ΑΚΙΔΑ: Απαραίτητη η διασφάλιση δίκαιης εφαρμογής της απόφασης για τις μόνιμες οργανικές θέσεις


«Απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση της υλοποίησής της, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα μείνουν ξανά πίσω συνάδελφοι που υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια, σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας».

Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών αναφέρει:

«Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, κατέληξαν ύστερα από διαδοχικές συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων στην αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, σε σχέση με το σοβαρότατο ζήτημα της αθέτησης της συμφωνίας για αύξηση των επιπρόσθετων μόνιμων οργανικών θέσεων στην εκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με περίσσια σκέψη και προβληματισμό και κυρίως με γνώμονα τη διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος εκατοντάδων συναδέλφων, με στόχο την άρση των αδικιών και των στρεβλώσεις που θα προέκυπταν από τη μη εφαρμογή της αρχικής συμφωνίας. Υπάρχει μεν ικανοποίησή από  την πρωτοβουλία του Προέδρου και την κατάθεση μιας υπό τις περιστάσεις ικανοποιητικής λύσεις, ωστόσο, δεν μπορεί να μην κατατεθεί η έντονη δυσαρέσκειά  για το γεγονός πως υπήρξε υπαναχώρηση στην αρχική συμφωνία, προκαλώντας δικαιολογημένα έντονο άγχος και αναστάτωση σε εκατοντάδες συναδέλφους. Η αποδοχή της πρότασης πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη καλής θέλησης, διαλλακτικότητας και συναίνεσης των Οργανώσεων για αποφυγή έντασης και ρήξης στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, παρά υποχώρηση της Κυβέρνησης!

Σε αυτό το σημείο είναι που ο ρόλος όλων μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία: δεν αρκεί η αποδοχή μιας πρότασης, όσο λογική ή συμβιβαστική κι αν είναι. Απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση της υλοποίησής της, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα μείνουν ξανά πίσω συνάδελφοι που υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια, σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Η ανάγκη περιορισμού του ποσοστού των έκτακτων στο 7%, όπως προβλέπεται, δεν πρέπει να παραμείνει ευχολόγιο. Χρειάζεται να μετουσιωθεί σε πράξη, μέσω αποφασιστικών και δίκαιων διοικητικών ενεργειών, που να το ρυθμίζουν για πάντα. Συνεπώς, σε κάθε τακτικό προϋπολογισμό του κράτους θα λαμβάνονται υπόψη και οι μονιμοποιήσεις που θα διατηρούν σταθερό το ποσοστό. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη στο σύστημα, να επέλθει η σταθερότητα στα σχολεία και να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να προσφέρουν απερίσπαστοι το έργο τους.

Σημαντικό επίσης είναι να γίνει πράξη η δέσμευση πως οι μονιμοποιήσεις αλλά και οι διορισμοί έκτακτων για τη σχολική χρονιά 2027-2028, θα πραγματοποιηθούν και από τους δυο καταλόγους (διοριστέων και διορισίμων). Το γεγονός αυτό διασφαλίζει μια σχετική εργασιακή ηρεμία σε περισσότερους συναδέλφους, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει η έντονη προσπάθεια από πλευράς μας, για μη θυματοποίηση εκπαιδευτικών μετά το 2027, πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει με τη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων, αλλά και τη διόρθωση των στρεβλώσεων του συστήματος διορισίμων.

Η παρακολούθηση, η διεκδίκηση και η επιμονή στην εφαρμογή των δεσμεύσεων, είναι ευθύνη όλων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των συναδέλφων μας. Κρίνεται το αν θα έχουν δουλειά, το αν θα μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο πλευρό τους και να τους στηρίξουμε με συνέπεια κι επιμονή».




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











132