Nα προχωρήσει μονομερώς το Νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
«Είναι απαράδεκτο ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και τεχνοκρατικής διαχείρισης, που αγνοεί πλήρως την αναγκαιότητα ουσιαστικού διαλόγου με τους άμεσα εμπλεκόμενους».
Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:
«Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο και απερίφραστο τρόπο την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε “δημόσια διαβούλευση” για το κρίσιμο ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως τελική συμφωνία ή συνεννόηση με τον θεσμικό και δημοκρατικά εκλεγμένο φορέα των δασκάλων και νηπιαγωγών, την ΠΟΕΔ.
Αναγνωρίζουμε πως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες που τίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και τεχνοκρατικής διαχείρισης, που αγνοεί πλήρως την αναγκαιότητα ουσιαστικού διαλόγου με τους άμεσα εμπλεκόμενους.
Η αξιολόγηση δεν είναι μια τεχνική ή διοικητική ρύθμιση που μπορεί να «περάσει» γρήγορα για να ικανοποιηθούν οικονομικοί όροι και εξωτερικές δεσμεύσεις. Είναι ένα παιδαγωγικό και πολιτικό ζήτημα που επηρεάζει βαθιά τη ζωή των εκπαιδευτικών, τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών που θα εργαστούν στην εκπαίδευση. Η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των λειτουργών της εκπαίδευσης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας και για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.
Παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί κάποιας μορφής διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς, δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία επί των βασικών αρχών του σχεδίου, ενώ παραμένουν έντονες και τεκμηριωμένες οι ανησυχίες του κλάδου. Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων που συλλογικά έχει αποφασίσει και αποστείλει η ΠΟΕΔ και της νέας πρότασης του ΥΠΑΝ. Το Υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει να αγνοήσει τις ανησυχίες και αντιδράσεις της βάσης των εκπαιδευτικών και αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς στη δημόσια διαβούλευση, προσδίδοντας νομιμοφανή επίφαση σε μία διαδικασία που δεν στηρίζεται σε συναίνεση, αλλά σε επιβολή. Η επιλογή του Υπουργείου να απευθυνθεί απευθείας σε ένα αόριστο “κοινό” μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αγνοώντας την ΠΟΕΔ και τον ρόλο της ως θεσμικού συνομιλητή, αποτελεί θεσμική εκτροπή.
Είναι αδιανόητο τα εκπαιδευτικά νομοσχέδια να αντιμετωπίζονται ως τεχνικά παραρτήματα για την αποδέσμευση κονδυλίων. Η Παιδεία δεν είναι πεδίο πειραματισμού ούτε χώρος εξυπηρέτησης χρονοδιαγραμμάτων. Είναι ο θεμέλιος λίθος για ένα καλύτερο μέλλον, και αυτό απαιτεί πολιτικές που βασίζονται σε διάλογο, συναίνεση και σεβασμό προς τους ανθρώπους που τη στηρίζουν καθημερινά.
Καλούμε την ΠΟΕΔ να αντιδράσει δυναμικά και συλλογικά, απαιτώντας από το Υπουργείο να σεβαστεί τον ρόλο της και να τερματίσει κάθε προσπάθεια υποκατάστασης της φωνής των εκπαιδευτικών μέσω προσχηματικών διαδικασιών. Είναι καθήκον όλων μας να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στην εκπαίδευση και να ορθώσουμε συλλογικό ανάχωμα σε κάθε απόπειρα απαξίωσης των θεσμών.
Επίσης, ως Προοδευτική προχωρούμε σε εγγραφή του θέματος στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, για δυναμική αντίδραση της ΠΟΕΔ στην ενέργεια του ΥΠΑΝ να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τα συλλογικά όργανα της ΠΟΕΔ και, ταυτόχρονα, διασφάλιση ότι η τελική πρόταση του ΥΠΑΝ θα πάει μαζί με τα άλλα θέματα που έθεσε η Κίνηση σε Παγκύπριες Γενικές Συνελεύσεις Μελών για ψήφισή της από τη «βάση» των εκπαιδευτικών.
Η φωνή των εκπαιδευτικών είναι η φωνή της ΠΟΕΔ.
Η αξιολόγηση δεν είναι υπόθεση εντυπώσεων, αλλά ουσίας και δημοκρατίας.
Όχι στον διάλογο-βιτρίνα. Ναι στον θεσμικό, ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς».
Ανδρέας Γεωργίου :
Apr 28, 2025 at 04:53 PM
Πρέπει να γνωρίζετε ότι ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ κανένα νομοσχέδιο αν δεν προηγηθεί δημόσια διαβούλευση...
Γιώργος Γεωργίου:
Apr 29, 2025 at 10:22 AM
Απώτερος στόχος είναι η σύνδεση του μισθού με τα μαθησιακά αποτελέσματα και τη βαθμολογία των εκπαιδευτικών καθώς και η απόλυσή τους εν εξελίξει. Η διάλυση της δημόσιας παιδείας εναι πολύ κοντά με ταυτόχρονη μετάβαση στην ιδιωτική εκπαίδευση.