ΣΥΕΛΚ: Επείγουσα ανάγκη διαδικασιών για επιστροφή Λογοπαθολόγων στα δημόσια σχολεία


«Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο του ΥΠΠΑΝ για τη Δημοτική Εκπαίδευση είναι γενικό και δεν καλύπτει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν οι επαγγελματίες υγείας όπως οι Λογοπαθολόγοι»

«Οι μαθητές με διαταραχές επικοινωνίας έχουν πληγεί διπλά από την πανδημία. Όχι μόνο έχει επηρεαστεί η μάθηση και η κατάκτηση των μαθησιακών τους στόχων, όπως άλλωστε και των υπόλοιπων παιδιών του δημοσίου, αλλά επιπρόσθετα, έχουν στερηθεί και το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα βελτίωσης της επικοινωνίας τους». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε στην επιστολή του προς το ΥΠΠΑΝ ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου.

Ενόψει του ανοίγματος των δημόσιων σχολείων την Πέμπτη, 21/5/20, ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου (ΣΥΕΛΚ) έστειλε σήμερα, 20/5/2020 κατεπείγουσα επιστολή στον Υπουργό ΥΠΠΑΝ σχετικά με τη μη παροχή συγκεκριμένων οδηγιών εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ στους λογοπαθολόγους του δημοσίου για την άσκηση των καθηκόντων τους με την επιστροφή τους στα δημόσια σχολεία αυτή την εβδομάδα. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Γενικό Διευθυντή ΥΠΠΑΝ, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, τους Επιθεωρητές Ειδικής Εκπαίδευσης και την ΠΟΕΔ.

Στην επιστολή του ο ΣΥΕΛΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι οδηγίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας ώστε να υπάρξει η μέγιστη τήρηση απαιτούμενων μέτρων για την προστασία προσωπικού και μαθητών εξίσου. Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο του ΥΠΠΑΝ για τη Δημοτική Εκπαίδευση είναι γενικό και δεν καλύπτει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν οι επαγγελματίες υγείας όπως οι λογοπαθολόγοι.

Σύμφωνα με οδηγίες του κυρίαρχου ευρωπαϊκού οργανισμού που ρυθμίζει το επάγγελμα του λογοπαθολόγου στην Ευρώπη, CPLOL, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφάλειας και προστασίας για την άσκηση του επαγγέλματος εν μέσω πανδημίας, τις οποίες ο ΣΥΕΛΚ επισύναψε στην επιστολή, καθώς είναι άκρως σημαντικό και ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίζει την παροχή σωστών προστατευτικών μέτρων. Αυτό διαφαίνεται και από την επιστολή που στάλθηκε από το γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη CPLOL η οποία επισυνάφθηκε επίσης. Προστατευτικός εξοπλισμός περιλαμβάνει γάντια και μάσκες μίας χρήσης (καινούργια για κάθε συνάντηση με μαθητή), αντισηπτικά τζελ και καθαριστικά για την απολύμανση του χώρου διεξαγωγής της λογοθεραπείας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου. Σύμφωνα με την επιστολή, το ΥΠΠΑΝ θα πρέπει να παρέχει προστατευτικές στολές μίας χρήσης για τα δύσκολα περιστατικά που προκαλούν έκκριση σαλιών και άλλων σταγονιδίων καθώς και τις προστατευτικές ασπίδες προσώπου.

Στην επιστολή επισυνάφθηκαν και οι οδηγίες που είχε ετοιμάσει ο ΣΥΕΛΚ για τα μέλη του τα οποία εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα προς αξιοποίησή τους από το ΥΠΠΑΝ για τη διαμόρφωση των δικών του διαδικασιών, σε συνεννόηση πάντοτε με την αρμόδια επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει το Υπουργείο για τα υγειονομικά θέματα διαχείρισης του COVID-19.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δημιουργηθούν αναλυτικές διαδικασίες που αφορούν την ειδική εκπαίδευση και μέθοδοι διασφάλισης της υγείας των μαθητών και του προσωπικού.

Στην επιστολή επισημαίνονται επίσης τα ακόλουθα:

  1. H απόσταση των δύο μέτρων δε μπορεί να τηρηθεί στην περίπτωση της λογοθεραπείας. Το ΥΠΠΑΝ θα πρέπει να διερευνήσει ειδική άρση του μέτρου ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα καθήκοντα τους, ενώ έγινε εισήγηση για την εφαρμογή plexiglass στα τραπέζια για περαιτέρω προστασία.
  2. Θα πρέπει να αποφεύγονται διαδικασίες που προκαλούν σταγονίδια όπου αυτό είναι εφικτό.
  3. Σε περίπτωση που η υφιστάμενη αίθουσα που χρησιμοποιείται για τη λογοθεραπεία είναι μικρότερη των σχετικών τετραγωνικών, να δοθούν οδηγίες στα σχολεία ώστε να προνοήσουν για αλλαγή αίθουσας.
  4. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός για την απολύμανση των χεριών παιδιών που δεν μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους καθώς και σωστή εκπαίδευση και προστασία του βοηθητικού προσωπικού που θα τα συνοδεύει και θα διαχειρίζεται αυτά τα θέματα.

Η επιστολή καταλήγει με την επίσημη θέση του ΣΥΕΛΚ, αλλά και της CPLOL, πως σε περιπτώσεις όπου η δια ζώσης θεραπεία δεν είναι εφικτή, τότε θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις από το ΥΠΠΑΝ για τη χρήση τηλεδιάσκεψης. Η τηλεπρακτική αξιοποιείται στον χώρο της λογοθεραπείας εδώ και 20 χρόνια ως αποτελεσματική μέθοδος παροχής υπηρεσιών για παιδιά διαφόρων ηλικιών με

σύνθετες διαταραχές. Αυτή είναι εξάλλου και η θέση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ.

 Ο ΣΥΕΛΚ βρίσκεται στη διάθεση του ΥΠΠΑΝ για περαιτέρω πληροφορίες και για να συμβάλει στις προσπάθειες του Υπουργείου για τη σωστή επανεκκίνηση λειτουργίας του δημοσίου σχολείου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1480