Θλίψη Κυπριακής Στατιστικής Εταιρείας για τον θάνατο Θεόφιλου Κάκουλλου


Η Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία με ανακοίνωσή της «εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Θεόφιλου Κάκουλλου, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή. Ο Θεόφιλος Κάκουλλος, με καταγωγή από την Κύπρο, υπήρξε ο πρώτος Καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής στην Ελλάδα.

Παραθέτουμε πιο κάτω απόσπασμα από τη νεκρολογία για τον Καθηγητή Θ. Κάκουλλο, που έγραψε και μας απέστειλε ο Χαράλαμπος Α. Χαραλαμπίδης, Ομότιμος Καθηγητής Στατιστικής, Τμήμα Μαθηματικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

Ο Θεόφιλος Κάκουλλος του Νικολάου και της Γαλάτειας γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1932 στην Πάχνα. Η έφεσή του στα μαθηματικά άρχισε να φαίνεται από τα πρώτα χρόνια της φοίτησής του στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του, δείχνοντας την ικανότητά του στην λύση δύσκολων για την ηλικία του προβλημάτων αριθμητικής. Στο Λανίτειο Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού, όχι μόνο αρίστευσε, αλλά και αναδείχθηκε πρώτος των πρώτων. Ακολούθως, σπούδασε στο τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου πήρε το πτυχίο των Μαθηματικών το 1954. Επέστρεψε στην Κύπρο και εργάσθηκε ως καθηγητής στο Λανίτειο, το γυμνάσιο της καρδιάς του.

Το 1957 μετέβη στις ΗΠΑ, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, για μεταπτυχιακές σπουδές. Πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μ.Α.), το 1960, και το διδακτορικό (Ph.D.), το 1962, στη Μαθηματική Στατιστική από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Στην διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών γνώρισε και παντρεύτηκε την Άννα Ρουσσέτου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Columbia. Απέκτησαν τρεις κόρες, την Ρένα, την Νίκη και την Γαλάτεια.

Τον Μάϊο του 1962 επέστρεψε στην Κύπρο ως διευθυντής του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ανήσυχο πνεύμα του ερευνητή και δασκάλου δύσκολα μπορούσε να προσαρμοσθεί στην εργασία ρουτίνας. Έτσι μετά από 15 μήνες γραφειοκρατικής εργασίας στην Κύπρο, επέστρεψε στις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 1963, αποδεχόμενος θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Minessota, στην Μιννεάπολη. Το 1965, αποδέχθηκε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.

Τον Απρίλιο του 1967, εξελέγη τακτικός Καθηγητής στην Έδρα Θεωρίας Πιθανοτήτων και Στατιστικής του Τμήματος Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1968 ανέλαβε καθήκοντα ξεκινώντας την υπερτριακονταετή επιτυχή καριέρα στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Ως ο πρώτος καθηγητής Μαθηματικής Στατιστικής καθόρισε αποφασιστικά την μορφή της διδασκαλίας της Στατιστικής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Εξαίρετος δάσκαλος, με πηγαίο χιούμορ, του οποίου η εμπνευσμένη διδασκαλία επηρέασε πολλούς από τους μαθητές του. Ξεχώριζε για το λαμπρό του πνεύμα και το αδιαπραγμάτευτο ήθος του.

Εξίσου σημαντική και αποφασιστική για το μέλλον της έρευνας της Μαθηματικής Στατιστικής στην Ελλάδα υπήρξε η καθοδήγηση στην έρευνα νέων μαθηματικών. Η βοήθεια στην διεύρυνση των ερευνητικών ενδιαφερόντων των μεταπτυχιακών φοιτητών του υπήρξε ανεκτίμητη. Το 1981 ίδρυσε το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο, ένα επιστημονικό μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο για την προαγωγή της Στατιστικής και των εφαρμογών της. Στο ινστιτούτο αυτό υπηρέτησε ως πρόεδρος για πολλά χρόνια.

Ο Θεόφιλος Κάκουλλος συνέγραψε πλήθος ερευνητικών εργασιών που δημοσιεύθηκαν σε υψηλού κύρους διεθνή περιοδικά και διδακτικά βιβλία στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Καλό ταξίδι στην γειτονιά των αγγέλων».

Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1645