Παγκύπρια Εκπαιδευτική Εβδομάδα Διαστήματος


Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cyprus Space Foundation, το έργο ‘EXCELSIOR’ H2020 Widespread Teaming και το Κέντρο Αριστείας ‘ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ’ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν την πρώτη Παγκύπρια Εκπαιδευτική Εβδομάδα Διαστήματος (ΠΕΕΔ). Μέσα από αυτή την προσπάθεια, αυτή την εβδομάδα καλούμε μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και μέλη του κοινού να πάρουν μέρος σε διάφορες Διαστημικές δράσεις όπως διαδικτυακά (Online) σεμινάρια και συνεντεύξεις (Space-Talks), Εκπαιδευτικές διαστημικές αποστολές (SPACEUPSAT) και διαδικτυακή (Online) Εκδήλωση (SPACEUP CYPRUS).

Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με την διαστημική κοινότητα της Κύπρου, επαγγελματίες αστροφυσικούς, και επιστήμονες του διαστήματος και να ζήσουν μια απίστευτη διαστημική εμπειρία.

Διαστημική επιστήμη

Έχει γίνει ολοένα και πιο εμφανές ότι η διαστημική επιστήμη αρχίζει να κερδίζει έδαφος τον 21ο  αιώνα και γίνεται αντιληπτό ότι φέρνει επίγνωση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, της Τέχνης και των Μαθηματικών (STEAM) παρέχοντας ένα πλαίσιο για τη διδασκαλία και τη μάθηση του θέματος.

Η διαστημική επιστήμη περιλαμβάνει όλους τους επιστημονικούς κλάδους που ασχολούνται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την μελέτη φυσικών φαινομένων και φυσικών σωμάτων που εμφανίζονται στο διάστημα.

Το όραμά μας

Το όραμά μας είναι να ενισχύσουμε την κουλτούρα της Διαστημικής Εξερεύνησης στην Κύπρο, δημιουργώντας έναν πυρήνα ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών, παρέχοντας απαραίτητες γνώσεις, εργαστήρια και δικτύωση.

Στόχοι της διοργάνωσης

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να:

  • Περάσουν από όλα τα στάδια που ακολουθούνται στη διεξαγωγή ενός πραγματικού διαστημικού προγράμματος και να αναδείξουμε την καινοτομία, την έρευνα, την ευρεσιτεχνία και τη συνεργασία ανάμεσα στους μαθητές.
  • Έρθουν σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές.
  • Αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε τομείς που σχετίζονται με τις διαστημικές τεχνολογίες.
  • Συνομιλήσουν με επαγγελματίες αστροφυσικούς, και επιστήμονες του διαστήματος.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 με την πραγματοποίηση της Διαστημικής Ημερίδας όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να:

  • Παρακολουθήσουν ζωντανά την άφεση του μικροδορυφόρου που θα περιέχει τα πειράματα που επέλεξε ο εκπαιδευτικός οργανισμός.
  • Μιλήσουν για τα πειράματα τους ζωντανά στις 26 Μαρτίου 2021 στην διαστημική ημερίδα που θα διοργανωθεί για το σκοπό αυτό.

Στο παρόν στάδιο θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι έχουμε ήδη 1300 μαθητές συμμετέχοντες από 27 δημοτικά σχολεία ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης από τη Λάρνακα. Επίσης η διαστημική ημερίδα θα καλυφθεί από τουλάχιστον τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια.

Δραστηριότητες προγράμματος

CYPRUS SPACEUP-SAT:

Οι μαθητές, μαζί με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των δασκάλων τους και των υπευθύνων έργων STEAM του Cyprus Space Foundation, θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν τα δικά τους πειράματα τα οποία θα εκτοξευθούν σε κοντινό υψόμετρο για να ελέγξουν πώς τα πειράματα αντιδρούν υπό διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

SPACE UP CYPRUS-LIVE:

Το SpaceUpCyprus-LIVE είναι μια διαδικτυακή έκδοση του παγκόσμιου “space unconference” SpaceUp. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα φιλοξενηθούν ομιλητές και  θα ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ένα Space Balloon που σχεδιάστηκε από το PASCAL English School Larnaka για να μεταφέρει τα πειράματα των μαθητών σε κοντινά διαστημικά υψόμετρα. Το ωφέλιμο φορτίο (το φορτίο που μεταφέρεται από το Space Balloon) θα φτάσει σε υψόμετρο 90.000 πόδια και θα αντέξει σε θερμοκρασίες -50 βαθμούς Κελσίου και υψηλή ηλιακή ακτινοβολία για 6 ώρες. Το Space Balloon θα επιστρέψει στη συνέχεια στην Κύπρο, έτσι τα ευρήματα μπορούν να αναλυθούν και οι μαθητές μπορούν να εξαγάγουν συμπεράσματα σχετικά με την ακρίβεια των πειραματικών προβλέψεων τους.

Σύνδεσμος για τη διαδικτυακή εκδήλωση: https://fb.me/e/3r2c9vkw

ΑΣΤΡΟ 1” Eνα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ρομπότ στον κόσμο:

Ο «ASTRO 1» είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική. Ο «ASTRO 1» είναι μία εκπαιδευτική ρομποτική πλατφόρμα STEAM στην οποία οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν συσκευές για να προσθέσουν σε αυτόν διάφορες λειτουργίες.

Παράλληλα δάσκαλοι και καθηγητές έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα με στόχο να συνδυάσουν ύλη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου με το εν λόγω ρομπότ και να δείξουν έμπρακτα στους μαθητές πώς η θεωρία γίνεται πράξη για την επίλυση προβλημάτων. Ακόμα, ο «ΑΣΤΡΟ 1» λειτουργεί και ως κινητός δορυφορικός σταθμός από τον οποίο οι μαθητές μπορούν να παίρνουν ζωντανό βίντεο από μικρό-δορυφόρους που στέλνουν στην στρατόσφαιρα. Ο «ASTRO 1» ζυγίζει περίπου 1400 kg , έχει περίμετρο 10 m και ύψος 3m . Κινείται με τη βοήθεια 24 υδραυλικών κινητήρων και προέκυψε μέσα από την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος PASCAL SPACE STEAM EDUCATION.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Ελπιδοφόρο Αναστασίου στο ela.anastasiou@edu.cut.ac.cy

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











462