Βάσει της οποίας υποχρεώνεται η Διεύθυνση να ειδοποιεί τους γονείς, σε περίπτωση απουσίας παιδιού από το Νηπιαγωγείο
Με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η τηλεφωνική επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών σε περίπτωση απουσίας τους από το σχολείο, η ΠΟΕΔ έστειλε στην Υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου την ακόλουθη επιστολή:
«Μετά την πρόσφατη ψήφιση του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Εκπαίδευσης) τροποποιητικού Νόμου του 2025, που αφορά στην υποχρεωτική ειδοποίηση των γονέων από τη Διεύθυνση, σε περίπτωση απουσίας παιδιού από το Νηπιαγωγείο, είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων και διευκρινίσεων, έτσι ώστε να μπορεί να τύχει εφαρμογής.
Τονίζουμε ότι ως Οργάνωση αναγνωρίζουμε πως η επικοινωνία σχολείου – οικογένειας είναι απαραίτητη και μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πρακτικές και λειτουργικές δυσκολίες, αλλά και ασάφειες, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εφαρμογή της νομοθεσίας, αν δεν προχωρήσει το ΥΠΑΝ σε άμεσες ενέργειες.
- -Θα πρέπει να δοθούν από το ΥΠΑΝ ξεκάθαρες οδηγίες και να θεσπιστούν νόμιμες διαδικασίες για τους τρόπους εφαρμογής της νομοθεσίας.
- -Μεγάλος αριθμός νηπιαγωγείων δεν διοικείται από το προσωπικό που προνοείται από τη νομοθεσία, λόγω της μη αύξησης των οργανικών Διευθυντικών θέσεων, παρά τις αυξημένες ανάγκες. Με ποιο τρόπο γίνεται η ενημέρωση της Διεύθυνσης; Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχει Διεύθυνση;
- -Όλα τα νηπιαγωγεία στηρίζονται ελάχιστες ώρες τη βδομάδα (3 ώρες), από Γραμματειακό προσωπικό. Υπενθυμίζουμε ότι θέση της Οργάνωσης είναι η πλήρης στελέχωση όλων των νηπιαγωγείων με Γραμματειακό προσωπικό.
- -Σε μεγάλο αριθμό νηπιαγωγείων και κυρίως σε μικρά νηπιαγωγεία, δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για να εφαρμοστούν οι διαδικασίες που προνοούνται, οι οποίες φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται και από την τοποθέτηση του ΥΠΑΝ αλλά και άλλων φορέων στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
- -Στη νομοθεσία υπάρχει πρόνοια για επιβολή χρηματικής ποινής έως και €200 σε περίπτωση μη τήρησής της, πράγμα το οποίο χρήζει διευκρινίσεων. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη πρόνοια ενδέχεται να διαταράξει και τη σχέση Σχολείου – Οικογένειας.
- -Ως Οργάνωση θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, η διεξαγωγή της επικοινωνίας με τον γονέα/κηδεμόνα ή τα πρόσωπα επικοινωνίας και την αστυνομία, υπό αυτές τις συνθήκες, να παρακωλύει την εκπαιδευτική διαδικασία ή και να διακυβεύει την ασφάλεια των άλλων παιδιών που βρίσκονται στο σχολείο.
- -Με ποιο τρόπο θα αποστέλλουν γραπτό μήνυμα οι διευθύνσεις των νηπιαγωγείων προτού προχωρήσουν σε επικοινωνία με την αστυνομία; Ως Οργάνωση ζητούμε όπως υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού συστήματος του ΥΠΑΝ.
- -Θα ενημερώνεται και η οικεία επιθεωρήτρια ή το επαρχιακό γραφείο;
- -Σε ποιες ενέργειες θα προχωρεί η αστυνομία; Θα μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο αριθμό τηλεφωνημάτων;
Η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών προϋποθέτουν πρακτικές, λειτουργικές και θεσμικά κατοχυρωμένες συνθήκες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η ευθύνη να μετακυλύεται μονομερώς στους εκπαιδευτικούς, χωρίς την απαραίτητη στήριξη.
Παρακαλούμε όπως το επόμενο διάστημα οριστεί συνάντηση μαζί σας για να δούμε τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που αναδύονται, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με στόχο το όφελος των παιδιών, των εκπαιδευτικών και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης».