Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμέτωπος με τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές δεσμεύσεις του
*ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ
Το τελευταίο διάστημα, έχουμε εγείρει τρία σημαντικά οικονομικά ζητήματα στο προσκήνιο, τα οποία και επηρεάζουν το εισόδημα των εργαζομένων. Ζητήματα που αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των εργαζομένων, την αγοραστική τους δύναμη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Τα ζητήματα αυτά είναι:
Η ΑΤΑ και η κυβερνητική υπαναχώρηση
Η ΑΤΑ αποτελεί ένα θεμελιώδες εργαλείο προστασίας της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Βασισμένη στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στοχεύει στην αντιστάθμιση του πληθωρισμού και στη διατήρηση της οικονομικής αξιοπρέπειας των πολιτών. Εδώ και αρκετούς μήνες, βρίσκεται σε εξέλιξη κοινωνικός διάλογος για την ανανέωση της συμφωνίας που διέπει την εφαρμογή της.
Αυτή τη στιγμή, η απόδοση της ΑΤΑ παραμένει στο 66,67%. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε πως, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί προεκλογικά για πλήρη (100%) απόδοση της ΑΤΑ. Η πραγματικότητα που βιώνουμε, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τις τότε δεσμεύσεις του.
Σχετικά, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, αγαπητός φίλος Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί. Υπενθυμίζουμε και την απόφαση της Παγκύπριας Συνέλευσης Μελών ΠΟΕΔ για εξουσιοδότηση της ΠΟΕΔ για λήψη μέτρων.
Φορολογική μεταρρύθμιση – αφορολόγητο - χωρίς τους εργαζομένους
Ένα ακόμη μείζον ζήτημα είναι η δρομολογούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, για την οποία η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης, χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και χωρίς να λάβει υπόψη τις θέσεις των εργαζομένων.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος είχε δεσμευτεί προεκλογικά ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στις €24.500. Ωστόσο, σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το όριο αυτό περιορίζεται στα μόλις €20.500. Πρόκειται για ουσιώδη απόκλιση της τάξης των €4.000 σε αφορολόγητο εισόδημα, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή να θεωρηθεί τυχαία.
Φορολόγηση επιδομάτων: ένα βαρύ πλήγμα
Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η πρόθεση για φορολόγηση όλων των επιδομάτων. Για χρόνια ολόκληρα, τα επιδόματα θεωρούνται ένα αναγκαίο «μαξιλάρι» στήριξης για πολλές ομάδες εργαζομένων και οικογενειών (π.χ. επίδομα μητρότητας, πατρότητας, γονικής άδειας κλπ). Η πρόθεση των κυβερνώντων να καταστούν φορολογήσιμα τα επιδόματα δεν είναι απλώς μια τεχνική μεταβολή – είναι μια επιλογή που μειώνει το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων…
Συνεχής παρακολούθηση και διεκδίκηση
Έγκαιρα, φέραμε στην επιφάνεια τα ζητήματα αυτά. Ενυπόγραφα, δημοσιεύσαμε όλα τα στοιχεία και εγγράψαμε σχετικά θέματα στην ΠΟΕΔ.
Όπως πράττουμε πάντοτε, διαβεβαιώνουμε τα μέλη μας πως, όπως σε κάθε άλλο κρίσιμο συνδικαλιστικό ζήτημα, έτσι και σε αυτά βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, παρακολούθηση και δράση. Είμαστε στη διάθεση όλων για ενημέρωση, όπως πάντα, σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν.
Β. Ταμίας ΠΟΕΔ
Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία