Το ΥΠΠΑΝ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο της Κίκας Ολυμπίου


Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της Κίκας Ολυμπίου, διακεκριμένης φιλολόγου, με σημαντική προσφορά στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου.

Η Κίκα Ολυμπίου γεννήθηκε στο χωριό Μαραθόβουνος της επαρχίας Αμμοχώστου το 1939. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και αφυπηρέτησε ως διευθύντρια. Παράλληλη ήταν η προσφορά της στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό, τον οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις.

Η εκλιπούσα ασχολήθηκε για δεκαετίες με την κριτική και την παρουσίαση βιβλίου, καθώς και με τη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων στον τομέα της λογοτεχνίας. Μεγάλο μέρος του συγγραφικού της έργου είναι διάσπαρτο στον ημερήσιο και στον περιοδικό Τύπο. Διετέλεσε συνεργάτιδα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, σε πολιτιστικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε αναγνώριση της πολυσχιδούς προσφοράς της στον τομέα των γραμμάτων και του πολιτισμού, της είχε προσφέρει, μεταξύ άλλων, τις τιμητικές θέσεις του μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γραμμάτων. Υπήρξε, επίσης, μέλος της ειδικής Επιτροπής για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στην Κύπρο.

Η Κίκα Ολυμπίου, ακάματη εκπαιδευτικός και δεινή φιλαναγνώστρια, αφήνει πίσω της ως βαρύτιμη παρακαταθήκη την έφεση και το πάθος για ό,τι εξυψώνει και εξευγενίζει τον άνθρωπο, την αγάπη για τη μόρφωση και το ποιοτικό βιβλίο.

Στην κηδεία της επικήδειο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










927