Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας Mediterranean 2019


Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στο Φεστιβάλ με τους Λεύκιο Ζαφειρίου, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου και Γιώργο Χριστοδουλίδη

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΑΡΤΕΜΊΟΥ*

Μοναδικές στιγμές επεφύλασσε το 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης  Πάτρας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα στις 27-30 Αυγούστου.  Μια κορυφαία διοργάνωση, η οποία συγκέντρωσε πενήντα  ποιητές και ποιήτριες από δέκα  διαφορετικές χώρες της Μεσογείου, σε μια όμορφη συνύπαρξη  με την περίοδο διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα.

Μέρες γιορτής για την ποίηση και την πόλη, αφού  σημαντικά μέρη πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Πάτρας  φιλοξένησαν τους ποιητές και τις ποιήτριες , τις αναγνώσεις των ποιημάτων τους και το κοινό που τις μοιράστηκε μαζί τους.  Παράλληλα, σε κεντρικό δρόμο της όμορφης πόλης,  αναρτήθηκαν πανό με τις φωτογραφίες των ποιητών και των ποιητριών και  με ποιήματά τους σε αγγλική μετάφραση, δίνοντας την ευκαιρία για καλύτερη γνωριμία με το έργο τους.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ οι ποιητικές αναγνώσεις έλαβαν χώρα στον φιλόξενο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και τη δεύτερη στη γνωστή  οινοποιΐα ACHAIA CLAUSS, σε μια αρμονική σύζευξη της ποιητικής και μουσικής τέχνης.  Την τρίτη μέρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν στον ιδιαίτερο χώρο του θεάτρου «Μπάρρυ». Την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε  στο ιστορικό κάστρο της Πάτρας, με απαγγελίες ποιημάτων και  με τραγούδια και μουσική από την Πολυφωνική Ορχήστρα Πατρών. 

Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στο Φεστιβάλ με τους Λεύκιο Ζαφειρίου, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου και Γιώργο Χριστοδουλίδη.

Κατά κοινή ομολογία υπήρξε μια άκρως επιτυχημένη διοργάνωση με πλούσιες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και ενδιαφέρουσες συναντήσεις μεταξύ των ποιητών και ποιητριών.  Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρει κανείς  το γεγονός ότι, την  παραμονή έναρξης  του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, στο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς -στην εκπληκτικά ανακαινισμένη αίθουσα της "Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά" – τελέστηκαν τα εγκαίνια της  Έκθεσης "Η εποχή του Ολυμπιακού Ύμνου". Τα εγκαίνια τέλεσε η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη. Στην ΄Εκθεση και στο σπίτι του ποιητή είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν οι ποιητές και οι ποιήτριες, λαμβάνοντας ως δώρο πολύτιμη έκδοση με το έργο του μεγάλου μας ποιητή.

Η όλη διοργάνωση αποτελεί έμπνευση και μεγάλο επίτευγμα του ποιητή Αντώνη Σκιαθά, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του Γραφείου Ποιήσεως στην Πάτρα. Ενός Γραφείου που εργάζεται ακούραστα και συνειδητά για την προώθηση της Ποίησης και για τη γνωριμία με τους ποιητές , τις ποιήτριες και το έργο τους. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει, επίσης, στον  Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, τον αναπληρωτή καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,  τον ποιητή Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο.

Οι μέρες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης  στην Πάτρα χάρισαν  μοναδικά ποιητικά βιώματα και αξέχαστες εμπειρίες . Η Ποίηση είναι μια διεθνής γλώσσα, η οποία, μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις,  γίνεται  ενοποιός γέφυρα για την Τέχνη και τους ανθρώπους. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για την τιμή της συμμετοχής και εύχομαι στους εμπνευστές και διοργανωτές μια όμορφη συνέχεια στις αξιόλογες προσπάθειές τους.

 *Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1212