Πρόταση για το Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ*

Όπως είναι ήδη γνωστό, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει το σύστημα διορισμών στην εκπαίδευσης, η οποία είχε ψηφιστεί το 2015, ο κατάλογος Διοριστέων καταργείται το 2027 και όλοι οι διορισμοί, αντικαταστάσεις κτλ. των εκπαιδευτικών, θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από τον κατάλογο Διορισίμων. Δηλαδή μόνο μέσω εξετάσεων. Μέχρι το 2027 όλοι οι διορισμοί θα συνεχίσουν να γίνονται και από τους δύο καταλόγους  (50% από Διοριστέων και 50% από Διορισίμων).

Σε όλα αυτό το διάστημα συνύπαρξης των δύο καταλόγων στον διορισμό των εκπαιδευτικών, αναδύθηκε ένα πολύ σημαντικό θέμα: Ο περιορισμένος αριθμός εκπαιδευτικών στον κατάλογο Διορισίμων σε αρκετές ειδικότητες, με το πρόβλημα να είναι πολύ σοβαρό στο κατάλογο (Διορισίμων) Δασκάλων και Φιλολόγων. Οι ανάγκες εκπαιδευτικών σε αυτές τις ειδικότητες άλλα και σε ορισμένες άλλες δεν θα καλύπτονταν, αν δεν υπήρχε ο κατάλογος Διοριστέων. Παρομοίως δεν θα υπήρχαν και αντικαταστάτες, για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν κάθε χρόνο, αν δεν υπήρχε ο κατάλογος Διοριστέων.

Ως εκ των πιο πάνω, η διατήρηση του καταλόγου Διοριστέων και μετά το 2027 είναι πέρα για πέρα αναγκαία. Δηλαδή η παράταση της υφιστάμενης νομοθεσίας ως έχει. Αυτή θα ήταν η ιδανικότερη και η πιο σίγουρη λύση, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να ψάχνουμε εκπαιδευτικούς για διορισμό (σύμβαση και αντικατάσταση) και να μην βρίσκουμε.

Σε περίπτωση όμως που αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, οι οποίες βέβαια θα πρέπει να  αφήνουν ικανοποιημένους όλους και πρωτίστως να εξαλείφουν τον κίνδυνο να μείνουμε χωρίς εκπαιδευτικούς για διορισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΝΣΔΕ είχε ψηφιστεί στη Βουλή το 2015, κατατίθεται η ακόλουθη πρόταση:

Α) Διατήρηση στον κατάλογο Διοριστέων όλων όσοι είχαν εγγραφεί σε αυτόν μέχρι το 2015 ή  το πολύ μέχρι το 2016. Όσοι είχαν εγγραφεί μετά το 2015-16 γνώριζαν ότι ήδη είχε ψηφιστεί η νέα νομοθεσία.  

Β) Κλείσιμο του καταλόγου Διοριστέων, δηλαδή από εδώ και στο εξής δεν θα εγγράφεται κανένας στον κατάλογο Διοριστέων. Θα παραμείνουν σε αυτό μόνο όσοι είχαν εγγραφεί μέχρι το 2015 ή το πολύ μέχρι το 2016.

 Η πρόταση αυτή εκτιμώ ότι :

1ον: Εξαλείφει πλήρως τον κίνδυνο να μείνουμε χωρίς εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κατάργησης του καταλόγου Διοριστέων το 2027.

2ον: Διασφαλίζει πλήρως όλους τους εκπαιδευτικούς που σήμερα είναι είτε αορίστου είτε συμβασιούχοι.

3ον: Διασφαλίζει επίσης και όλους που σήμερα είναι αντικαταστάτες ή δεν έχουν πάρει κάποιου είδους διορισμό, αλλά είναι πολύ κοντά να πάρουν.

Επομένως λαμβάνεται υπόψη και ο ανθρώπινος παράγοντας, αφού θα ήταν παντελώς άδικο για τις πιο πάνω ομάδες εκπαιδευτικών να βρεθούν εν μία νυχτί χωρίς εργασία.

4ον:  Οι εκπαιδευτικοί, που με βάση την πρόταση θα διαγραφούν (αυτοί που κατέθεσαν πτυχία μετά το 2016) από τον κατάλογο Διοριστέων, θα έχουν ως μοναδική επιλογή διορισμού την επιτυχία στις εξετάσεις, ώστε να πάρουν θέση στον κατάλογο Διορισίμων. Παρομοίως και όσοι θα καταθέτουν για πρώτη φορά το πτυχίο τους, γιατί ο κατάλογος Διοριστέων θα είναι κλειστός για νέες εγγραφές. Έτσι, και αφού θα παρακάθονται περισσότεροι εξετάσεις, θα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε περισσότερους (σε απόλυτο αριθμό) εκπαιδευτικούς που θα πετυχαίνουν στις εξετάσεις και θα παίρνουν θέση στον κατάλογο Διορισίμων. Επομένως, θα υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός εκπαιδευτικών για διορισμό και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης εκπαιδευτικών για διορισμό.

Καταληκτικά, η πιο πάνω πρόταση εκτιμώ ότι είναι μια πλήρως ισορροπημένη πρόταση, που ικανοποιεί όλες τις παραμέτρους (ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές ανάγκες, ανθρώπινος παράγοντας κ.ά)  που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Βεβαίως είναι σωστό να αναφερθεί ότι τέτοιους είδους προτάσεις, όπως και αρκετές άλλες, χρήζουν νομικής έρευνας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τη νομική υπηρεσία του κράτους.

*ΒΔ Δημοτικής

 




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










1552