Προοδευτική Δασκάλων: Σύγκληση Γ. Συνελεύσεων για εξουσιοδότηση του ΕΔΣ για λήψη δυναμικών μέτρων


Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών με ανακοίνωσή της ενημερώνει απέστειλε γραπτή επιστολή προς τα μέλη του Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, στις 21 Νοεμβρίου 2024, με την οποία ζητά τη σύγκληση Παγκύπριας Γενικής Συνέλευσης Μελών της ΠΟΕΔ, εντός Δεκεμβρίου 2024, έτσι ώστε να ανανεωθεί ή/και να δοθεί νέα εξουσιοδότηση από τη βάση προς το νέο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, για να προχωρήσει εάν και εφόσον χρειαστεί στη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης και διεκδίκησης για τα θέματα που αναφέρει στην ανακοίνωση:

Ακολουθεί η ανακοίνωση. 

«Λόγω της απαράδεκτης κωλυσιεργίας και της αδικαιολόγητης καθυστέρησης που παρατηρείται από πλευράς ΥΠΑΝ για προώθηση αιτημάτων του κλάδου, τα οποία το ίδιο το ΥΠΑΝ δεσμεύτηκε να προωθήσει, ως Κίνηση εισηγούμαστε τη σύγκληση Παγκύπριας Γενικής Συνέλευσης Μελών της ΠΟΕΔ, εντός Δεκεμβρίου 2024, έτσι ώστε να ανανεωθεί ή/και να δοθεί νέα εξουσιοδότηση από τη βάση προς το νέο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, για να προχωρήσει εάν και εφόσον χρειαστεί στη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης και διεκδίκησης για τα πιο κάτω θέματα:

Αύξηση οργανικών θέσεων στην εκπαίδευση:

Δυστυχώς, ως Κίνηση επιβεβαιωνόμαστε για τα όσα είχαμε από την περσινή χρονιά προειδοποιήσει ότι θα ακολουθούσαν της μη συνομολόγησης γραπτής συμφωνίας ΠΟΕΔ και ΥΠΑΝ για τις οργανικές θέσεις. Παρά τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΥΠΑΝ, ακόμα και ενώπιον του νέου Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, ότι προχωρούν κανονικά οι μονιμοποιήσεις, αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025. Η διασφάλιση της εργασίας εκατοντάδων νέων εκπαιδευτικών αποτελεί ένα αίτημα ουσιαστικά ανέξοδο για το κράτος, το οποίο μάλιστα, μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα με την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων των μονιμοποιήσεων από τη φετινή χρονιά. Η καθυστέρηση που παρατηρείται είναι αδικαιολόγητη και προφανώς δεν αφορά σε οικονομικούς λόγους, αλλά αποτελεί καθαρά θέμα κυβερνητικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς κυβέρνησης για την εξεύρεση και εφαρμογή του μηχανισμού που θα οδηγήσει στη μείωση του συνολικού αριθμού των εκτάκτων εκπαιδευτικών στο 7% ανά βαθμίδα, καθώς και του τρόπου διατήρησης αυτού του ποσοστού για κάθε σχολικό έτος.

Εφαρμογή της νομοθεσίας και διοικητική στελέχωση των νηπιαγωγείων μας - Αύξηση των οργανικών θέσεων Βοηθών Διευθυντών και Διευθυντριών στην Προδημοτική Εκπαίδευση:

Εδώ και χρόνια το ΥΠΑΝ αρνείται να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να στελεχώσει σωστά διοικητικά τα νηπιαγωγεία μας, μέσα από τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων βοηθών διευθυντών και διευθυντριών στην προδημοτική εκπαίδευση. Με την επέκταση της υποχρεωτικής ηλικίας φοίτησης στην προδημοτική εκπαίδευση προς τα κάτω, την αύξηση των μαθητών/ριών, την αύξηση των τμημάτων αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η σωστή διοικητική στελέχωση των νηπιαγωγείων μας.

Απουσίες Εκπαιδευτικών/Αντικαταστάσεις και δικαιώματα  Αντικαταστατών/ριών:

Κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει πάρει ακόμη το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της αδυναμίας αναπλήρωσης εκπαιδευτικών που απουσιάζουν τη δύσκολη περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου, είτε λόγω ασθένειας είτε για άλλους λόγους. Το πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί σοβαρά και αλυσιδωτά προβλήματα ομαλής λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων, κάθε χρόνο επιδεινώνεται. Παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις και δεσμεύσεις, για τη λήψη κάποιων διορθωτικών μέτρων (π.χ. παροχή δικαιώματος στους/στις συμβασιούχους στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία να διεκδικήσουν αντικατάσταση στο σχολείο τους, καταβολή υπερωριών σε διορισμένο προσωπικό που ξεπερνά τις δέκα αναπληρώσεις), ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί και δεν έχει εφαρμοστεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από το ΥΠΑΝ. Η μέριμνα για την κάλυψη των απουσιών συναδέλφων από αντικαταστάτες/ριες εκπαιδευτικούς, τόσο κατά το πρωινό όσο και στο πλαίσιο του Ολοήμερου Σχολείου, είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Το πλαίσιο διεκδικήσεων της Οργάνωσης όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα δύο μέτρα, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στην αλλαγή πολιτικής αποστολής αντικαταστατών/ριών στα σχολεία μας, αλλά και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εργασίας για τους αντικαταστάτες/ριες συναδέλφους/ισσες, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα αυτονόητα βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Αύξηση του διοικητικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας (Διευθυντών/ριών και Βοηθών Διευθυντών/ριών):Οι κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από πλευράς κυβέρνησης, πέραν της οριζόντιας μείωσης μίας περιόδου για όλους τους/τις διευθυντές/ριες, δεν πρέπει να μας βρίσκουν ικανοποιημένους, αφού για ακόμη μια φορά οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για υλοποίηση της δέσμευσης για μηδενικό διδακτικό χρόνο για τους/τις διευθυντές/ριες μας βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος δεν υλοποιούνται. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αλλά και χρονοδιάγραμμα από πλευράς ΥΠΑΝ, για να φτάσουμε στον μηδενικό διδακτικό χρόνο για τους/τις διευθυντές/ριες, αλλά και τη μείωση του διδακτικού χρόνου για τους/τις βοηθούς διευθυντές/ριες.

Μείωση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών:

Είναι καιρός η ΠΟΕΔ να διεκδικήσει δυναμικά και ουσιαστικά το συγκεκριμένο αίτημα για μείωση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, τόσο των 29 δ.π. αρχικού διορισμού όσο και της ουσιαστικής πλέον αλλαγής της μείωσης του διδακτικού χρόνου βάσει του βιολογικού παράγοντα. Η αύξηση της ηλικίας εισδοχής των συναδέλφων/ισσών στο επάγγελμα, αλλά και η ανάγκη για ίση και ισότιμη μεταχείριση/αντιμετώπιση με τους/τις συναδέλφους/ισσες της Μέσης Εκπαίδευσης επιβάλλει τις άμεσες ενέργειες της Οργάνωσης για διεκδίκηση του συγκεκριμένου αιτήματος.

Διατήρηση Καταλόγου Διοριστέων και μετά το 2027 – διασφάλιση της εργασίας των εκπαιδευτικών με υπηρεσία στο δημόσιο σχολείο:

Η ξεκάθαρη και ομόφωνη θέση της ΠΟΕΔ για διατήρηση των καταλόγων διοριστέων και μετά το 2027, αλλά και για διασφάλιση της εργασίας των συναδέλφων/ισσών με υπηρεσία στο δημόσιο σχολείο μετά το 2027 πρέπει να πλαισιωθεί και με την εξουσιοδότηση της βάσης για λήψη δυναμικών μέτρων διεκδίκησης, εάν και εφόσον χρειαστεί, έτσι ώστε το ΕΔΣ να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μέτρα, εάν οι όποιες εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Αντιμετώπιση της σχολικής βίας και παραβατικότητας:

Το φαινόμενο της σχολικής βίας και παραβατικότητας συνιστά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός ανθρώπινου και χαρούμενου σχολείου για ΟΛΑ τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς. Μόλις στις 18 Νοεμβρίου 2024 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία. Αν και η ουσιαστική αξιολόγηση του περιεχομένου της νέας Εθνικής Στρατηγικής θα προκύψει λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό υλοποίησης των προτεινόμενων δράσεων/δραστηριοτήτων, προσεγγίζουμε την όλη προσπάθεια με ιδιαίτερη επιφύλαξη. Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, αλλά και οι υφιστάμενες δομές, πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν κάθε εκπαιδευτικό σε κάθε σχολείο. Το φαινόμενο της σχολικής βίας και παραβατικότητας, τη δεδομένη στιγμή, εξακολουθεί να εξουθενώνει και να ματαιώνει μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών. Η Οργάνωση οφείλει να προχωρήσει σε επιπρόσθετα διαβήματα ή/και μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ενίσχυσης των διάφορων υποστηρικτών μηχανισμών/δομών.

Νοείται ότι ως Κίνηση δεν έχουμε κανένα απολύτως θέμα να προωθηθούν και άλλα θέματα προς τη βάση, για λήψη της απαιτούμενης εξουσιοδότησης για την τετραετία 2024-2028».




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter