Η κοινωνία δέσμια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

Η πολιτική και οι πολιτικοί επιβάλλεται να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται, αποκτάται: με την εδραίωση της εντιμότητας, της ανιδιοτέλειας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της αξιοκρατίας. Την ώρα, μάλιστα, που η χώρα μας αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την πανδημία με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές της επιπτώσεις, η εμπιστοσύνη και η πολιτική σταθερότητα αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των προκλήσεων.

Η κοινωνία απαιτεί πολύ περισσότερα από τις στείρες πολιτικές διακηρύξεις και υποσχέσεις, πολύ περισσότερα από τα επικοινωνιακά πολιτικά σλόγκαν και πολύ περισσότερα από τις ανούσιες, από πρωίας μέχρι νυκτός, πολιτικές αντιπαραθέσεις. Που αντί να λύνουν τα προβλήματα, τα πολλαπλασιάζουν. Αντί να καθησυχάζουν τους πολίτες, τους αναστατώνουν και τους προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Μέσα σε αυτό το συγκείμενο, είναι πασιφανές ότι η στάση ενός κόμματος και συγκεκριμένα του ΔΗ.ΚΟ. σε σχέση με τον λόγο που επικαλείται για την καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 είναι ανεύθυνη. Είναι επίσης, επικίνδυνη για την κοινωνία. Καταδεικνύει έσχατο σημείο εκτροπής της πολιτικής από τον ρόλο που εξ’ ορισμού θα έπρεπε να έχει, αφού η κοινωνία γίνεται δέσμια των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ατζεντών ενός κόμματος.

Επιβάλλεται να εργαστούν συλλογικά και υπεύθυνα όλοι οι θεσμοί του κράτους για την επίλυση των πολυδιάστατων προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο και την κοινωνία. Την ίδια ώρα, οφείλουμε όλοι  να συνεργήσουμε για να διανοίξουμε τις εξόδους από τα επικίνδυνα αδιέξοδα που μας έχουν οδηγήσει διαχρονικά, εσκεμμένα ή μη, λάθη και παραλείψεις.

Το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων και οι περιβόητοι φάκελοι, ασφαλώς, πρέπει να διερευνηθούν και να μελετηθούν εμβριθώς και σφαιρικώς. Η διαφάνεια και η νομιμότητα είναι απαίτηση όλων μας. Η απόφαση της εκλεγμένης Κυβέρνησης να διορίσει διερευνητική επιτροπή, καταδεικνύει την ξεκάθαρη πρόθεσή της να αποδοθεί δικαιοσύνη στο πολυσυζητημένο θέμα στη βάση τεκμηρίων και όχι υποθέσεων. Οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό όμως, είναι παντελώς ανεξάρτητο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τον οποίο εξαρτάται και επηρεάζεται η διαβίωση και η ευημερία ενός εκάστου των πολιτών. Διαβίωση και ευημερία που τίθενται εν αμφιβόλω στον βωμό προεκλογικών και καθαρά κομματικών συμφερόντων.

Κάτι, που η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν ανέχεται και που θα αποδειχθεί τις προσεχείς εβδομάδες με την υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021. Μόνο έτσι θα μπορέσει η κοινωνία να προχωρήσει με σταθερότητα στην κάθαρση και στην πρόοδο. Είναι καιρός να σταματήσουν τα βαρύγδουπα πολιτικά σλόγκαν και να γίνουν πράξη μακρόπνοες και τολμηρές πολιτικές. Η κοινωνία των πολιτών, το απαιτεί.

* Εκπαιδευτικός

Πρώην Πρόεδρος ΠΟΕΔ




Comments (1)

  1. Μιχάλης Συμεού:
    Dec 24, 2020 at 07:07 AM

    Εσείς πώς φανήκατε αντάξιος της εμπιστοσύνης των εκπαιδευτικών που σας ανέδειξαν για τόσα χρόνια στην ηγεσία της ΠΟΕΔ, από τη στιγμή που μόλις αποχωρήσατε, βάζετε υποψηφιότητα για βουλευτής με το κυβερνών κόμμα στις προσεχείς εκλογές; Τι να σκεφτεί ένας εκπαιδευτικός όταν διαβάζει τέτοια είδηση; Το κυβερνών κόμμα που επί σειρά ετών, με την όλη στάση του και τις αποφάσεις του, έχει κατασπαράξει την υπόληψη και το ηθικό των εκπαιδευτικών, έχει πλήξει όσο ποτέ άλλοτε την δημόσια εκπαίδευση, κατάφερε να κατεβάσει όλους τους εκπαιδευτικούς ένα καλοκαίρι στους δρόμους και έστρεψε την υπόλοιπη κοινωνία εναντίον των εκπαιδευτικών, τώρα έρχεται και σας αναθέτει μια θέση στο εκλογικό του ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές του 2021!!! Τι να σκεφτεί άραγε ένας εκπαιδευτικός για την όλη στάση και συμπεριφορά σας απέναντι στην κυβέρνηση τόσα χρόνια ως πρόεδρος της ΠΟΕΔ;;; Δεν θα νιώσει προδομένος;;;


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1904