Διοργανώθηκε το 1o διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας (29 Απριλίου – 1η Μαΐου 2022)


    Διοργανώθηκε φέτος, για πρώτη φορά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Το Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 36   ποιητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και διάφορες χώρες του εξωτερικού, έλαβε χώρα από τις 29 Απριλίου μέχρι και την 1η Μαΐου και περιελάμβανε  ένα τριήμερο πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με απαγγελία ποιημάτων και εκτέλεση μελοποιημένων ποιητικών έργων, επιστημονικές ανακοινώσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και εικαστική έκθεση με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Πέτρου Πτωχόπουλου.  Το σύνολο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε  σε δύο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, στο Δημοτικό Θέατρο «Γεώργιος  Λυκούργος» και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» στη Λάρνακα.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας αποτελεί καρπό συνεργασίας των εμπνευστών του στην Κύπρο με τους διοργανωτές του επιτυχούς αυτού θεσμού στην Πάτρα. Συγκεκριμένα αποτελεί σημείο συνάντησης της ιδέας και της πρότασης μιας τέτοιας διοργάνωσης στη Λάρνακα του Προέδρου  του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, κ.  Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και του οράματος της κ. Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου, ποιήτριας και συγγραφέως, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και έχει την πλήρη στήριξη του Δήμου Λάρνακας. Την όλη προσπάθεια ενίσχυσαν ως χορηγοί  η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου καθώς και επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται  στην πόλη της Λάρνακας. Η διοργάνωση είχε, επίσης,   τη στήριξη του βιότοπου πολιτισμού culturebook.gr, τον οποίο διευθύνει ο ποιητής Αντώνης Δ.  Σκιαθάς και του οποίου επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο κ. Τριαντάφυλλος  Η. Κωτόπουλος. Επίσημος χορηγός επικοινωνίας ήταν  το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ στις 29 Απριλίου, κατά την οποία απηύθηναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρέσβης της Ελλάδας, ο Δήμαρχος Λάρνακας,   εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κιτίου και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κωτόπουλο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας θα αποτελέσει «τόπο συνεύρεσης ανθρώπων του πνεύματος που επιμένουν να διατηρούν αναμμένη τη φλόγα της δημιουργικής πράξης, προτείνοντας μίαν άλλη θέαση της πραγματικότητας» και θα πολιτογραφήσουν τη Λάρνακα «ως πόλη της ποίησης και των ποιητών». Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη διαχρονική  αξία της Ποίησης και την  ανάγκη για θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ , ως μιας νέας πρότασης για τα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα, η οποία μπορεί να καταστήσει την πόλη του Ζήνωνα τοπόσημο πολιτισμού και σημείο αναφοράς στον χάρτη της διεθνούς κουλτούρας.                             

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1960