- Πανεπιστήμιο Κύπρου
- 10 Οκτ 2025 - 09:54
Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο ΠΚ «Καβάφης και Κύπρος: ποιητικές αναγνώσεις και ερμηνείες»
Με ιδιαίτερη επιτυχία και αξιοσημείωτη προσέλευση κοινού – μεταξύ των οποίων πολυάριθμοι μαθητές και μαθήτριες – πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025 η ημερίδα με τίτλο «Καβάφης και Κύπρος: ποιητικές αναγνώσεις και ερμηνείες», την οποία διοργάνωσε η Ομάδα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο «Φίλιππος Τσιμπόγλου» του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», και ήταν αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, με στόχο την ανάδειξη των πολυσχιδών σχέσεων του έργου του με την κυπριακή ιστορία, γραμματεία και λογοτεχνική παράδοση. Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν επιστημονικές εισηγήσεις, ποιητικές αναγνώσεις και καλλιτεχνικές αποδόσεις, συγκροτώντας ένα πολυεπίπεδο πολιτιστικό γεγονός που συνέδεσε τον επιστημονικό λόγο με την ποιητική και μουσική δημιουργία.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισηγήσεις από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές και δημιουργούς:
- Δρ. Γιώργος Γεωργής, Ιστορικός και Διπλωμάτης, πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα: «Θεοχαρίδης – Καβάφης»
- Δρ. Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου: «Ανιχνεύοντας την ιστορική μέθοδο του Καβάφη: αστερισμοί ποιημάτων»
- Δρ. Βασιλική Σελιώτη, Φιλόλογος: «Πρώιμες περί ποιητικής τέχνης σκέψεις στα Αποκηρυγμένα του Καβάφη»
- Δρ. Κυριάκος Ιωάννου, Νεοελληνιστής, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής: «Η ενασχόληση του Κύπριου Αντώνη Κ. Ιντιάνου με τον Κ. Π. Καβάφη»
- Ανδρέας Χατζηθωμάς, Φιλόλογος, Κριτικός, εκδότης του περιοδικού ΔΙΟΡΑΜΑ: «Κ. Π. Καβάφης: “Το Κυπριακό ζήτημα” και δύο ποιήματα του Καβάφη που αναφέρονται στην Κύπρο»
- Δρ. Στέλλα Αλεξίου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Ίχνη λημμάτων της κυπριακής γραμματείας στο Λεξικό Παραθεμάτων Καβάφη»
Η ημερίδα εμπλουτίστηκε με ποιητικές αναγνώσεις από τους συγγραφείς Ανδρέα Καπανδρέου και Όλγα Οικονομίδου, καθώς και με μουσική απόδοση μελοποιημένων ποιημάτων του Καβάφη, ερμηνευμένων από την ηθοποιό Κωνσταντίνα Μενοίκου σε ενορχήστρωση του Σάββα Σάββα, προσφέροντας μια αισθητικά ολοκληρωμένη και συγκινητική εμπειρία στο κοινό.
Η εκδήλωση ανέδειξε το αμείωτο επιστημονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον για το έργο του Καβάφη, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητά του και τη σημαίνουσα θέση του τόσο στον κυπριακό όσο και στον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό. Η παρουσία νέων ανθρώπων και μαθητών προσέδωσε ιδιαίτερη δυναμική στη συνάντηση, σηματοδοτώντας τη συνέχεια της καβαφικής πρόσληψης μέσα από τη ματιά της νέας γενιάς.
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής γνώσης με τον πολιτισμό, επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να στηρίζει και να αναπτύσσει ανάλογες πρωτοβουλίες. Μέσα από τη συνεχή διοργάνωση δράσεων που προάγουν τη λογοτεχνία, την έρευνα και την καλλιτεχνική έκφραση, η Βιβλιοθήκη επιδιώκει να καλλιεργεί ένα πολυφωνικό πεδίο διαλόγου, όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλοντας ενεργά στη διάδοση της γνώσης και στη διατήρηση της πολιτιστικής μνήμης.
Comments (0)
This thread has been closed from taking new comments.

