«Διαφωνούμε και δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτή την πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΥΠΑΝ και υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο»
Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ειδικών Εκπαιδευτικών αναφέρει:
«Ως ΔΗ.ΑΝ.Α αναγνωρίζουμε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης. Είναι κάτι που ζητά επίμονα η Εκπαιδευτική Κοινότητα και όλες οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις εδώ και χρόνια. Η αλλαγή όμως θα πρέπει να είναι τέτοια που να μας οδηγεί όντως σε εκσυγχρονισμό και να εξυπηρετήσει το σκοπό και τους στόχους για τους οποίους γίνεται.
Η πρόταση του ΥΠΑΝ για το ΝΣΑ των εκπαιδευτικών αν και περιέχει αρκετά στοιχεία που είναι προς την ορθή κατεύθυνση , την ίδια στιγμή σημαντικές πρόνοιες του καθιστούν την εφαρμογή του προβληματική, ειδικά στη δημοτική εκπαίδευση.
Ως εκ τούτου, ως Κίνηση ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ και δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτή την πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΥΠΑΝ και υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο διάλογο που έχει προηγηθεί έχουμε επισημάνει και γνωστοποιήσει στο ΥΠΑΝ αρκετά σημεία τα οποία, στην δική μας αντίληψη, χρήζουν βελτίωσης για να μπορέσει το προτεινόμενο Σχέδιο να εξυπηρετήσει τον σκοπό τον οποίο όλοι θέλουμε.
Στον διάλογο, ήμασταν πολύ ξεκάθαροι πως δύο από τις πολλές εισηγήσεις που προτείνουμε αν δεν τροποποιηθούν όχι μόνο δεν οδηγούμαστε σε Βελτίωση του Σχεδίου Αξιολόγησης αλλά πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο. Εισαγάγουμε ένα Νέο Σχέδιο που θα είναι χειρότερο από το υφιστάμενο.
(α) Αλλαγή της Κλίμακας βαθμολογίας από το 0-40 στο 0-100
Η αλλαγή της κλίμακας βαθμολόγησης από 0-40 σε 0-100 δίνει δυσανάλογη βαρύτητα στους παράγοντες προαγωγής (αξία, προσόντα, αρχαιότητα), με αποτέλεσμα να αδικούνται συνάδελφοι που πλησιάζουν σε προαγωγή. Ταυτόχρονα με την αλλαγή αυτή δίνεται το «δικαίωμα» στο «σύστημα» να προάξει όποιον θέλει αυξάνοντας την ευνοιοκρατία και την προκατάληψη. Θα παρατηρούνται φαινόμενα συνάδελφοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας , αρκετά προσόντα και εξαίρετες βαθμολογίες να μην προάγονται και τη θέση τους να παίρνουν άλλοι με λιγότερα προσόντα και πολύ λιγότερα χρόνια υπηρεσίας…
Ως Κίνηση εισηγηθήκαμε, αν θα παραμείνει η εν λόγω αλλαγή με σκοπό να προσφέρεται στου αξιολογητές μεγαλύτερο εύρος βααθμολόγησης, να ξαναγίνεται μετατροπή στο 40 για σκοπούς υπολογισμού των μονάδων προαγωγής. Η εισήγηση, αν και έγινε αποδεκτή από το ΥΠΑΝ, δεν ενσωματώθηκε στο κείμενο που τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση, αλλά ούτε και στο τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργώντας ανεξήγητες απορίες στην Εκπαιδευτική κοινότητα για τις προθέσεις του ΥΠΑΝ.
(β) Αριθμητική αξιολόγηση από τον διευθυντή
Με βάση το προτεινόμενο ΝΣΑ, τα καθήκοντα του διευθυντή πολλαπλασιάζονται και συνάμα καλείται να γίνει και αξιολογητής. Θέση μας αποτελεί ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας δεν πρέπει για πολλούς λόγους να αξιολογεί αριθμητικά τους εκπαιδευτικούς, ειδικά όταν απουσιάζουν τα κατάλληλα μετρήσιμα κριτήρια και αξιόπιστα εργαλεία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγήσει σε χαοτικές καταστάσεις στα σχολεία, και σε εκτόξευση των ενστάσεων των βαθμολογιών.
Ο διευθυντής, σωστά, αξιολογεί διαμορφωτικά τον δάσκαλο ως ο άνθρωπος που τον βλέπει καθημερινά στο σχολείο. Μέσω της διαμορφωτικής αξιολόγησης, ο εκπαιδευτικός έχει την ευκαιρία να λαμβάνει ανατροφοδότηση και να βελτιώνεται. Ταυτόχρονα, η διαμορφωτική αυτή αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο στα χέρια του επιθεωρητή που θα διεξάγει την δική του αριθμητική αξιολόγηση . Βάζοντας το άτομο που έχει τη ευθύνη να διεξάγει την διαμορφωτική αξιολόγηση να βαθμολογεί και αριθμητικά, ουσιαστικά υπονομεύεις και εκμηδενίζεις τον πολύ σημαντικό για εμάς ρόλο της διαμορφωτικής αξιολόγησης.
Οι δύο πιο πάνω πρόνοιες είχαμε κάνει ξεκάθαρο στην πορεία του διαλόγου πως αποτελούν ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και για την ΔΗ.ΑΝ.Α και όπως φάνηκε και για την ΠΟΕΔ.
Από την στιγμή που παρέμειναν στην τελική πρόταση του ΥΠΑΝ θεωρούμε πως μπροστά μας έχουμε ένα σχέδιο δυσλειτουργικό και αναξιοκρατικό το οποίο φορτώνει με επιπλέον εργασιακό άγχος τους συναδέλφους και διαταράσσει το καλό κλίμα που θα πρέπει να επικρατεί σε κάθε σχολική μονάδα.
Όσα άλλα θετικά στοιχεία και να περιέχονται στο σχέδιο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν τα όσα προαναφέρουμε.
Καλούμε τη Βουλή και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να επιστρέψουν πίσω το Νομοσχέδιο με στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος και να καταλήξουμε σε ένα συμφωνημένο σχέδιο.
Ως Κίνηση το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε κύκλο επαφών με τα κόμματα με στόχο να πείσουμε προς αυτή την κατεύθυνση!
Πέραν των πιο πάνω, έχουμε καταθέσει και στο ΕΔΣ και στο ΠΣΓΑ της ΠΟΕΔ αρκετές άλλες εισηγήσεις οι οποίες θεωρούμε πως βοηθούν στο να διαμορφωθεί ένα Νέο, Σύγχρονο, Αξιοκρατικό Σχέδιο Αξιολόγησης
Μεταβατική Περίοδος
Θέση μας είναι ότι εάν δεν ολοκληρωθούν όλες οι προαγωγές, οι ενημερώσεις, οι επιμορφώσεις και όλες οι απαραίτητες νομοτεχνικές ρυθμίσεις, καμία αριθμητική και καμία διαμορφωτική αξιολόγηση δεν θα πρέπει να γίνει με το Νέο Σχέδιο.
ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΩΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ
Σε διαφορετική περίπτωση θα αδικηθούν συνάδελφοι και θα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο ενστάσεων και προσφυγών αναφορικά με προαγωγές λόγω «άνισης μεταχείρισης»