«Έγνοια μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου, αξιοκρατικού και λειτουργικού σχεδίου αξιολόγησης μέσω του οποίου να μην αδικείται κανένας και καμία συνάδελφος, να μην επιφορτίζει τους/τις εκπαιδευτικούς με επιπρόσθετο βάρος και να μην δυσχεραίνει την ήδη βεβαρημένη καθημερινότητά τους»
Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:
«Ως Α.Κί.ΔΑ. μελετήσαμε ενδελεχώς το προσχέδιο του Σχεδίου Αξιολόγησης που έχει καταθέσει το ΥΠΑΝ και σε κάθε σημείο της διαδικασίας καταθέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα και προβληματισμούς. Τονίζουμε πως έγνοια μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου, αξιοκρατικού και λειτουργικού σχεδίου αξιολόγησης μέσω του οποίου να μην αδικείται κανένας και καμία συνάδελφος, να μην επιφορτίζει τους/τις εκπαιδευτικούς με επιπρόσθετο βάρος και να μην δυσχεραίνει την ήδη βεβαρημένη καθημερινότητά τους.
Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποια από τα σημεία που καταθέσαμε στον εσωτερικό διάλογο εντός της ΠΟΕΔ, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της Οργάνωσης:
- Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα εκ μέρους του ΥΠΑΝ, με την πρόφαση της υλοποίησης των δεσμεύσεων για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπενθυμίζουμε πως αρχικά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προνοούσε έγκριση του Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης και κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός του 2022. Τονίζουμε πως το ΝΣΑ συνδέεται άμεσα ή έμμεσα και με άλλα συνδικαλιστικά / αιτήματα, συνεπώς η επιδερμική προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
- Ζητούμε την αποσύνδεση της στήριξης της διευθυντικής ομάδας από την όποια εφαρμογή του ΝΣΑ. Η στήριξη του διοικητικού χρόνου, είναι κάτι που επιβάλλεται να γίνει, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας που αναλαμβάνει η διευθυντική ομάδα. Το ΥΠΑΝ πρέπει να καταθέσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα σταδιακού μηδενισμού του διδακτικού χρόνου των Διευθυντών και σημαντικής μείωσης του διδακτικού χρόνου των Βοηθών Διευθυντών, όπως εξάλλου δεσμεύτηκε σε γραπτή επιστολή του προς την ΠΟΕΔ στις 3 Απριλίου 2024. Επίσης, πρέπει επί τέλους να συζητηθεί η μισθολογική αναβάθμιση των διευθυντών/τριών και βοηθών διευθυντών/τριών.
- Καταγράφουμε την απαίτησή μας, για αύξηση του αριθμού των βοηθών διευθυντών/τριών και καθορισμό φόρμουλας για ρύθμιση του πόσοι βοηθοί διευθυντές αντιστοιχούν σε κάθε σχολείο, με σαφή και ξεκάθαρα κριτήρια. Η αύξηση των Βοηθών Διευθυντών/τριών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθούν ώρες, οι οποίες θα διαμοιραστούν στους/στις Βοηθούς Διευθυντές/τριες σχολείων, ανάλογα με το μέγεθος του σχολείου, έτσι ώστε να εκτελούν τη σωρεία νέων καθηκόντων που προνοούνται στο νέο σχέδιο. Νοείται ότι πρέπει να αυξηθεί και ο διοικητικός χρόνος των υφιστάμενων Βοηθών Διευθυντών/τριών.
- Έχουμε θετική άποψη για δημιουργία νέας οργανικής θέσης ανώτερου εκπαιδευτικού, ο οποίος να μην έχει επιπρόσθετα καθήκοντα εκτός του μεντορισμού ή άλλα παιδαγωγικά καθήκοντα, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν με την ΠΟΕΔ και να καθοριστούν στο σχέδιο υπηρεσίας που θα γίνει.
- Επιβάλλεται να επανέλθουν στην οικονομική πτυχή οι δύο θέσεις των ΠΛΕ (Προδημοτικής και Ειδικής) οι οποίες ενώ παρουσιάστηκαν στην ΠΟΕΔ κατά τη συνάντηση της Οργάνωσης με το ΥΠΑΝ, κατά τη δημοσιοποίηση της πρότασης αφαιρέθηκαν. Ταυτόχρονα, πρέπει επιτέλους να συζητηθεί και να εφαρμοστεί η δημιουργία ξεχωριστού γραφείου παιδείας στην επαρχία Αμμοχώστου, με δημιουργία κι εκεί θέσης ΠΛΕ.
- Ο διευθυντής στο νέο σύστημα αξιολόγησης, ΔΕΝ πρέπει να αξιολογεί αριθμητικά τους/τις εκπαιδευτικούς αλλά να συμμετέχει μόνο στη διαμορφωτική αξιολόγηση.
- Η διαμορφωτική αξιολόγηση πρέπει να διεξάγεται για όλους τους εκπαιδευτικούς από τον Διευθυντή και τον Επιθεωρητή Σύμβουλο, με δύο προειδοποιημένες και κοινές επισκέψεις στην τάξη. Παράλληλα, εκπαιδευτικοί που δεν επιθυμούν προαγωγή ζητούμε να μην αξιολογούνται αριθμητικά αν το ζητήσουν. Επομένως, ζητούμε οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ΔΕΝ επιθυμούν προαγωγή να δικαιούνται να αξιολογούνται μόνο διαμορφωτικά.
- Θεωρούμε πως στο προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης η συχνότητα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών (κάθε δύο χρόνια διαμορφωτική αξιολόγηση και κάθε δύο - τρία αριθμητική αξιολόγηση) αυξάνει τον επιθεωρητισμό, μετατρέπει τα σχολεία σε κέντρα αξιολόγησης και επιφορτίζει τους/τις εκπαιδευτικούς με επιπρόσθετο άγχος και πίεση. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε η διαμορφωτική και η αριθμητική αξιολόγηση να διεξάγονται την ίδια σχολική χρονιά. Να πραγματοποιούνται ανά τριετία για εκπαιδευτικούς μέχρι τα 25 χρόνια υπηρεσίας και στη συνέχεια ανά τετραετία, με επίσκεψη των δύο επιθεωρητών αξιολογητών και του διευθυντή, με δύο κοινές και προειδοποιημένες επισκέψεις.
- Καταγράφουμε τη θέση, πως η πρώτη αριθμητική αξιολόγηση πρέπει να διεξάγεται στα 8 χρόνια υπηρεσίας. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί πως οι εκπαιδευτικοί θα μονιμοποιούνται πριν τα 8 χρόνια υπηρεσίας τους, έτσι ώστε να μην χάνουν την ευκαιρία αριθμητικής αξιολόγησης.
- Για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, τους σύμβουλους και τους συνδετικούς λειτουργούς, πρέπει να οριστούν σαφή και ξεκάθαρα κριτήρια αξιολόγησης. Ως Κίνηση τονίζουμε πως στο νέο σύστημα αξιολόγησης τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης των προαναφερθέντων, πρέπει να είναι ξεκάθαρα και διαφανή.
- Όσον αφορά τη μετατροπή των βαθμολογιών από το 40 στο 100, δεν είναι αποδεκτή ως έχει στο σχέδιο, αφού ανατρέπει τη φιλοσοφία των προαγωγών και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αδικηθούν εκπαιδευτικοί. Για μια τέτοια ρύθμιση υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθούν οι κανονισμοί προαγωγών.
- Σε σχέση με την εξωτερική αξιολόγηση (κλιμάκιο επιθεωρητών), διαφωνούμε με τη διεξαγωγή της εν λόγω αξιολόγησης για την οποία πλέον δεν υφίσταται ανάγκη διεξαγωγής της. Το κάθε σχολείο λειτουργεί υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικά δεδομένα και πρέπει να δίνεται η παιδαγωγική αυτονομία ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για το συγκεκριμένο συγκείμενο. Η ποιότητα της εκπαίδευσης σε καμία περίπτωση δεν περιγράφεται με εθνικά επίπεδα.
- Για την εσωτερική αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας), θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στήριξης στα σχολεία για να μπορούν να ανταποκριθούν.
- Όσον αφορά το πρόγραμμα νεοεισερχομένων, αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι γραφειοκρατικό. Οι μέντορες πρέπει να λαμβάνουν μείωση δύο διδακτικών περιόδων ανά νεοεισερχόμενο, με μέγιστο αριθμό νεοεισερχόμενων ανά μέντορα τους δύο. Παράλληλα, οι νεοεισερχόμενοι πρέπει να λαμβάνουν μείωση διδακτικού χρόνου.
- Σε σχέση με το πρόγραμμα παιδαγωγικής και διδακτικής στήριξης, σημειώνουμε πως στο σχέδιο πρέπει να οριστούν οι πολύ σοβαρές αδυναμίες που αφορούν σε εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα θα πρέπει να διαρκεί δύο ή και τρεις σχολικές χρονιές. Την πρώτη θα γίνεται η αρχική διάγνωση και στήριξη και τη δεύτερη -τρίτη στήριξη και αξιολόγηση. Οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αλλαγής μαθησιακού περιβάλλοντος (σχολείου) αν το επιθυμούν. Παράλληλα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συμμετοχή εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα κατά τον καταρτισμό του προγράμματος του σχολείου και να τους παρέχεται μείωση διδακτικού χρόνου έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος.
- Για το πρόγραμμα συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης, απορρίπτουμε την υποχρεωτικότητα και την αναφορά σε 50 ώρες επαγγελματικής μάθησης. Προτείνουμε δε, τη διαβάθμιση των ωρών αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας. Ο φάκελος επιτευγμάτων δεν είναι αποδεκτός, αφού θεωρούμε πως επιφορτίζει τους εκπαιδευτικούς με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το Ατομικό Πληροφοριακό Δελτίο στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Εκεί καταγράφονται οι δράσεις και επιμορφώσεις του ε/τηςκπαιδευτικού.
- Για το πρόγραμμα προετοιμασίας στελεχών (Ανώτερων εκπαιδευτικών και Βοηθών Διευθυντών/τριών), διαφωνούμε με τη διεξαγωγή του προγράμματος πριν τη προαγωγή και ως προϋπόθεση για διεκδίκηση προαγωγής. Το πρόγραμμα πρέπει να διεξάγεται μετά την προαγωγή, σε εργάσιμο χρόνο και με ανάλογες ελαφρύνσεις στο ωράριο των νεοπροαχθέντων.
- Ως Κίνηση, συμφωνούμε με τη δημιουργία δευτεροβάθμιου σώματος ενστάσεων, για τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών. Το Σώμα πρέπει να περιλαμβάνει τρεις άλλους ανεξάρτητους αξιολογητές του ΥΠΑΝ.
- Τονίζουμε πως σε σχέση με τη διαδικασία προαγωγών, πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί προαγωγών, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπιστία. Έχουμε την άποψη, πως οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός σε οποιαδήποτε θέση, για να μπορεί να διεκδικήσει προαγωγή, να πρέπει να βρίσκεται τις τρεις προηγούμενες σχολικές χρονιές στα σχολεία.
- Τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του σχεδίου, θα πρέπει να επανακαθοριστούν με βάση τις αλλαγές που εισηγούμαστε. Θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος για να μην αδικηθούν εκπαιδευτικοί.
Σημειώνουμε πως έχουμε καταθέσει αναλυτικό έγγραφο με τις θέσεις μας στην ΠΟΕΔ, ώστε να αποτελέσουν κομμάτι της θέσης της Οργάνωσης, που θα τεθεί στο ΥΠΑΝ. Σε κάθε περίπτωση, ως Κίνηση τονίζουμε πως είμαστε υπέρμαχοι του εκσυγχρονισμού του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, όμως θεωρούμε πως επιβάλλεται διαπραγμάτευση και εξαντλητικός διάλογος. Το εν λόγω σύστημα θα επηρεάσει για τις επόμενες δεκαετίες το σύνολο των συναδέλφων/ισσών μας και δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή ενός συστήματος που προάγει τη γραφειοκρατία, την επιφόρτωση με νέα καθήκοντα, τις στρεβλώσεις, τη δυσλειτουργία στην καθημερινότητα των σχολείων και την άνιση μεταχείριση μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Τονίζουμε δε εμφατικά, πως οποιαδήποτε μονομερής απόφαση από το ΥΠΑΝ, ή προώθηση του σχεδίου στη Βουλή χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, θα μας εξαναγκάσει σε δυναμική αντίδραση. Τέλος, θεωρούμε πως η τελική πρόταση θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και μελέτης σε Παγκύπριο Συνέδριο των 100 Γενικών Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια, θεωρούμε πως για το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι και όλες οι εκπαιδευτικοί, και στη συνέχεια το σχέδιο θα πρέπει να τύχει έγκρισης από τη βάση των μελών της ΠΟΕΔ σε Γενικές Συνελεύσεις».
This thread has been closed from taking new comments.