ΤΗΣ ΒΑΣΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΑ*
Η 5η Ιουνίου 2025 είναι η ημέρα που καλούμαστε να σταθούμε με ευθύνη και αξιοπρέπεια απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην εκπαίδευση. Είναι η στιγμή που πρέπει να στείλουμε συλλογικά το μήνυμα ότι αρκετά ανεχτήκαμε την απαξίωση... Καιρός για δράση…
Στη Γενική Συνέλευση μελών ΠΟΕΔ θα δώσουμε ξεκάθαρη εντολή: εξουσιοδότηση στην Οργάνωσή μας, για λήψη απεργιακών μέτρων, εφόσον η κατάσταση συνεχίσει να οδηγείται σε αδιέξοδο.
Δεν πρόκειται για «κίνηση πίεσης», αλλά για απαίτηση αξιοπρέπειας απέναντι σε μια σειρά θεμάτων, στα οποία το ΥΠΑΝ:
- Ενεργεί μονομερώς, αγνοώντας τις οργανωμένες φωνές των εκπαιδευτικών – όπως έπραξε με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να ολοκληρωθεί ο διάλογος και χωρίς να υπάρξει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
- Δεν τηρεί δεσμεύσεις, όπως την πλήρωση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Ειδική, Προδημοτική και Δημοτική εκπαίδευση), παρόλο που υπάρχει σαφής συμφωνία.
- Παρανομεί, διατηρώντας σχολικές μονάδες – ιδιαίτερα στην προδημοτική εκπαίδευση – χωρίς τις απαραίτητες διοικητικές θέσεις -διευθυντριών και βοηθών διευθυντριών- αφήνοντας εκπαιδευτικούς εκτεθειμένους.
- Αθετεί υποσχέσεις, όπως η αύξηση του διοικητικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας, μια αναγκαία ρύθμιση για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, που συζητήθηκε, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Το πλάνο αύξησης του διοικητικού χρόνου των Βοηθών Διευθυντών δεν παραδόθηκε ποτέ στην ΠΟΕΔ, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις.
- Αδυνατεί να αγγίξει θέματα,όπως τη διατήρηση των υφιστάμενων καταλόγων διοριστέων και μετά την 1/9/2027, ώστε να μην αποκλειστούν χιλιάδες υποψήφιοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία και προσόντα. Ή τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Διορισμού, που δημιουργεί ανισότητες, αδικίες και αμφισβήτηση της διαφάνειας.
Και πέρα από αυτά, υπάρχουν και ζητήματα της καθημερινότητας, που πρέπει άμεσα να προωθηθούν και να βρεθούν λύσεις:
- Οι αντικαταστάτες που εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες και με ελλιπή δικαιώματα.
- Η βελτίωση της λειτουργίας και στελέχωσης των ΠΟΣ.
- Οι διαδικασίες και ελλείψεις που κάνουν το σχολικό έργο πιο δύσκολο, παρά πιο αποτελεσματικό.
- Τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας που αντί να μειωθούν, συνεχώς αυξάνονται δυσκολεύοντας το εκπαιδευτικό έργο.
- Τη διεκδίκηση της πλήρους αποκατάστασης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) για όλους τους εκπαιδευτικούς, χωρίς εξαιρέσεις ή εκπτώσεις στην αξία της εργασίας μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες,
- Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, απ’ όσα υποσχέθηκαν. Ζητάμε σεβασμό, διάλογο, επαγγελματική αναγνώριση και λειτουργικές συνθήκες εργασίας. Δεν ζητάμε το υπερβολικό.
Ζητάμε το δίκαιο, το λογικό, το αυτονόητο...
Η 5η Ιουνίου είναι η δική μας ώρα να μιλήσουμε και να ενώσουμε δυνάμεις.
Σας καλούμε να είστε εκεί!
Να δώσουμε όλοι μαζί ξεκάθαρη εντολή στην ΠΟΕΔ:
Αν δεν ακουστούμε με διάλογο, θα ακουστούμε με δράση.
Αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης, θα υπάρξει απάντηση.
Η ευθύνη είναι όλων μας!
Η συμμετοχή μας είναι πράξη ευθύνης και αξιοπρέπειας!
Η δύναμη είναι στη συμμετοχή μας!
- Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
- Μέλος Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΕΔ