ΑΚΙΔΑ: Εφαρμογή των εισηγήσεων του ΔΝΤ θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση


Οι εισηγήσεις, που παρουσιάζονται ως δήθεν «τεχνική υποστήριξη», συνιστούν στην ουσία ένα σκληρό πακέτο λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Με έκπληξη παρακολουθούμε δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους, τα οποία αναφέρονται σε εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που αφορούν την αναστολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), την κατάργηση του 13ου μισθού, καθώς και την αποδόμηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο[1].

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα φαίνεται να τροφοδοτούνται και από κυβερνητικές πηγές, με στόχο την άσκηση πίεσης απέναντι σε ενδεχόμενες συνδικαλιστικές ή εργασιακές διεκδικήσεις. Για άλλη μια φορά, στο επίκεντρο τίθεται ο «εύκολος στόχος» – οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι εισηγήσεις αυτές, που παρουσιάζονται ως δήθεν «τεχνική υποστήριξη», συνιστούν στην ουσία ένα σκληρό πακέτο λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Αυτών που καλούνται, για ακόμη μία φορά, να επωμιστούν το βάρος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της απουσίας αποτελεσματικού κρατικού σχεδιασμού. Πρόκειται για «συνταγές» του παρελθόντος, που όχι μόνο απέτυχαν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά οδήγησαν σε κοινωνική διάλυση και οικονομική στασιμότητα.

Σε σχέση με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, υπογραμμίζουμε τα εξής:

  • Η ΑΤΑ αποτελεί βασικό μηχανισμό προστασίας του εισοδήματος από τον πληθωρισμό. Η αναστολή ή αποδυνάμωσή της ισοδυναμεί με μείωση της αγοραστικής δύναμης και επιδείνωση της καθημερινότητας χιλιάδων εργαζομένων.
  • Ο 13ος μισθός δεν είναι προνόμιο, αλλά αναπόσπαστο μέρος της συμφωνημένης ετήσιας αμοιβής. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση και απότομη μείωση εισοδημάτων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο συνεχούς ανόδου του κόστους ζωής.
  • Η συζήτηση για κατάργηση θέσεων, περιορισμό προαγωγών ή εφαρμογή “κινητικότητας” χωρίς κοινωνικό διάλογο, αποκαλύπτει μια τιμωρητική και κοντόφθαλμη προσέγγιση, ξένη προς τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια αποδόμησης θεμελιωμένων εργασιακών δικαιωμάτων είναι απολύτως καταδικαστέα, ιδίως όταν επιχειρείται μονομερώς και χωρίς διάλογο. Η επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας δεν αποτελεί λύση· αντίθετα, πρόκειται για οπισθοδρόμηση. Οι ίδιες οι πρόσφατες εμπειρίες μας αποδεικνύουν ότι τέτοιες πολιτικές ήταν κοινωνικά άδικες και οικονομικά αναποτελεσματικές.

Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομία της Κύπρου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, βρίσκεται σε θετική πορεία. Τότε γιατί τέτοια μέτρα; Σημειώνουμε πως κάθε υποβάθμιση στο Δημόσιο θα έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Η απάντηση στη μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των δύο τομέων δεν είναι η μείωση των απολαβών στο Δημόσιο, αλλά η ενίσχυση των μισθών και ωφελημάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πρόσφατη έρευνα[2] που έχει δει το φως της δημοσιότητας η οποία αποκαλύπτει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των κυπρίων πολιτών: 62% των εργαζομένων αντιμετωπίζει δυσκολία να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, 23% των εργαζομένων δυσκολεύεται κάθε μήνα να πραγματοποιήσει αγορές σε είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να δανείζεται για να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ 44% των εργαζομένων θα εξέταζε το ενδεχόμενο μετανάστευσης για καλύτερες απολαβές.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, την επιλεκτική διαρροή πληροφοριών στον Τύπο και την επίκληση διεθνών οργανισμών με γνωστή νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Οφείλει να σεβαστεί τον ρόλο, την προσφορά και τις θυσίες των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο δρόμος προς τη δημοσιονομική σταθερότητα δεν περνά μέσα από μονομερή μέτρα και απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων. Περνά μέσα από ουσιαστικό διάλογο, διαφάνεια και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές. Ο αγώνας για δίκαιη εργασία είναι συνεχής και θα μας βρίσκει όλες και όλους παρόντες».


[2] https://politis.com.cy/politis-news/oikonomia/926626/erevna-sek-to-75-ton-ergazomenon-den-einai-ikanopoiimeno-apo-ton-mistho-toy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1731