Για υποχρεωτική ειδοποίηση γονέων σε περίπτωση απουσίας παιδιών από νηπιαγωγεία
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών Α.Κί.ΔΑ με ανακοίνωσή της «εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της αναφορικά με τη δυνατότητα εφαρμογής του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική τηλεφωνική ειδοποίηση των γονέων σε περίπτωση απουσίας παιδιού από το νηπιαγωγείο.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών αναγνωρίζει τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας, κυρίως όταν πρόκειται για επικοινωνία η οποία προστατεύει την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.
Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορεί να εφαρμοστεί ισότιμα σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία της Κύπρου. Στην πραγματικότητα, δεκάδες νηπιαγωγεία είτε λειτουργούν ως μονοθέσια είτε δεν διαθέτουν καθόλου διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η άμεση τηλεφωνική επικοινωνία που απαιτείται από τον νέο νόμο. Δυστυχώς, μέσω του νόμου, οι συνέπειες της ελλιπούς στήριξης από το ΥΠΑΝ μετατοπίζονται στις διευθύνσεις των νηπιαγωγείων, με επιβολή χρηματικής ποινής έως και €200. Παράλληλα, η αποστολή μηνύματος προϋποθέτει τη χρήση των προσωπικών κινητών τηλεφώνων των εκπαιδευτικών.
Το ίδιο το ΥΠΑΝ σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, τόνισε ότι ειδικά σε μικρά δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία, στα οποία δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό, θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει η εκπαιδευτικός στις προτεινόμενες διαδικασίες.
Το ΥΠΑΝ οφείλει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε:
- Να εξασφαλιστεί πως τα δημόσια νηπιαγωγεία στελεχώνονται με το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό.
- Να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για το διδακτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή του νόμου, χωρίς να διακυβεύεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
- Να διασφαλιστεί άμεσα, η επαρκής γραμματειακή στήριξη όλων των νηπιαγωγείων καθώς και η στήριξη σε σχολικούς βοηθούς.
- Να διασφαλιστεί η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων χωρίς τη χρήση των προσωπικών τηλεφώνων των εκπαιδευτικών.
Η ασφάλεια και η φροντίδα των παιδιών προϋποθέτουν πρακτικές, λειτουργικές και θεσμικά κατοχυρωμένες συνθήκες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η ευθύνη να μετακυλύεται μονομερώς στους εκπαιδευτικούς, χωρίς την απαραίτητη στήριξη.
Η Α.Κί.ΔΑ. έχει εγγράψει το θέμα για συζήτηση στο ΕΔΣ της ΠΟΕΔ, με στόχο την εξεύρεση ουσιαστικών και εφαρμόσιμων λύσεων, που να εξυπηρετούν τόσο τα παιδιά, όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό».