Καταβολή έκτακτης χορηγίας σε επαγγελματίες των Τεχνών και του Πολιτισμού


 Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την παραχώρηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (εφάπαξ ποσού) ύψους €1.500 προς δικαιούχους από όλο το φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Α. Δικαιούχοι Αιτητές/Αιτήτριες

Δικαιούχοι αιτητές/αιτήτριες για την έκτακτη χορηγία είναι όσοι/ες πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΥΘΕΣΕΙΣ

  • Είναι επαγγελματίες στον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών σε ένα ή περισσότερα από τα πεδία καλλιτεχνικής δραστηριότητας, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο Β πιο κάτωκαι:
  • έχουν αναστείλει πλήρως την εργασία τους σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/ και δεν έχει διαφοροποιηθεί η φύση ή/και ο τρόπος δραστηριοποίησής τους, ή
  • έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και δεν έχει επέλθει καμία ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική τους κατάσταση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες (Οκτώβριο-Δεκέμβριο) του 2020 και
  • δεν είναι: (α) εργαζόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία, στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία, στους ημικρατικούς οργανισμούς και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, (β) δεν έχουν λάβει οποιοδήποτε επίδομα/χορηγία από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο των έκτακτων σχεδίων που είχαν εξαγγελθεί για την κρίση της πανδημίας τους τελευταίους τρεις μήνες (Οκτώβριο-Δεκέμβριο) του 2020, (γ) δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  (δ) δεν λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ).
  • Είναι Κύπριοι ή άλλοι Ευρωπαίοι Πολίτες και διαμένουν μόνιμα στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Β. Πεδίο καλλιτεχνικής δραστηριότητας

  1. Γράμματα και Λογοτεχνία (περιλαμβανομένων Λογοτεχνών, Μεταφραστών,Συγγραφέων, Ποιητών καθώς και της μετάφρασης λογοτεχνικού έργου, όπως μυθιστορήματος, νουβέλας, ποίησης κ.τ.λ.).
  2. Εικαστικά (περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων των Εικαστικών καιΘεωρητικών, Ιστορικών και Κριτικών Τέχνης, Χαρακτών, Ζωγράφων, Γλυπτών, Γραφιστών, Εικονογράφων, Επιμελητών Εκθέσεων 3D Animators, Mapping/Visual Artists, Wire Sculpture Artist, Performance and Visual Artists, Fashion Visual Merchants, Performers/Εικαστικών, Αγγειοπλαστών, Εικαστικών/Ψηφοθετών, Κεραμιστών, Κουκλοποιών, Οπτικών Καλλιτεχνών, Σχεδιαστών Σύγχρονου Εικαστικού Κοσμήματος, Χειροτεχνών και οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας εντάσσεται ως νέος κλάδος και ορίζεται ως νέες πρακτικές από τις Σχολές Καλών Τεχνών).
  3. Εφαρμοσμένες Τέχνες (περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων του γραφίστα,εικονογράφου, φωτογράφου, video artist και animator)
  4. Θέατρο (θεατρικός συγγραφέας, θεατρικός μεταφραστής, σκηνοθέτης,σκηνογράφος, ενδυματολόγος, μουσικοσυνθέτης, χορογράφος/κινησιολόγος, ηθοποιός, θεατρολόγος, δραματουργός, δραματολόγος, κουκλοπαίκτης, διευθυντής σκηνής, περιλαμβανομένης και της υποστηρικτικής δραστηριότητας του σχεδιασμού φωτισμού, σχεδιαστής ήχου και μουσικής επιμέλειας, Τεχνικός Θεάτρου, φροντιστήριο, props master, βοηθός σκηνογράφου, αμπιγιέζ, μακιγιάζ/ειδικά εφφέ μακιγιάζ, ειδικά εφφέ κατασκευές, χειριστής ήχου, ηχολήπτης, ηχητικός, χειριστής πολυμέσων, runner, animateur).
  5. Κινηματογράφος, Τηλεόραση και Οπτικοακουστικές Τέχνες

(περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων του σκηνοθέτη, σεναριογράφου, διευθυντή φωτογραφίας, ηθοποιού, σχεδιαστή παραγωγής, σκηνογράφου, σχεδιαστή κοστουμιών, μοντέρ, γραφίστα, 3D animation artist, compositor, special and visual effects supervisor, video artist, σχεδιαστή ήχου, ηχολήπτη, χειριστή ήχου, ηχητικού, ηλεκτρολόγου, κινηματογραφιστή, βοηθού οπερατέρ, επεξεργασία εικόνας/μοντάζ, special and visual effects editor, χειριστή πολυμέσων gaffer/ηλεκτρολόγου, rigger, βοηθού συνεργείου, grips, εργατών σκηνικού, βαφέα/ζωγράφου/master paint, τεχνικού οπτικοακουστικών μέσων, βοηθού ενδυματολόγου, κατασκευαστή σκηνικών, Boom Men, backstage coordinator, fly crew, Script/Continuity, κατασκευαστή ειδικών εφφέ, μακενίστα, colourists, φωτογράφου, αμπιγιέζ, ειδικά εφφέ μακιγιάζ, μακιγιέρ/μακιγιέζ).

  1. Μουσική (περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων των συνθετών, μουσικών,εκτελεστών κλασικού οργάνου, μουσικών οργανοπαικτών σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής, τραγουδιστών σύγχρονου, κλασικού και παραδοσιακού τραγουδιού, Live DJ, δασκάλων φωνητικής, δασκάλων μουσικών οργάνων, μουσικολόγων, κριτικών μουσικής, session μουσικών, μουσικών εκτελεστών κλασικής μουσικής, Musical Theatre Artists, εθνομουσικολόγων, λυρικών τραγουδιστών, μουσικοδιδασκάλων, οργανοπαικτών, ηχοληπτών, μουσικοτεχνολόγων).
  2. Χορός (περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων του χορευτή, χορογράφου,περφόρμερ, χοροδιδασκάλου σύγχρονου, κλασικού και παραδοσιακού χορού).
  3. Παραδοσιακός Πολιτισμός (όπως καραγκιοζοπαίχτες και άλλοι επαγγελματίες).
  4. Άλλες κατηγορίες που δεν αναφέρονται πιο πάνω

Γ.   Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα https://eservices.moec.gov.cy/Politistikes/Chorigia-Technes-Politismos, η οποία είναι διαθέσιμη στoν ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας όπως επεξηγείται πιο κάτω:

  1. Αιτητές/Αιτήτριες που έχουν ήδη λάβει το επίδομα μέσα στο 2020

Όσοι/ες αιτητές/αιτήτριες είχαν λάβει το επίδομα μέσα στο 2020 είναι αυτόματα δικαιούχοι και του δεύτερου επιδόματος 2021 νοουμένου ότι θα υποβάλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία της αίτησης θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όταν καταχωρηθεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ο κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιήθηκαν για εγγραφή στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση που υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στα στοιχεία της αίτησής σας (π.χ. αριθμός IBAN, αρ. τηλεφώνου, κ.λπ.) παρακαλείστε όπως τα τροποποιήσετε και υποβάλετε την αίτηση.

  1. Αιτητές/Αιτήτριες που είχαν υποβάλει αίτηση και δεν είχαν λάβει το επίδομα το 2020

Όσοι/ες αιτητές/αιτήτριες είχαν υποβάλει αίτηση για το επίδομα μέσα στο 2020 και δεν το είχαν λάβει θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι θεωρούνται όσοι τηρούν τους όρους και προϋποθέσεις, όπως περιγράφονται στην Ενότητα Α της παρούσας ανακοίνωσης. Αναφέρεται ότι τα στοιχεία της αίτησης θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όταν καταχωρηθεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ο κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιήθηκαν για εγγραφή στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση που υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στα στοιχεία της αίτησής σας (π.χ αριθμός IBAN, αρ. τηλεφώνου, κ.λπ.) παρακαλείστε όπως τα τροποποιήσετε και υποβάλετε την αίτηση.

  1. Αιτητές/Αιτήτριες που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά

Αιτητές που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά θα πρέπει να την υποβάλουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και παρακαλούνται όπως συμπληρώσουν όλα τα πεδία της αίτησης. Διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι θεωρούνται όσοι τηρούν τους όρους και προϋποθέσεις όπως περιγράφονται στην Ενότητα Α της παρούσας ανακοίνωσης.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2021 στις 2μ.μ.

Σε περίπτωση που οι αιτητές/αιτήτριες έχουν παραλείψει ή έχουν καταχωρήσει λάθος πληροφορίες στην ηλεκτρονική αίτηση για παραχώρησή του πιο πάνω επιδόματος (π.χ. καταχώρηση λανθασμένου αριθμού ταυτότητας, ΙΒΑΝ, swift  code  κ.λπ.),            μπορούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία της αίτησής τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πριν τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων. Τονίζεται ότι, μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων, η οποιαδήποτε τροποποίηση των στοιχείων της αίτησης δεν θα είναι δυνατή.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για απορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα είναι: 22809845, 22809817.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










700