ΑΚΙΔΑ: Ανάγκη άμεσης αύξησης των Βοηθών Διευθυντών/ριών


Και ενίσχυσης του διοικητικού τους χρόνου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, οι οποίες καθιστούν απολύτως αναγκαία την ενίσχυση της διοικητικής στελέχωσης των σχολείων. Ο ρόλος των Βοηθών Διευθυντών/ριών (ΒΔ), είναι κομβικός και πολυδιάστατος. Καλούνται να διδάσκουν, να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου, να αναλαμβάνουν τομείς ευθύνης και σχέδια δράσης, να υποστηρίζουν τον/η  Διευθυντή/ρια, να στηρίζουν εκπαιδευτικούς και να ανταποκρίνονται σε ένα πλήθος καθηκόντων.

Παρά τον βαρύνοντα ρόλο τους, παρατηρείται ότι:

  • Πολλά σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς ΒΔ ή χωρίς τον απαραίτητο αριθμό ΒΔ, ακόμη και όταν ο αριθμός των μαθητών/ριών και η πολυπλοκότητα της λειτουργίας τους το καθιστούν απολύτως αναγκαίο.
  • Οι τοποθετημένοι/ες ΒΔ διατηρούν υψηλό διδακτικό φόρτο, με ελάχιστο διοικητικό χρόνο, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την ουσιαστική άσκηση των διοικητικών τους καθηκόντων.

Η Α.Κί.ΔΑ. θεωρεί ότι ο ρόλος των ΒΔ πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα τόσο ποσοτικά (μέσα από αύξηση των θέσεων) όσο και ποιοτικά (μέσα από σημαντική μείωση του διδακτικού χρόνου και αντίστοιχη αύξηση σε διοικητικό χρόνο). Η σημερινή πρακτική οδηγεί σε υπερφόρτωση των Διευθυντών/ριών, σε υποβάθμιση της παιδαγωγικής ηγεσίας και σε δυσλειτουργίες που επηρεάζουν άμεσα το έργο των εκπαιδευτικών και την καθημερινότητα των μαθητών.

Σημειώνουμε ότι:

  • Το Σχέδιο Υπηρεσίας προβλέπει ότι ο/η ΒΔ έχει καθορισμένες διοικητικές ευθύνες, συμμετέχει σε όλες τις εργασίες και εκδηλώσεις του σχολείου και υποστηρίζει ενεργά τη διοίκηση και το παιδαγωγικό έργο.
  • Οι Κανονισμοί Λειτουργίας καθιστούν τους/ις ΒΔ μέρος της διοικητικής πυραμίδας των σχολείων.
  • Η διαχείριση των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Νέου Συστήματος Αξιολόγησης, απαιτεί σταθερή και λειτουργική διοικητική ομάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, ως Α.Κί.ΔΑ. θεωρούμε πως πρέπει άμεσα να διεκδικηθούν από την ΠΟΕΔ τα εξής:

  1. Αύξηση του αριθμού των Βοηθών Διευθυντών/ριών.
  2. Επανακαθορισμός των κριτηρίων τοποθέτησης ΒΔ, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες των σχολικών μονάδων.
  3. Θεσμοθέτηση επαρκούς διοικητικού χρόνου για όλους/ες τους/ις ΒΔ, που να αντανακλά την ευθύνη και το εύρος των καθηκόντων τους.
  4. Αναβάθμιση του ρόλου τους στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής και της εφαρμογής του νέου Συστήματος Αξιολόγησης.

Η ενίσχυση του ρόλου του/ης Βοηθού Διευθυντή/ριας δεν είναι προνόμιο, είναι αναγκαιότητα και η επένδυση στη διοικητική λειτουργία των σχολείων είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Απαιτούμε άμεσες και ουσιαστικές αλλαγές».




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











1310