Υπερηφάνεια για τις παγκόσμιες διακρίσεις της Κύπρου στη ρομποτική


Το Cyprus Computer Society (CCS) μεταφέρει εξαιρετικά νέα για το μέλλον της ρομποτικής στην Κύπρο! Oλοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 ένα τριήμερο γεμάτο με παγκόσμιες διακρίσεις από  τις ρομποτικές ομάδες που εκπροσώπησαν την Κύπρο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex, που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας .

Με περηφάνεια παρακολουθήσαμε στα κοινωνικά δίκτυα τους νεαρούς ρομποτιστές και και νεαρές ρομποτίστριες να ανεβάζουν αμέτρητες φορές τη σημαία της χώρας μας στην εξέδρα του Robotex International 2021.

Συγκεκριμένα, ομάδες μαθητών με προπονητή τον κο. Γιάννη Λαούρη από το φροντιστήριο Y. Laouris Informatique στην Πάφο κατέλαβαν τις πρώτες τρεις θέσεις στην πρόκληση Lego Line Following (μέχρι 13 ετών), την πρώτη θέση στο Folkrace (μέχρι 16 ετών), τη 2η θέση στο Lego Sumo (μέχρι 13 ετών) και 2η και 3η θέση στο Lego Sumo (πάνω από 14 ετών) και κατατάχθηκαν στις  5 καλύτερες ομάδες στους διαγωνισμούς Maze, Lego Line Following (πάνω από 14 ετών) και Enhanced Line Following.

Διακρίσεις

Μαθητές

1η θέση Line Following (μέχρι 13 ετών), 2η θέση Lego SUMO (μέχρι 14 ετών), 4η θέση Lego Line Following (πάνω από 14 ετών)

Γιώργος Ελευθερίου

Πολύκαρπος Χριστοδούλου

Αντρέας Σωτήρης Κοντός

1η θέση Folkrace (μέχρι  16 ετών),  2η θέση Lego Sumo (μέχρι  13 ετών), 3η θέση Lego Sumo (πάνω από 14 ετών)

Χριστόδουλος Γεννάρης

Γιώργος Χρυσοστόμου

Γιάννης Σωτήρης Λουκά

Λουκάς Λούκα

Νικόλας Μίτας

2η θέση Line Following (μέχρι  13 ετών), 4η θέση Maze, 5η θέση Enhanced Line Following

Γιώργος Λαούρης

Αλέξανδρος Καραπιπέρης

Χρίστος Αλεξάνδρου

3η θέση Line Following (μέχρι  13 ετών)

Ιωάννης Γιαννακού

Αντρέας Φακοντής

Αλέξανδρος Χαραλάμπους

Γιώργος Φακοντή

Μαριλένα Παπανικολάου

Εξαιρετική ήταν και η παρουσία του Γιάννου Ελευθερίου που εκπροσωπόντας το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, προκρίθηκε στους κορυφαίους 5 της πρόκλησης Line Following στην κατηγορία των ενηλίκων με το ρομπότ LFRobots by RoboticsLab  και το ρομπότ Neapolis ISL Robotics Lab.

Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης  πραγματοποιήθηκε παράλληλα το Robotex International Conference το οποίο μεταδιδόταν παγκόσμια μέσω Εσθονικής πλατφόρμας. Ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Robotex Cyprus και Γ.Γραμματέας του ΔΣ του Cyprus Computer Society συμμετείχε (εξ’ αποστάσεως) στην συζήτηση με τίτλο Ρομποτική στα Πανεπιστήμια όπου παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, μοιράστηκε τις εμπειρίες του και έδωσε τις εισηγήσεις του για το μέλλον τόσο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. 

O Δρ Μασούρας δηλώνει ιδιαίτερα συγκινημένος για τις φετινές διακρίσεις γιατί μέσα στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, για την εκπαίδευση,  πλήγηκαν ομαδικές μαθητικές δραστηριότητες όπως η ρομποτική. Οι πρωτειές μας στην Εσθονία, αποδεικνύουν ότι η φλόγα υπάρχει ακόμα ανάμεσα στους νέους και το μέλλον του τομέα στη χώρα μας προβλέπεται ακόμα λαμπρότερο. Σημειώνει επίσης ότι ο τομέας της ρομποτικής πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων, να εισαχθεί σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ως αυτόνομο αλλά και διαθεματικό αντικείμενο. Στα πλαίσια δε της στρατηγικής της κυβέρνησης για προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας για να καταστεί η Κύπρος διεθνής κόμβος τεχνολογίας θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και προς την κατεύθυνση των διεθνών εταιρειών ρομποτικής για προσέλκυση εταιρειών του κλάδου αυτού στο νησί, κατέληξε ο Δρ. Μασούρας. 

Όπως επίσης ανέφερε και σε πρόσφατο tweet του ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κος Κυριάκος Κόκκινος   «Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι η βάση για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, κλειδί για προσωπική & επαγγελματική εξέλιξη & βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.»

Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι που συμμετείχαν είναι νικητές του αντίστοιχου Παγκύπριου διαγωνισμού Robotex που πραγματοποιήθηκε στις 16, 17 & 24 Οκτωβρίου 2021, στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λακατάμια. Το Robotex Cyprus 2021 τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ψηφιακό Πρωταθλητή, που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι ο επόμενος εθνικός διαγωνισμός Robotex θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για ενημερώσεις ακολουθείστε τη σελίδα www.robotex.org.cy και τα κοινωνικά δίκτυα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1317