική ψυχολόγος εργάζονται με συστηματικότητα και μεθοδικότητα με στόχο την πρόληψη και σωστή διαχείριση δύσκολων συμπεριφορών μαθητών/ριών εντός σχολικής μονάδας. Καθότι στόχος του συγκεκριμένου άρθρου είναι να εξηγήσει τον τρόπο εργασίας και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση των δύσκολων συμπεριφορών, όταν αυτές προκύπτουν, δεν γίνεται αναφορά στις ενέργειες της σχολικής μονάδας για πρόληψη.
Ο τρόπος εργασίας που αναλύεται πιο κάτω στηρίζεται στην πεποίθηση ότι το παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά, ως εκ τούτου, σε όλα τα στάδια χρειάζεται πολυθεματικότητα και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων.
A. Έγκαιρος εντοπισμός
Τις περισσότερες φορές ο εντοπισμός περιπτώσεων παιδιών που χρήζουν φροντίδας γίνεται από τους εκπαιδευτικούς και η συνεργασία τους με την σχολική σύμβουλο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Οι εκπαιδευτικοί συζητούν περιπτώσεις μαθητών/ριών τους με τη σχολική σύμβουλο, ως επί το πλείστον, όταν το παιδί:
Επιπρόσθετα αν:
Διευκρινίζεται ότι, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης υπάρχουν πρωτόκολλα και ακολουθούνται πιστά. Οι περιπτώσεις αυτές αναφέρονται άμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες και στην ομάδα υποστήριξης του παιδιού εμπλέκονται και άλλοι επαγγελματίες εκτός σχολικής μονάδας.
Β. Αξιολόγηση αναγκών
Μετά τον εντοπισμό ενός παιδιού που χρήζει παρέμβασης, εκπαιδευτικός και σχολική σύμβουλος συνεργάζονται στενά ώστε να γίνει σωστή αξιολόγηση των αναγκών του παιδιού. Οι ενέργειες ακολουθούν την πιο κάτω πορεία:
Γ. Σχεδιασμός και εφαρμογή παρέμβασης
Μετά τη διερεύνηση είναι σημαντικό οι εμπλεκόμενοι (εκπαιδευτικός, σχολική σύμβουλος, Διεύθυνση, εκπαιδευτική ψυχολόγος, γονείς) να έχουν κοινή κατανόηση της κατάστασης ώστε να συνεργαστούν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς το παιδί. Σε αυτό το στάδιο ο κάθε εμπλεκόμενος, στον τομέα και τον ρόλο του, αναλαμβάνει να δώσει στο παιδί στηρίγματα, ή/και να εργαστεί μαζί του για να πετύχει κάποιους στόχους. Μπαίνουν χρονοδιαγράμματα και προγραμματίζονται συναντήσεις ώστε να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των ενεργειών.
Σε αυτό το στάδιο το Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΚΑ΄ έχει το πλεονέκτημα του θεσμού της Σχολικής Συμβουλευτικής που λειτουργεί ανακουφιστικά για τη σχολική μονάδα. Η σχολική σύμβουλος αναλαμβάνει τον συντονισμό για την εφαρμογή της παρέμβασης, στέκεται δίπλα στον/στην εκπαιδευτικό σε ό,τι χρειαστεί, έχει ατομικές συναντήσεις με το παιδί για συμβουλευτική, μπορεί να προβεί σε παρεμβάσεις μέσα στην τάξη που φοιτά το παιδί, βρίσκεται σε συχνή επαφή με τους γονείς ώστε να διατηρείται η συνεργασία με την οικογένεια, συνεργάζεται στενά με την εκπαιδευτική ψυχολόγο και φροντίζει να υπάρχει περιοδικότητα στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της παρέμβασης. Τέλος, το γραφείο της Σχολικής Συμβούλου προσφέρει ένα χώρο φιλικό προς το παιδί στον οποίο μπορεί το παιδί να αποφορτιστεί και να έχει τα στηρίγματα που χρειάζεται ώστε να αντεπεξέλθει στο πλαίσιο της τάξης και του σχολείου.
*Β.Δ. Σχολική Σύμβουλος