Τα αποτελέσματα των εκλογών με απλά Μαθηματικά


ΤΟΥ ΣΩΤΟΥ ΒΟΣΚΑΡΙΔΗ*

Στις Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαΐου, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 558.000. Τουλάχιστον άλλοι 30 000 εκλογείς (ηλικίας 18 μέχρι 25 χρόνων) δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Εκλογικό Κατάλογο. Πολύ ορθά ο εκλογικός Νόμος ορίζει ότι οι βουλευτικές έδρες κατανέμονται στα κόμματα, ανάλογα με το ποσοστό των εγκύρων ψήφων που εξασφαλίζει το καθένα.

Όμως, αυτό το ποσοστό δεν αντιπροσωπεύει το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ποσοστό του λαού που εμπιστεύεται το κάθε κόμμα, τη συγκεκριμένη στιγμή της ψηφοφορίας. Το πραγματικό ποσοστό, είναι, απλά, η διαίρεση του αριθμού των εγκύρων ψήφων του κάθε κόμματος με τον αριθμό των ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ψηφοφόρων.

Στο σχετικό γράφημα φαίνονται οι αριθμοί (α) των εδρών (β) των ποσοστών επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και (γ) τα ποσοστά των απεχόντων, για το 2016 και το 2021.

Φαίνονται επίσης οι αριθμοί της αποχής και οι αριθμοί των εγκύρων ψήφων των κομμάτων, για τις Βουλευτικές εκλογές από το 2001 μέχρι το 2021.

Η συμμετοχή στις εκλογές μεγάλου αριθμού μικρών κομμάτων και η μεγάλη αποχή, συνέτειναν στην ανώδυνη (για τα κόμματα εξουσίας) απορρόφηση της αγανάκτησης των πολιτών εναντίον τους. Οι σημαντικές απώλειες σε αριθμό ψήφων των μεγάλων, δεν προκάλεσαν ανάλογες απώλειες τους σε έδρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τροποποίηση του εκλογικού Νόμου, που ψήφισαν τα ίδια, το 2015, προς όφελος των εκάστοτε μεγάλων κομμάτων, με την οποία: (α) Το όριο εισδοχής στη Βουλή αυξήθηκε από 1,8 % σε 3,6 % και (β) το όριο εισδοχής στη «χρυσοφόρα» τρίτη κατανομή εδρών έγινε 7,2 %, ούτως ώστε, νόμιμα, στην ουσία να «απορροφούν» τις έδρες που αναλογούν στον συνολικό αριθμό ψήφων των εκτός Βουλής κομμάτων.

Οι διάφορες μικρές και μεγάλες αναταράξεις στο πολιτικο-κομματικό σκηνικό που αμέσως ακολούθησαν, συνεχίζονται. Είναι πιθανόν δε, κάποιες από αυτές, να μετατραπούν σε χιονοστιβάδες εξελίξεων. Όμως δεν πραγματοποιήθηκε η επιθυμητή, από πολλούς, δραματική αλλαγή στην κατανομή των εδρών στη Βουλή (με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν, για πολλά θέματα και κυρίως για το εθνικό θέμα). Γι αυτό τα κόμματα εξουσίας, παρά τα όποια προβλήματα (εσωκομματικά και άλλα), αδιέξοδα, διλήμματα, κ.λπ., έχουν πάρα πολύ μεγάλη (κρυφή) ανακούφιση.

*Πρώην Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΠΑΚ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2148