Στις 15, 16, και 17 Φεβρουαρίου η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019»


Ανοίγει την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, τις πύλες της, στο Περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, στη Λευκωσία, η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019», η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου.
Η Έκθεση συνδιοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου (ΕΓΚ), έχοντας ως υποστηρικτή το Βρετανικό Συμβούλιο Κύπρου (British Council).
Η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019» θα λειτουργεί την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 , από τις 08:30-13:30 και 16:00-20:00, και το Σαββατοκύριακο, 16-17 Φεβρουαρίου από τις 14:00-20:00.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα τελέσει o Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 16:00.
Θα ακολουθήσει δεξίωση στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που θα διοργανωθεί από την Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, την Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ’ Λευκωσίας και τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019» , πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου.
Σε χαιρετισμό του κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είπε ότι η Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019» αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για την κυπριακή κοινωνία, μέσω του οποίου παρέχεται συμβουλευτική και καθοδήγηση για θέματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα καριέρας και επαγγελματικής αποκατάστασης. Ζητήματα, δηλαδή, τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των νέων της Κύπρου, καθώς επίσης και στις προτεραιότητες και τους υπό έμφαση στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
«Σκοπός της διοργάνωσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε Ιδρύματα Ανώτατης και Ανώτερης Εκπαίδευσης και φορείς επαγγελματικής κατάρτισης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, να ενημερώσουν υποψήφιους φοιτητές, απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλους ενδιαφερόμενους για τα προγράμματα σπουδών και άλλες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για την προσωπική, την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική τους ανάπτυξη και πορεία», πρόσθεσε.
Στη φετινή Έκθεση, συνέχισε ο κ. Χαμπιαούρης, συμμετέχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου, καθώς και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου, ενώ συμμετέχουν και άλλοι φορείς, όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου δυναμικού και το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης.
«Ως συνδιοργανωτής, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι στη φετινή Έκθεση, πέραν από τις αξιόλογες κυπριακές συμμετοχές, έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Επιπλέον, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του Βρετανικού Συμβουλίου Κύπρου, το οποίο ως συνεργάτης μας στη διοργάνωση της Έκθεσης, συντονίζει και φέτος τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Πανεπιστημίων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Λαμβάνουν, επίσης, μέρος αντιπροσωπείες από αρκετές χώρες του εξωτερικού, είτε μέσω Πανεπιστημίων ή/και άλλων Ιδρυμάτων, είτε μέσω των Πρεσβειών ξένων χωρών στην Κύπρο, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχημένη πορεία αυτού του θεσμού», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, εκτός από την ενημέρωση για θέματα σπουδών, η Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019» δίνει τη δυνατότητα για παρουσίαση προϊόντων σχετικών με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό και την τεχνολογία στην εκπαίδευση, καθώς και άλλες υπηρεσίες που αφορούν στους νέους και τα ενδιαφέροντά τους.
«Κατά τη λειτουργία της Έκθεσης, υπηρεσίες εξεύρεσης εργασίας θα προβάλουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης, το οποίο δικαιολογημένα απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους νέους μας», σημείωσε.
Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμετέχει και στη φετινή διοργάνωση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για θέματα εκπαίδευσης και καριέρας και στο περίπτερο του Υπουργείου οι επισκέπτες της Έκθεσης μπορούν να λάβουν ενημέρωση για τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), τα οποία προσφέρουν υψηλής ποιότητας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, διετούς κύκλου, σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας της Κύπρου, ενώ παράλληλα, ικανοποιούν τη μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, για την Υπηρεσία Εξετάσεων, για την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας και  για την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής.
Στο περίπτερο του Υπουργείου, συνέχισε ο κ. Χαμπιαούρης, συμμετέχει τόσο ο ανεξάρτητος Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι η αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και η πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών, όσο και το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), το οποίο είναι το αρμόδιο Σώμα για την αναγνώριση τίτλων σπουδών.
«Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διοργάνωση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019» θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», είπε. Αυτοί οι στόχοι, συνέχισε, αφορούν στην παροχή κατάλληλης και ποιοτικής Συμβουλευτικής και Καθοδήγησης, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι αποτελούν το μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, όσο και των απόφοιτων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης για θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης και κατάρτισης, αλλά και για θέματα που αφορούν στη συνέχιση των ακαδημαϊκών τους σπουδών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει προγραμματίσει να επισκεφθούν την Έκθεση τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν χαιρετισμό και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών της Έκθεσης αναδεικνύοντας με τη σειρά τους τις δυνατότητες ενημέρωσης που προσφέρει η εν λόγω Έκθεση, μιας και σε αυτήν συμμετέχουν όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου, μεγάλος αριθμός Σχολών Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και Πρεσβειών από χώρες του εξωτερικού, εκπαιδευτικοί σύμβουλοι και διάφοροι άλλοι Φορείς που σχετίζονται με την απασχόληση, την κατάρτιση και την επαγγελματική ανάπτυξη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η έκθεση λειτουργεί με στόχο να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ένα διεθνές κέντρο προσφοράς υπηρεσιών ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι όπως καταδεικνύουν διάφορες έρευνες που διενεργούνται η Κύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό σπουδών για τους φοιτητές.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου, σε χαιρετισμό του είπε ότι η εκπαίδευση μπορεί έμπρακτα να συμβάλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, αφού χωρίς ιδιαίτερες πρόσθετες επενδύσεις και δαπάνες μπορεί να προσελκύσει ξένους φοιτητές ή και να μειώσει τον αριθμό των Κύπριων σπουδαστών στο εξωτερικό και σημείωσε πως η έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου Κωνσταντίνος Φελλάς, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι στην φετινή έκθεση θα συμμετέχουν περισσότερα από 150 πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Κύπρο και το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου υποστηρίζει και προωθεί την ποιοτική εκπαίδευση και την επιστημονική αριστεία, προσφέρει ευκαιρίες  συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων της Κύπρου και της Ελλάδας με φορείς στο εξωτερικού μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, οι οποίες, στην πορεία δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλουν σε ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο προσφέροντας οφέλη προς όλους.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

ygeia news rss

255