Αρμοδιότητα των Καθηγητικών Συλλόγων και του Διευθυντή του σχολείου η έκδοση αποτελεσμάτων στις εξετάσεις


Το Υπουργείο και η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δεν έχουν άμεση δικαιοδοσία για την έκδοση αποτελεσμάτων στις εξετάσεις

Αναφορικά με δημοσιεύματα και συζητήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των απολυτήριων εξετάσεων σε συγκεκριμένα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας διευκρινίζει:

-    Το Υπουργείο και η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δεν έχουν άμεση δικαιοδοσία για την έκδοση αποτελεσμάτων στις εξετάσεις. Αυτή είναι αρμοδιότητα των Καθηγητικών Συλλόγων και του Διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας, την οποία και οφείλουν να εξασκήσουν στο πλαίσιο των Κανονισμών και της υφιστάμενης νομοθεσίας.

-    Επισημαίνεται, περαιτέρω ότι βάσει της αρχής της νομιμότητας «Όταν ο νόμος  αναθέτει την άσκηση μιας εξουσίας σε ένα όργανο, το όργανο αυτό δεν μπορεί να μεταβιβάσει ολικά ή μερικά την εξουσία του αυτή σε άλλο όργανο, χωρίς να υπάρχει ρητή διάταξη του νόμου που να το επιτρέπει».

-    Δεν υπάρχει βεβαίως περιθώριο ούτε και αρμόζει να γίνεται λόγος για «εξουσιοδότηση» ή οποιαδήποτε εκχώρηση αυτής της αρμοδιότητας από το σχολείο.

-    Αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, όπως  εξάλλου και    της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι να εποπτεύουν και να ασκούν, εάν χρειάζεται, έλεγχο της νομιμότητας οποιασδήποτε πράξης του Καθηγητικού Συλλόγου και της Διεύθυνσης των σχολείων.

-    Υπογραμμίζεται ότι όλοι πρέπει να ενεργούμε στο πλαίσιο της νομιμότητας των Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων για το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών και μαθητριών.

-     Στη βάση αυτής της λειτουργίας ο Υπουργός και το Υπουργείο έχουν κάνει έκκληση στις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις να λάβουν φέτος υπόψη τα ιδιαίτερα δεδομένα που δημιουργούνται και τις συνθήκες που επικράτησαν εξαιτίας της πανδημίας και σε σχέση με τις διαδικασίες απόλυσης, στη βάση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, να ασκήσουν αρχές επιείκειας στον μέγιστο βαθμό που επιτρέπεται από τους σχετικούς Κανονισμούς.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3108