ΤΕΠΑΚ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή”


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό η εκδήλωση “Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Female Empowerment in Science, Technology, Engineering and Mathematics in Higher Education (FeSTEM)”.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική συμβολή του προγράμματος FeSTEM στη στρατηγική του Πανεπιστημίου για ευθυγράμμιση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (Στόχος 4 Ποιοτική Εκπαίδευση και Στόχος 5 Ισότητα των φύλων).

Προεξέχουσας σημασίας ήταν η εισήγηση της κ. Άννας Αριστοτέλους, Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, η οποία ανέδειξε το παράδειγμα των Κεντρικών Φυλακών ως παράδειγμα τολμηρής ηγεσίας, που κατάφερε να υπερπηδήσει εμπόδια και δυσκολίες και να υιοθετήσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση και με ευαισθησία ως προς το φύλο και τον πολιτισμό. Η προσέγγιση της κ. Αριστοτέλους και της ομάδας της ανέδειξε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, πρότυπο και για συστήματα άλλων προηγμένων κρατών.

Ακολούθησε η εκτενής παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου FeSTEM από τη Δρ Αντιγόνη Παρμαξή, συντονίστρια του έργου. Κύριος στόχος του έργου FeSTEM είναι η προώθηση μιας καινοτόμου παιδαγωγικής μεθόδου που επιτρέπει στους φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να χρησιμοποιούν παραδοσιακά και υπολογιστικά πλούσια μέσα για να δημιουργήσουν κοινά εκθέματα που θα λειτουργούν ως πρότυπα καθοδήγησης για την ενθάρρυνση των γυναικών να παραμένουν ενεργές στους τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Το έργο κατάφερε να υλοποιήσει μια καινοτόμα διδακτική προσέγγιση η οποία θέτει τους φοιτητές/ριες στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για τις προκλήσεις που δύναται να αντιμετωπίσουν στην αγορά εργασίας. Τέλος, τόνισε τα οφέλη της κοινότητας FeSTEM ως τόπου διασύνδεσης, συζήτησης και πρόσβασης σε υπηρεσίες και εκπαιδευτικό υλικό.  Τα αποτελέσματα του έργου είναι διαθέσιμα εδώ: https://festemproject.eu/resources/

Η Δρ Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, συνιδρύτρια τριών πιστοποιημένων καινοτόμων βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων, Theramir Ltd, Promed Bioscience Ltd και RSL Revolutionary Labs Ltd, τόνισε τη σημασία της ηγεσίας για την περαιτέρω προσέλκυση γυναικών στους τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της στοχοθέτησης, της αλληλοστήριξης και περαιτέρω προβολή προτύπων για την υποστήριξη φοιτητών/ριών και νέων επαγγελματιών.

Η Δρ Μαρία Περηφάνου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Ειρήνη Χρίστου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασαν την υλοποίηση της μεθοδολογίας του έργου FeSTEM καθώς και τη σχεδίαση ευαίσθητων ως προς το φύλο εκθεμάτων από τους φοιτητές/τριες των οργανισμών/πανεπιστημίων που συμμετέχουν στη σύμπραξη.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τη συζήτηση ανοιχτής τραπέζης την οποία συντόνισε η Δρ. Μελίτα Μενελάου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και συμμετέχουν οι Έφη Νησιφόρου, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ελίζα Λουκαΐδου, Διευθύντρια στο ARIS, Γιώργος Κόκκου, Συντονιστής Γραφείου Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό Κόσμο, Στέλλα Μανώλη, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Strathclyde, και η Αντιγόνη Κωμοδίκη,  Διευθύνουσα Σύμβουλος στο JA Κύπρου. Οι συμμετέχοντες/ουσες συζήτησαν δυσκολίες που αντιμετώπισαν καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προωθηθούν πολιτικές ευαίσθητες ως προς το φύλο σε τοπικό/εθνικό/ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από το κοινό.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φοιτητές, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και προσωπικό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδρομή και τα αποτελέσματα του προγράμματος FeSTEM.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των πιο δημιουργικών εκθεμάτων από φοιτητές/τριες. Το πιο δημιουργικό έκθεμα δημιουργήθηκε από τη Νάταλη Ευαγόρου, φοιτήτρια στο πρόγραμμα MSC Interaction Design.

Για περαιτέρω ενημέρωση σε σχέση με τα επόμενα βήματα του προγράμματος:

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του προγράμματος: https://festemproject.eu/resources/

Εγγραφείτε στη σελίδα του προγράμματος στο Facebook https://www.facebook.com/festemeuproject/

FeSTEM community platform: https://festem.network/

Online learning unit: https://festemproject.eu/learning/

Ακολουθήστε τις δραστηριότητες του προγράμματος στο Twitter: @festemeuproject

Μπορείτε να δείτε το βίντεο  της εκδήλωσης πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/HJzlqCSKF0s
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


646