Tο Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) - Αγίου Νικολάου ταξιδεύει στο Στρασβούργο


Διαπίστευση Erasmus ΚΑ1 (2023-2027)

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου έχει εγκριθεί από τον Ιανουάριο 2023 για τη Διαπίστευση Erasmus+ με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η Διαπίστευση Erasmus+ είναι ένα εργαλείο πιστοποίησης 

 Ο ρόλος της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της βίας. Μέσα από την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της συναισθηματικής νοημοσύνης, τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να αναπτύξουν τις αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης. Η εκπαίδευση ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από τα ζητήματα της ταυτότητας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσφέροντας τα εφόδια για την αποδόμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

  Εμποδίζοντας τη βία και τον ρατσισμό

Ο ρατσισμός και η βία δεν είναι μόνο ατομικά φαινόμενα, αλλά και συστημικά προβλήματα που διαιωνίζονται μέσα από τις πολιτικές, τις κοινωνικές δομές και τα μέσα ενημέρωσης. Για την καταπολέμησή τους, χρειάζεται συλλογική δράση σε όλα τα επίπεδα: κυβερνητικές πολιτικές, πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών και ατομική ευθύνη. Κάθε άτομο έχει τη δύναμη να συμβάλει στην αλλαγή, επιλέγοντας να αντιστέκεται σε ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές και να προωθεί την ενότητα και την κατανόηση.

Ευρωπαϊκά σχολεία και σημερινή πραγματικότητα

Όλα τα ευρωπαϊκά σχολεία διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα παλεύουν με παρόμοια ζητήματα. Μεταξύ αυτών, φαίνεται ότι οι διακρίσεις και ο εκφοβισμός είναι μερικά από τα πιο διάχυτα και επικίνδυνα προβλήματα. Όχι μόνο μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μάθηση, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες, θλιβερές συνέπειες που μπορεί να επηρεάσουν τους μαθητές σε όλη τους τη ζωή.

Η αυξανόμενη διάχυση των προβλημάτων που συνδέονται με τις διακρίσεις και τον εκφοβισμό στα σχολεία δεν πρέπει να κάνει τους εκπαιδευτικούς να αισθάνονται πιο αδύναμοι. Αντίθετα, εάν το προσωπικό συγκεντρωθεί, παρατηρήσει πραγματικά σενάρια και συνδυάσει τα δυνατά του σημεία, μπορεί να χαράξει αποτελεσματικές στρατηγικές για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών, με μικρά βήματα να γίνονται καθημερινά.

Εκπροσώπηση Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου στο εκπαιδευτικό Σεμινάριο ERASMUS+ με θέμα: «Embracing DiversityPreventing Bullying and Violence»

Το Σχολείο μας, με εκπρόσωπο την εκπαιδευτικό και συντονίστρια του Διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1, Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου, συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Embracing Diversity, Preventing Bullying and Violence», που πρόσφερε ο Οργανισμός  Europass Teacher Academy, στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από τις 07 – 12 Οκτωβρίου 2024, συμμετείχαν κι άλλοι εκπαιδευτικοί από Ελλάδα και Λιθουανία, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σκοπός του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να:

  • Διαχωρίσουν τις συγκρούσεις από τον εκφοβισμό και να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείρισή τους.
  • Κατανοήσουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης του μαθητή.
  • Αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων.
  • Βελτιώσουν τις διαδικασίες διδασκαλίας και μάθησης.
  • «Μάθουν» πώς να εργάζονται καλύτερα σε μια ομάδα με συναδέλφους και πώς να ενισχύσουν την ομαδική εργασία στην τάξη.
  • Ευαισθητοποιηθούν οι συμμετεχόντες σχετικά με τη σημασία της κοινωνικής ένταξης και της πολυπολιτισμικότητας, ενώ παράλληλα να αναδειχτεί η ανάγκη τους για καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων σε όλες τις μορφές τους.

Οι δραστηριότητες του σεμιναρίου περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων:

  • Διαδραστικές παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια που επικεντρώθηκαν στην αποδοχή της διαφορετικότητας και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
  • Συζήτηση για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σε πολυπολιτισμικές τάξεις, καθώς και στρατηγικές για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της βίας.
  • Ανάλυση πρακτικών παραδειγμάτων και προτάσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου και συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Το Πρόγραμμα αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της ανοχής και της ισότητας, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξη.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο ήταν για όλους τους συμμετέχοντες μια πολύτιμη εμπειρία, που τους εξόπλισε με εργαλεία και γνώσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, προωθώντας τη συμπερίληψη και τη δικαιοσύνη στην τάξη και την κοινωνία.

Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου
Εκπαιδευτικός
Συντονίστρια Διαπιστευμένου Ευρωπαϊκο Προγράμματος Erasmus+ KA1




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










125